SON DAKİKA
Hava Durumu

Dr. Şahin: Sağlık sistemindeki sorunlar çözülmeli

Aile hekimlerinin, Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği'ne karşı başlattığı iş bırakma eylemleri sürerken, ikinci ve üçüncü basamak sağlık çalışanları da destek vermek amacıyla 8 Ocak'ta bir günlük iş bırakma eylemi yaptı. Dr. Mehtap Şahin, sağlıkta yaşanan sorunların çözülmesi için taleplerinin yerine getirilene kadar eylemlerinin devam edeceğini belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 10.01.2025 09:12
Haber Güncellenme Tarihi: 10.01.2025 09:12
Muhabir: Meryem Ünal
Dr. Şahin: Sağlık sistemindeki sorunlar çözülmeli

Aile hekimleri, Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği'ne karşı başlattıkları 5 günlük iş bırakma eylemlerine devam ediyor. 8 Ocak Çarşamba günü ise ikinci ve üçüncü basamak sağlık çalışanları, aile hekimlerine destek vermek amacıyla 1 günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Hekim Birliği Adana Şube Başkanı Dr. Mehtap Şahin, sağlıkta yaşanan sorunların çözülmesi ve çalışanların haklarının savunulması adına taleplerinin yerine getirilene kadar eylemlerinin devam edeceğini açıkladı.

Hekim Birliği Adana Şube Başkanı Dr. Mehtap Şahin, “Sağlık, emek ve meslek örgütleri olarak, 31 Ekim 2024 tarihinde Türk Tabipleri Birliği ev sahipliğinde gerçekleştirdiğimiz toplantıda Sağlık Bakanlığına yönelik taleplerimizi bir kez daha dile getirmiş ve çözüm bekleyen sorunlarımızı kamuoyu ile paylaşmıştık. İdarenin, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının haklarını ve halkın nitelikli sağlık hizmeti almasını garanti altına alacak adımları atmaması, tüm meslektaşlarımızın maddi ve manevi kayıplarını artırmaya devam etmektedir. Sağlık Bakanlığından, “performans ve ödeme” sisteminin karmaşık hesaplarıyla uğraşmak yerine aşağıdaki taleplerimizi yerine getirmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

Dr. Mehtap Şahin Sağlık Bakanlığından istedikleri taleplerini şu şekilde sıraladı:

  1. Kamusal bir hizmet olan birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbi donanımı, aile sağlığı merkezleri kamu tarafından sağlanmalıdır.
  2. Yeterli hemşire, ebe ve teknisyen görevlendirilmeli; aşılama ve diğer koruyucu hekimlik uygulamaları desteklenmeli ve geliştirilmelidir.
  3. Hekimlere ve tüm sağlık çalışanlarına, emekliliğe yansıyacak, tek kalemden oluşan ve insanca yaşamaya yetecek düzeyde bir maaş ödenmelidir. Bu maaş; izin kullandığımızda, hastalandığımızda, çocuk sahibi olduğumuzda veya bir yakınımızı kaybettiğimizde kesintiye uğramamalıdır.
  4. Gelirimize katkısı %20’yi geçmeyecek ve yapılan hizmetin kalitesini ödüllendiren bir performans uygulamasına geçilmelidir.”

“Haklı talepler sağlık sistemindeki sorunları çözebilir”

Mehtap Şahin daha önce 5-7 Kasım 2024 ve 2-6 Aralık 2024 tarihlerinde yapılan iş bırakma eylemlerine atıfta bulunarak şunları söyledi: “Bu haklı taleplerimiz, sağlık sistemindeki birçok sorunu çözebilecek niteliktedir. Ancak idarenin bugüne kadar somut adımlar atmaması, bununla birlikte sağlıkta şiddet olaylarının artması, hekimleri ve sağlık çalışanlarını ciddi şekilde mağdur etmektedir. Birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmeti sunan hekimlerin ve sağlık çalışanlarının örgütleri olarak, taleplerimiz yerine getirilinceye kadar her türlü hukuksal mücadele ve eylemselliği hep birlikte hayata geçirme konusunda kararlı olduğumuzu bildiriyoruz. Bu kararlılığımızın göstergesi olarak, ilk etapta 5-7 Kasım 2024’te üç gün süreyle, daha sonra 2-6 Aralık 2024 tarihlerinde beş gün süreyle iş bırakma eylemi gerçekleştirmiştik. Söz konusu eylemlerimizde, halkımızın sağlığı ve haklarımız için sağlık otoritesini harekete geçirme konusunda zorlamaya devam edeceğimizi ve sonuç alıncaya kadar mücadeleden vazgeçmeyeceğimizi tüm kamuoyuna duyurmuştuk.”

“Taleplerimiz yerine getirilinceye kadar hukuksal mücadele ve eylemlerimizi sürdürmekte kararlıyız”

Şahin, “Bununla birlikte, sağlıkta gün geçtikçe artan şiddet olayları da göz önüne alındığında, idarenin önleyici önlemler alma konusundaki yetersizliği, taleplerimize rağmen adaletsiz vergi oranlarının ısrarla uygulanmaya devam etmesi; geçici görevlendirmeler, nöbet ücretleri, ek ödeme adaletsizlikleri, MHRS ve muayene yükü, diş hekimlerinin MHRS baskısı nedeniyle tedavi yapamamaları, döner sermayedeki adaletsizlik, yer yer uygulanan vardiya dayatması ve diş hekimliğinde “acil” kavramı olmamasına rağmen “poliklinik devam hizmeti” adı altında 24 saat güvenliksiz koşullarda çalışmaya zorlanmaları gibi sorunlar, üyelerimizin maddi ve manevi haklarını zedelemeye devam etmektedir. Taleplerimiz yerine getirilinceye kadar hukuksal mücadele ve eylemlerimizi sürdürmekte kararlıyız” diye ifade etti.

Kaynak: Meryem Ünal

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.