TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Seyhan Belediyesi halka ucuz süt satacak

Seyhan Belediyesi, ilçenin eski köylerindeki evsel süt üreticilerine yönelik “Mandıra” projesini hayata geçirdi.

Haber Giriş Tarihi: 25.09.2022 17:27
Haber Güncellenme Tarihi: 25.09.2022 17:27
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Seyhan Belediyesi  halka ucuz süt satacak

Bayram BULUT / ÖZEL HABER

Gazetemizi ziyaret eden Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay Mandıra Projesi ve yaptıkları diğer çalışmalar ile ilgili sorularımızı yanıtladı. Gazetemiz Yazı İşleri Müdürü Süreyya Uri ve yazı işleri personeli ile bir araya gelen Akay, halkın merakla beklediği mandıra projesi kapsamında satılacak süt ve süt ürünleri hakkında bilgiler verdi. Başkan Akif Kemal Akay, “Süt üreticilerinin pazar bulma endişesini ortadan kaldırıp onlara derman olacağız. Vatandaşlarımız da testlerden geçirilip, hijyenik koşullarda pastörize edilmiş sağlıklı süte ve peynir, kaymak gibi süt ürünlerine çok daha ucuz fiyatlarla erişebilecek. Böylece vatandaşlarımızın ev ekonomisine de katkı sağlamış olacağız” dedi. >> 10’da

ADANA (İLKHABER) - Seyhan Belediyesi, ilçenin eski köylerindeki evsel süt üreticilerine yönelik “Mandıra” projesini hayata geçirdi. Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, kurulan mandıra ile bölgede hayvancılıkla geçimini sağlayan çiftçilerin ürettiği sütlerin satışının halka uygun fiyata yapılacağını söyledi.

GAZETEMİZİ ZİYARET ETTİ

Gazetemizi ziyaret eden Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay Mandıra Projesi ve yaptıkları diğer çalışmalar ile ilgili sorularımızı yanıtladı. Gazetemiz Yazı İşleri Müdürü Süreyya Uri ve yazı işleri personeli ile bir araya gelen Akay, halkın merakla beklediği mandıra projesi kapsamında satılacak süt ve süt ürünleri hakkında bilgiler verdi. Başkan Akif Kemal Akay, “Süt üreticilerinin pazar bulma endişesini ortadan kaldırıp onlara derman olacağız. Vatandaşlarımız da testlerden geçirilip, hijyenik koşullarda pastörize edilmiş sağlıklı süte ve peynir, kaymak gibi süt ürünlerine çok daha ucuz fiyatlarla erişebilecek. Böylece vatandaşlarımızın ev ekonomisine de katkı sağlamış olacağız” dedi.

Karayusuflu Mahallesinde kurulan ‘mandıra’, sütü el değmeden işleyip pastörize edecek makinelerle donatıldı. Tüm fiziki altyapısı tamamlanan mandıra günlük 5 ton süt işleme kapasitesine sahip oldu. Bölgede evsel süt üreticiliği yapan vatandaşlardan alınmaya başlanan sütler burada el değmeden işlenip pastörize edilerek paketlenmeye başlandı. Son denemeleri yapılan sütün paketlenme sürecinin ardından bu hafta halkla buluşturulması planlanıyor.

GÜNLÜK SÜT SATIŞI BAŞLIYOR

Geçen hafta mandıra projelerine başladıklarını aktaran Başkan Akay, “Bu hafta içinde günlük sütün satışını yapacağız.  Seyhan Belediyemizin yanında kulübeler yaptırdık. Bu alanlarda sütlerimiz satılacak. Aynı yerde kadın üreticilere ait 3-5 tane kulübemiz var. Onlar yaptıkları el emeği ürünleri satacaklar. 3 tanesini bizim SEYMER’lerde ürettiğimiz ürünler satılacak. Burada mandıralarımızda üretilen süt ve sütten üretilen peynir, yağ gibi ürünlerde satılacak. Hemen yanında da çölyak hastalarına yaptığımız glutensiz ekmek, pasta  satılacak.  Sütümüzün paketlenme denemeleri yapıldı. Bu hafta satışa sunacağız. 350 kilo sipariş alındı. Piyasadan biraz daha ucuz olacak” diye konuştu.

