Gaziantep’te bademcik ameliyatı sonrası çocuk engelli kaldı! Mahkeme hekime 109 milyon TL tazminat hükmetti

Gaziantep’te 4 yaşındaki çocuğun bademcik ameliyatı sonrası gelişen komplikasyon sonucu beyni oksijensiz kalarak engelli kalması, mahkemeden rekor tazminat kararını beraberinde getirdi. Hekimlere Hukuksal Dayanışma Derneği, kararın kabul edilemez olduğunu belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 25.09.2025 12:24
Haber Güncellenme Tarihi: 25.09.2025 12:27
Kaynak: İHA
Gaziantep’te bademcik ameliyatı sonrası çocuk engelli kaldı! Mahkeme hekime 109 milyon TL tazminat hükmetti

Gaziantep’te 2018 yılında özel bir hastanede yapılan bademcik ameliyatı sırasında komplikasyon gelişti. Operasyon sonrası yaşanan kanama, çocuğun solunum yolunu tıkayarak beyin oksijensiz kalmasına yol açtı ve çocuğun engelli kalmasına neden oldu. Yaklaşık 7 yıldır süren yargı süreci, sonunda mahkeme tarafından sonuçlandırıldı.

Mahkeme Hekime 109 Milyon TL Tazminat Hükmetti

Çocuğun ailesi, ameliyatta ihmali olduğu gerekçesiyle hem hastane hem de operasyonu yapan KBB uzmanı H.B.’ye karşı tazminat davası açtı. Mahkeme, kanamanın komplikasyon sonucu gerçekleştiği savunmasına rağmen, hekimi sorumlu bularak yasal faizleriyle birlikte yaklaşık 109 milyon TL tazminat ödemesine karar verdi.

Hekimlerle Hukuksal Dayanışma Derneği’nden Tepki

Hekimlerle Hukuksal Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Av. Cengiz Bayram, kararı “kabul edilemez” olarak nitelendirdi. Bayram, hükmedilen tazminatın hekimlerin gelecekte benzer operasyonları yapmasını olumsuz etkileyeceğini belirtti.

“Hiçbir meslek, kendi kusuru oranında değil de en ufak hatasından dolayı zararın tamamını karşılamaz. Bu karar, ameliyat maliyetlerini artıracak ve en çok vatandaş zarar görecektir” ifadelerini kullandı.

Bilirkişi Raporlarındaki Tutarsızlıklar Dikkat Çekiyor

Bayram, mahkemenin karar sürecinde bilirkişi raporlarındaki farklılıkların önemli rol oynadığını vurguladı:

İlk raporda tıp standartlarına aykırılık belirtilirken, ikinci raporda bunlardan neredeyse hiç bahsedilmedi.

“Mavi kod” uygulaması ve operasyon sırasında yaşanan olayların raporlanmasındaki eksiklikler, kararın temelini etkileyen faktörler olarak gösterildi.

Bayram, raporların konunun uzmanı hakim kişiler tarafından tekrar değerlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Kararın İleriye Dönük Etkileri

Dr. Bayram, bu kararın sadece hekime değil, sağlık sistemine ve hastalara da etkisi olacağını belirtti:

Ameliyat maliyetleri yükselme eğilimine girecek.

Hekimler daha temkinli davranacak, bazı operasyonlar ertelenebilir veya riskli görülerek yapılmayabilir.

Vatandaşlar, artan maliyetlerden dolayı doğrudan etkilenecek.

Bayram, Yargıtay’ın yaklaşımı ve kararın yargı yılı açılışı sonrası verilmiş olmasını da düşündürücü bulduğunu ifade etti.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.