TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sertleşme sorununa ’şok dalga’ tedavisi

Uşak’ta görev yapan Üroloji ve Androloji Uzmanı Op. Dr. İsmail Özdemir, şok dalga tedavisiyle erkeklerde yaşanan sertleşme sorununun tamamıyla ortadan kalktığını belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 06.11.2023 10:46
Haber Güncellenme Tarihi: 06.11.2023 11:04
Kaynak: İHA
Sertleşme sorununa ’şok dalga’ tedavisi

Önemli cinsel sağlık sorunlarından birisi olan sertleşme bozukluğu (iktidarsızlık), cinsel ilişki için yeterli penis sertleşmesinin sağlanamaması ya da yeterince devam ettirilememesi olarak tanımlanıyor. Sertleşme bozukluğu partnerlerin yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. Genellikle 40 yaş üstü erkeklerde görülürken ve 40-70 yaş arası erkeklerde görülme sıklığının yaklaşık yüzde 50 civarında olduğu tahmin ediliyor. Sertleşme bozukluğunda, Şok Dalga Tedavisi (ESWT) günümüzde giderek artan bilimsel çalışmalar ile destekleniyor ve sonuçlar umut vaat ediyor.


Yaklaşık 20 yıllık üroloji ve androloji tecrübesi olan Op. Dr. İsmail Özdemir, sertleşme bozukluğunda “ESWT” tedavisi hakkında bilgiler verdi. Sertleşme sorununda şok dalga tedavisi ile olumlu sonuçlar alındığını belirten Özdemir, “Sertleşme bozukluğu olan hastalar, ağızdan alınan ilaçlar ve penise uygulanan ilaçlar gibi cerrahi dışı tedaviler ile başarılı bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Ancak bu tedaviler kalıcı düzelme sağlamamaktadır. Penis protezi yerleştirilmesi ise özellikle yandaş hastalıkları olan kişilerde taşıdığı olası riskler nedeniyle pek çok hasta tarafından reddedilmektedir. Sertleşme bozukluğu tedavisinde ağızdan kullanılan ilaçların günlük ve uzun süreli kullanımıyla dokuda düzelme sağlanabilmektedir. Benzer etkileri ile şok dalga tedavisinin bu amaçla kullanımı günümüzde giderek artan bilimsel çalışmalar ile desteklenmekte ve olumlu sonuçlar alınmaktadır” dedi.


Sertleşme bozukluğunun altta yatan nedeninin önce tedaviyle bulunmasın önemine dikkat çeken Özdemir, “Damarsal nedenler, sigara ve alkol tüketimi, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, kalp hastalıkları, hormonal yetersizlikler, ruhsal ve zihinsel sorunlar ve diğer hastalıkların tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar sertleşme sorununa neden olur. Tedavi öncesi altta yatan sorunun ne olduğunun anlaşılması ve hastanın tedaviye uygun olup olmadığının belirlenebilmesi için mutlaka doktor muayenesi yapılmalıdır. Kan analizi ve radyolojik görüntüleme ile sertleşme sorununun sebebinin ortaya konulması gerekir. Sorunun tam olarak anlaşılması tedavinin başarı oranını artırır. Hastaya ön değerlendirme yapılmaması ve tetkiklerinin değerlendirilmemesi tedaviden faydalanma ihtimalini azaltır. İşlem sertleşme bozukluğuna yol açabilecek hormonal ya da sinirsel hastalığı olmayan, damarsal sorunlar nedeniyle sertleşme bozukluğu yaşayan hastalar için uygundur” dedi.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.