TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İftarda sindirimi kolay olan balık tüketimi önerisi

Kalp ve damar rahatsızlıkları bulunan kişilere doktorlar tarafından tavsiye edilen ve çocuklarda zeka açısından son derece yararlı bir besin olan balığın, sindirim kolaylığı açısından iftarda tüketilmesi önerildi.

Haber Giriş Tarihi: 21.03.2024 12:55
Haber Güncellenme Tarihi: 21.03.2024 12:55
Kaynak: ALİ GÜRELİ
İftarda sindirimi kolay olan balık tüketimi önerisi

Kalp ve damar rahatsızlıkları bulunan kişilere doktorlar tarafından tavsiye edilen ve çocuklarda zeka açısından son derece yararlı bir besin olan balığın, sindirim kolaylığı açısından Ramazan süresince iftarda tüketilmesi önerildi.

Yüzyıllardır insan beslenmesinin önemli bir parçası olan balık, lezzeti kadar sağlığa olan faydalarıyla da öne çıkıyor. Her yaştan insan için besleyici bir besin kaynağı olan balık, beyin, kalp, göz ve kemik sağlığı açısından önem taşıyor. Depresyon semptomlarını azaltmada etkili olduğu bilinen balık, selenyum ve çinko gibi bağışıklık sisteminin işlevini destekleyen mineraller bakımından zenginlik içeriyor. Protein deposu ve yağ oranı düşük bir besin kaynağı olan balık, bu nedenle kilo kontrolüne yardımcı oluyor. 

Kalp ve damar rahatsızlıkları bulunan kişilere doktorlar tarafından tavsiye edilen ve çocuklarda zeka açısından son derece yararlı bir besin olan balığın, hamile kadınlar için de oldukça faydalı olduğu ifade ediliyor. Haftada en az iki kez tüketilmesi gereken balığın fırında, ızgara veya buharda pişirilmesinin ise en sağlıklı pişirme yöntemi olduğunu belirten uzmanlar, sindirimi kolay olduğı için Ramazan süresince belirli aralıklarla iftarda tüketilmesi önerisinde de bulunuyor.

Balık, özellikle oruç tutan yaşlılar için yararlı

Prof. Dr. İbrahim Cengizler de, Ramazan süresince rahatlıkla balık tüketilebileceğini belirterek, balığın, A ve D vitamini bakımından önemli bir protein kaynağı olduğunu söyledi.

Sindirimi son derece kolay olan balık tüketiminin özellikle oruç tutan yaşlılar için önerildiğini vurgulayan Prof. Dr. Cengizler, "Vücut tüm gün aç kaldığı ve ağır yağlı yiyecekler sindirim sistemini baskı altına aldığı için balık her yaştan insanlarca mutlaka tüketilmeli. Bazı balıklar, bazı mevsimlerde yağlı olduğu için ızgarada, az yağlı olanların fırında, yağsız olan balık türlerinin de genellikle yağda kızartılarak pişirilmeli. Tüketicilerin, balığın yağlı olup olmadığı konusunda mutlaka satıcıdan bilgi almalı." dedi.

Prof. Dr. Cengizler, balığın avlanma zamanı, beslenme, yumurtlama ve su sıcaklığı ile tuz oranını dikkate alarak uzmanlar tarafından hazırlanan takvime göre tüketilmesinde yarar olduğunu kaydetti.

Balık Takvimi

Hazırlanan balık takvimine göre, boğaz ve denizlerde yakalanan mercan yavrusu, yılın 12 ayında da yenilebiliyor. Levrek ve mezgit, bu ay içinde tüketilebilecek en iyi ve lezzetli balıklar olarak sayılıyor.

Palamut, haziran, temmuz ve ağustos ayları dışında önerilmiyor. Çinekop ile sarıkanat temmuz ve ağustos aylarında, hamsi, torik, kofana, uskumru, kalkan yavrusu, iskorpit ve karagöz kasım ayında yenilebilen balıklar listesinde yer alıyor.

Kaynak: ALİ GÜRELİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.