TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Uçan ambulanslar hayat kurtarıyor

Sağlık Bakanlığı tarafından hizmete alınan helikopter ve uçaklardan oluşan hava ambulans filosu, şifa bekleyen binlerce hastaya umut oluyor. Sağlık Bakanlığının yanı sıra Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın ambulans uçağı da yaralı, hasta ve organ nakli bekleyen vatandaşlar için havalanıyor.

Haber Giriş Tarihi: 30.04.2024 12:16
Haber Güncellenme Tarihi: 30.04.2024 14:21
Kaynak: ALİ GÜRELİ
Uçan ambulanslar hayat kurtarıyor

Sağlık Bakanlığı tarafından hizmete alınan helikopter ve uçaklardan oluşan hava ambulans filosu, şifa bekleyen binlerce hastaya umut oluyor. Sağlık Bakanlığının yanı sıra Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın ambulans uçağı da yaralı, hasta ve organ nakli bekleyen vatandaşlar için havalanıyor.

Sağlık Bakanlığı'nın Hava Ambulans hizmeti, ilk olarak 28 Ekim 2008 tarihinde iki helikopter ambulansla verilmeye başlandı. 2009 yılının Mart ayında sayısı arttırılarak ülke genelinde yaygınlaştırılan helikopter ambulanslar, Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, Antalya, Konya, Samsun, Trabzon, Erzurum, Kayseri, Malatya, Van, Diyarbakır'da konuşlandırıldı.

Helikopter ambulansların konuşlandırılmasında, ülkenin coğrafi yapısı, ulaşım şartları, nüfus yoğunluğu, hâkim meteorolojik şartlar ve stratejik bölgeler göz önüne alınarak tespit edildi.

Gündoğumu-günbatımı arasında hizmet veren ambulans helikopterlerin, konuşlandıkları iller merkez olmak üzere yakıt ikmali yapmadan 400 kilometre mesafeye kadar hasta ve yaralı nakli gerçekleştirebildiği, 2,5 saat havada kalabildiği belirtildi.

Adana’da konuşlu olan ambulans helikoptere, suya iniş botları takılabiliyor

Gerektiğinde yakıt ikmali yapılmak suretiyle bu süre ve mesafenin arttırılabildiği ambulans helikopterlerden Adana'da konuşlu olanına, coğrafi konumu gereği su üstü uçuş yaptığında suya iniş botları takılabildiği ifade edildi.

Sağlık Bakanlığı'nın resmi internet sitesinde yer alan bilgilerde, "Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne bağlı olan helikopter ambulanslarda bir doktor, bir yardımcı sağlık personeli, Sivil Havacılık mevzuatına uygun bir sorumlu pilot ve ikinci pilot olmak üzere dört görevli bulunmaktadır." denildi.

Hava ambulans helikopterlerin kendi bölgesi içinde sevk ve idaresinin konuşlandığı ilin 112 Komuta Kontrol Merkezi tarafından yapıldığı vurgulanarak, şunlar kaydedildi:

"Ambulans helikopterlerin bölge dışı sevk ve idaresi ise Bakanlık Hava Operasyon Merkezi tarafından yapılmaktadır. Ambulans helikopterlerin donanımında hasta ve yaralıyı en yakın sağlık kuruluşuna ulaştırırken ihtiyaç duyulabilecek her türlü tıbbi cihaz bulunmakta olup havadayken adeta bir yoğun bakım hizmeti verilebilmektedir. Ayrıca yenidoğan vakalarının taşınmasında gerekli olan kuvöz ve yenidoğan ventilatörü gibi malzemelerde helikopter de mevcuttur. Bugüne kadar helikopterlerde uçuş esnasında yeniden canlandırma da dahil her türlü tıbbi acil müdahale eksiksiz olarak uygulanmış durumdadır.

Ambulans helikopterlerle bugüne kadar kar nedeniyle yolları kapanan köylerden gebe ve bebekler hastanelere nakledilmiş, organ bekleyen vatandaşlar için bulunan organlar en kısa sürede ulaştırılmış, kara yollarına inilerek trafik kazasında ağır yaralanan vatandaşlarımız en kısa sürede yoğun bakımlara nakledilmiştir.

Ambulans helikopterlerle en fazla kalp hastaları taşındı

Ambulans helikopterlerle en fazla taşınan hasta grubu kalp hastaları oldu. Bunu beyin ve sinir sistemi hastaları, travma, solunum hastalıkları, trafik kazaları, gastrointestinal sistem hastalıkları, yenidoğan vakaları, enfeksiyon hastalıkları ve diğer acil durumları izledi."

Ambulans uçaklar, 2010 yılından buyana kullanılıyor

Sağlık Bakanlığı'nın hastalara umut olan ambulans helikopter filosunun yanı sıra ambulans uçakları da acil durumlarda havalanıyor.

Bakanlık tarafından 2010 yılından itibaren kullanılmaya başlanan ambulans uçaklar, biri 4 sedyeli, biri 2 sedyeli ve bir diğeri ise tek sedyeli olmak üzere 3 adet ambulans uçaktan oluşuyor.

Ambulans uçaklar, gündoğumu-günbatımı arasında hizmet sağlayan helikopter ambulanslardan farklı olarak 24 saat esasına göre hizmet imkanı sağlıyor. Ayrıca uçak ambulanslar yüksek sürat, uzun menzil, yüksek uçuş tavanı ve kabin basınçlarının ayarlanabilir olması nedeniyle hem ülke içerisinde hem de ülkeler arasında hizmet verebiliyor.

Ambulans uçaklarda, helikopter ambulanslar gibi yoğun bakım şartlarında hasta nakli sağlayan tıbbi cihaz ve donanıma sahip, ventilatör, defibrilatör cihazı, infüzyon pompası gibi ileri yoğun bakım şartlarında bulunması gereken her türlü tıbbi cihaz ve malzeme yer alıyor. Yenidoğan vakalarının taşınmasında gerekli olan kuvöz ve yenidoğan ventilatörü gibi malzemeler de uçaklarda bulunuyor.

Türk Hava Kuvvetleri Ambulans Uçağı

Türk Hava Kuvvetleri de hayat kurtarmak için zamana karşı yarışılan organ nakli operasyonlarında, yaralı ve hasta nakillerinde kritik önem taşıyan ambulans uçakla vatandaşların imdadına yetişiyor.

Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait ambulans uçak ile son olarak geçtiğimiz günlerde acil organ nakli bekleyen bir çocuk için Adana’dan Ankara’ya kalp grefti taşındı. Yapılan organ nakli operasyonu, Türk Hava Kuvvetleri sosyal medyasından da duyuruldu.

Kaynak: ALİ GÜRELİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.