TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Depresyondaki kişilere söylenmemesi gerekenler

Depresyonda olan kişilere söylenmemesi gerekenler hakkında Uzman Psikolog Kaan Üçyıldız, bilgiler verdi.

Haber Giriş Tarihi: 09.02.2024 16:47
Haber Güncellenme Tarihi: 09.02.2024 16:47
Kaynak: BÜLTEN
Depresyondaki kişilere söylenmemesi gerekenler

Depresyonda olan kişiler normal ruh haline göre daha kırılgan ve daha hassas olabiliyor. Depresyonda olan kişilerle de daha hassas konuşmak gerekiyor. Konuyla ilgili Uzman Psikolog Kaan Üçyıldız, bilgiler verdi.

Üçyıldız, dünyada birçok kişinin depresyonda olduğu göz önüne alınırsa, çevrenizde olan birinin depresyonda olma ihtimali oldukça yüksek olduğunu bildirdi.

Depresyon, kişinin duygu, düşünce ve davranışlarını olumsuz etkileyen, günlük yaşam faaliyetlerini ve işlevlerini etkileyen ruhsal bir bozukluk olduğuna değinen Üçyıldız, “Depresyon sürecinde ki bir kişi kendisini sürekli mutsuz, herhangi bir şeyden zevk alamayan, yorgunluk halinde ve uyku problemleri ile karşı karşıya bulabilir” şeklinde konuştu.

Depresyondaki kişilere çoğu zaman farkında olmadan iyileşmelerini zorlaştırabilecek ve duygularını daha da kötüleştirebilecek sözlerin söylenebildiğini aktaran Üçyıldız, “Bu sözlerin farkında olmak ve bunlardan kaçınmak, depresyondaki kişiye destek olabilmek için çok önemlidir” dedi.

Depresyondaki kişilere söylenmemesi gereken sözler:

Abartıyorsun, kendini toparla.

Takma kafana, herkesin başına gelir.

Bu kadar zayıf olma, daha güçlü ol.

Sen mutsuz birisin, biraz mutlu olmaya çalış.

Bir silkelen kendine gel artık.

Bu gibi söylemler depresyondaki kişinin kendisini daha olumsuz hissetmesine neden olmakla beraber, sürecin daha ağır ilerlemesine sebebiyet verebilmektedir.

Uzman Psikolog Kaan Üçyıldız, “Eğer depresyondaki bir kişiye iyi gelmek istiyorsanız ona yanında olduğunuzu ve duygularını anladığınızı hissettirmeli, bu süreçte destek olduğunuzu söylemeli, konuşmak isterse onu dinleyebileceğinizi ve bu süreci birlikte atlatabileceğinize dair yargılayıcı ve eleştirel olmayan bir yaklaşımda bulunmalısınız. Tüm bu yaklaşımlara ek olarak kişinin bir uzmandan destek alabilmesi de bu süreç için oldukça önemlidir. Dolayısıyla bir destek alması konusunda motive edici bir yaklaşımda bulunabilirsiniz” dedi. 

Kaynak: BÜLTEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.