TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çocuklar ve ergenlerde obezite oranı arttı

Obez insan sayısının son yayımlanan çalışmalara göre dünya genelinde bir milyarı aştığı, son 30 yılda çocuklarda obezite oranının 2, ergenlerde ise 4 katına çıktığı bildirildi.

Haber Giriş Tarihi: 04.03.2024 12:21
Haber Güncellenme Tarihi: 04.03.2024 12:21
Kaynak: Gamze Pehlivan
Çocuklar ve ergenlerde obezite oranı arttı

Obez insan sayısının son yayımlanan çalışmalara göre dünya genelinde bir milyarı aştığı, son 30 yılda çocuklarda obezite oranının 2, ergenlerde ise 4 katına çıktığı bildirildi.

Obezite, boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının arzu edilen düzeyin üstüne çıkması ve sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi olarak tanımlanıyor. Dünya Sağlık Örgütü de (DSÖ) obeziteyi, vücut kitle indeksinin 30 veya daha yüksek olması olarak belirtiyor. Uzmanlar, yine DSÖ tarafından en riskli 10 hastalık arasında sayılan obezitenin, kalp hastalıkları, diyabet, kanser, uyku apnesi, eklem problemleri ve depresyon gibi sağlık sorunlarına yol açtığını belirtiyor.

Türk Tabipleri Birliği de, küresel bir sağlık sorunu olan obeziteye dair farkındalığı artırmak ve bu hastalığın önlenmesi ile tedavisine yönelik adımlar atılmasını teşvik etmeyi amaçlayan 4 Mart Dünya Obezite Günü nedeniyle açıklama yaptı.

Ömrü kısaltan, yaşam kalitesini düşüren, fiziksel aktiviteyi zorlaştıran, yorgunluk ve halsizlik hissi veren obezite ile ilgili şunlar kaydedildi:

"Obez insan sayısı, son yayımlanan çalışmalara göre tüm dünyada bir milyarı aştı. 1980’lerden bu yana 70’ten fazla ülkede obezite oranları en az iki katına, benzer şekilde son 30 yılda çocuklar ve ergenlerdeki obezite oranı 2-4 katına çıktı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun sağlık araştırmasında da nüfusun yüzde 20’den fazlasının obez olduğu ortaya çıktı. Önemli bir halk sağlığı sorunu olan obezite ile ilişkili olduğu hastalıklar nedeniyle dünyada her yıl milyonlarca insan ölüyor. Dünyada başlıca ölüm nedeni olarak gösterilen kardiyovasküler sistem hastalıklarının önemli nedenlerinden biri de obezitedir. Aynı zamanda obezite; tip 2 diyabet, hipertansiyon, inme, kanser, iskelet sistemi hastalıklarına da neden olabilmektedir. 

Dünyanın en büyük sağlık sorunlarından biri olan obezite ciddiye alınmalı, Türkiye ve tüm dünyada bu zamana kadar başarısızlık getiren mücadele tarzındaki bakış açısı yeniden değerlendirilmelidir. Tedavi edici değil, koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği bir acil eylem planı oluşturulmalıdır. Yeterli ve güvenceli ücret, insanca çalışma koşulları, fiziksel aktivite için ücretsiz, uygun ortam ve zaman, sağlıklı gıdaya her koşulda düşük ücretle ulaşım, okul gibi alanlarda ücretsiz ve nitelikli beslenmenin kamu otoritesi tarafından sağlanabilmesi obezite ile mücadele için de gereklidir."

Kaynak: Gamze Pehlivan

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.