TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Şevkin: Çiftçi, KOBİ ve vatandaş borçlu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, çiftçinin, Küçük ve Orta Boy İşletmelerin (KOBİ) ve vatandaşların elinde avucunda bir şey kalmadığını, adeta borç içinde yüzdüğünü bildirdi.

Haber Giriş Tarihi: 05.12.2022 18:04
Haber Güncellenme Tarihi: 05.12.2022 18:45
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Şevkin: Çiftçi, KOBİ  ve vatandaş borçlu

ANKARA – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, çiftçinin, Küçük ve Orta Boy İşletmelerin (KOBİ) ve vatandaşların elinde avucunda bir şey kalmadığını, adeta borç içinde yüzdüğünü bildirdi.

Çiftçinin artan girdi maliyetleri nedeniyle tarımdan uzaklaştığını, 2016 yılında 718 bin olan çiftçi sayısının 2021 yılı sonu itibariyle 512 bine kadar gerilediğini, Türkiye ekonomisinin bel kemiğini oluşturan 3 milyon 421 bin 817 KOBİ’nin ve iktidara yakın küçük bir kesim hariç tüm vatandaşların hayatını idame ettirmek için sürekli borçlandığını dile getiren Dr. Şevkin,  maliyet artışlarıyla baş etmeye çalışan tarım sektörünün bankacılık sistemine olan kredi borçlarının önceki aya göre 17,1 milyar liralık artışla 278,6 milyar liraya kadar çıktığını, sektörün borçlarında yılbaşından bu yana ise 110 milyar liralık artış yaşandığını kaydetti.

KOBİ’lerin bankacılık sektörüne olan borçlarının da 78,5 milyar lira artarak, 1,9 milyar liraya kadar yükseldiğini, yıl başına göre artışın ise 717 milyar lira olarak gerçekleştiğini dile getiren Dr. Şevkin, iktidarın, satın alma gücünü enflasyonla erittiği vatandaşları bankalara borçlandırarak ekonomiyi büyütmeye çalışmasının tetiklediği bireysel krediler ve kredi kartı borçlarındaki artışın hızlanarak devam ettiğini söyledi.

VATANDAŞIN BORCU 2 TRİLYON LİRAYA DAYANDI!

Geliri yetmediği halde, negatif reel faizin de teşviki ve yüksek enflasyon nedeniyle harcamalarını öne çekip borçlanan vatandaşların bankalara olan borcunun bir haftada 27,4 milyar lira daha artarak 25 Kasım itibariyle 1 trilyon 455 milyar liraya ulaştığını kaydeden Dr. Şevkin, vatandaşların varlık yönetim şirketlerine olan borçlarının son bir yılda 5,3 milyar lira artarak Eylül sonunda 36 milyar liraya yükseldiğini, TOKİ’ye olan konut kredisi borçları da 28 milyar lira, bankalara, finansman şirketlerine, varlık yönetim şirketlerine ve tahsili gecikmiş borçlar da dahil TOKİ’ye olan toplam borcunun 1 trilyon 519 milyar lira düzeyinde seyrettiğini kaydetti. Vatandaşların bankalara olan borcunda yıl başından bu yana 429 milyar liralık, toplam borçlarında ise 436 milyar liralık artış yaşandığını belirten Dr. Şevkin, Ulusal Yargı Ağı (UYAP) üzerinden alınan verilere güre bu yıl 1 Ocak – 2 Aralık günleri arasında icra ve iflas dairelerine UYAP üzerinden toplam 7 milyon 862 bin yeni dosya geldiğini, yeni gelen dosya sayısının geçen yılın aynı dönemine göre 709 adet bin arttığını, yeni gelen dosya sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 oranında arttığını, icra dairelerinde derdest bulunan dosya sayısının son bir yılda 695 bin adet artarak 2 Aralık itibariyle 23 milyon 670 bine çıktığını vurguladı.

“BORÇ, BORÇ BORÇ!”

Çiftçinin, KOBİ’lerin, vatandaşların borçlu olduğunu ifade eden, “Elde yok, avuçta yok, varsa yoksa borç, borç borç” şeklinde konuşan CHP’li Dr. Müzeyyen Şevkin, iktidarın iş bilmez ekonomi yönetiminin ülkeyi freni patlamış kamyon misali uçuruma sürüklediğini, çiftçinin, işçinin, emekçinin, emeklinin, iş dünyasının ve tüm vatandaşların dertlerinden, geçim sıkıntısından, borçlarından bihaber olduğunu sözlerine ekledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.