YAPACAKLARI PROJELER HAKKINDA BİLGİLER VERDİ

Yapacakları diğer projeler hakkında da bilgiler veren Başkan Akay sözlerine şöyle devam etti;

“Yaşlılarla ilgili rehabilitasyon merkezi çalışmamız var. Projesi şuanda hazır. Bu projemizde Alzmier Merkezi, yaşlı merkezi projelerimiz var. Sadece Alzmier Merkezi için bir büyük kuruluşumuz bunu üstleniyor. Ancak ne kadarını onlar yapacak. İşletmesi nasıl olacak şuanda onun çalışmaları var. Adana’ya böyle bir yapı kazandıracağız. Gürsel Paşa Mahallesi’nde bu merkez yapılacak. Daha önce arazimiz uygun değildi. Ona göre imar planı yapıldı. Yine Gürsel Paşa’da bir arazimizde Engelsiz Köy yapacağız. Şuanda bu geniş arazimiz için projeler hazırlanıyor. Engelli, engelsizlerin yararlanacağı çalışmalar olacak.

40 - 50 DÖNÜMLÜK BİR ALAN

 Bu alanımızda basketbol sahası, futbol sahası, yüzme havuzları gibi çeşitli spor dalları olacak. Bunlar bir şekilde eğitim görecek, kurs görecekleri alanlar olacak. Çeşitli kurslar olacak. Onların rehabilitasyonlarını sağlayacak yerler olacak. Bunların bir şekilde eğdirecekleri alanlar tedavi veya bir takım kurs görecekleri alanlar yer alacak. Çeşitli atölyelerde çalışmalar yapılarak  rehabilitasyonu sağlayacak alanlar olacak. Aşağı yukarı 40 - 50 dönümlük bir alana onu yapacağız. Bu konuda Büyükşehir Belediyesi ile bir görüşmemiz var. Muhtemelen Büyükşehir Belediyesi ile birlikte bu projeyi yapacağız kadın konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Birkaç gün önce bir tanesinin açılışını yaptık. Açılışını yaptığımız yerde kadınların tarım alanında istihdam edilmesi konusunda Avrupa Birleşmiş Milletler kaynaklarıyla elde ediliyor. Şuanda iki ayrı çalışma yapıldı. Buralarda tarım çeşitleri uygulanıyor.”

TOPRAKSIZ TARIM

Topraksız alanda tarım yapılabileceğini anımsatan Başkan Akay, “Topraksız alanda tarım yapılabilecek konular. Bunlar aynı zamanda da doğayı kirletmeyen çok az su kullanan sistemler olacak. Çünkü önümüzdeki yıllardan su en önemli sorunlarımızdan bir tanesi olacak. Orada da suyu devir daim ettiren, doğayı kirletmeyen bir üretim biçimimiz uygulanıyor. Bunun içinde ciddi fonlar sağlandı. Burada ağırlıklı olarak, belki de tamamen kadınların çalışacağı alanlar yaratılıyor. Onun haricinde kadın dayanışma merkezimiz olsun,  SEYMER olsun çeşitli alanlarda kadınları istihdama hazırlayan, onlara istihdam sağlayan ve gelecekte hangi bir yerde çalışmalarını kolaylaştıracak birtakım kurslar, eğitimler veriliyor. Bunların finansmanı birleşmiş milletlerin çeşitli kuruluşları tarafından sağlanıyor.  Projeler sunulup, sonuçlarına göre  destek veriyorlar” şeklinde konuştu.

ÜRETİYORUZ

“Bir tarafta üretim yapıyoruz. Bir taraftan ürettiğimizi başka bir üretimle ilişkilendiriyoruz” diyen Başkan Akay, “Proje bu çerçevede 2000 metrekarelik iki ayrı, üç ayrı sera yapıldı. Şu anda Adana'da 10.000 kişiye hitap edecek bir yemekhanemiz var. Yemekhanede doğrudan doğruya yine fonlarla sağlandı. Tıbbi   aromatik bitkilerin destinasyonunu sağlayacak, onların yağlarını çıkartacak gerekli aletler yine fonlarla sağlandı. Bir tarafta üretim yapıyoruz. Bir taraftan ürettiğimizi başka bir üretimle ilişkilendiriyoruz. Bir işin devamlılığını sağlamak amacıyla çıkan bir ürünü bir başka alanda kullanma mecburiyetindeyiz. Ürettiğimiz ürünlerin bir kısmı satışa sunuyoruz. Deterjan ve çeşitli temizlik malzemelerimizi satışa sunuyoruz. Kooperatiflerimiz ve e ticaret aracılığıyla gelir elde etmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

KOMPOST YAPIMI

Kompost yapımına devam ettiklerini işaret eden Başkan Akay, “Kompost yapımımız devam ediyor. Biz 1 sene içerisinde en az 500 ton kompost üretik.  Bunlar çeşitli yerlere dağıtılıyor. Bir köyümüzde mera ıslahı için ekim yaptık.  Oradaki hayvanlarımız için tohum ekildi tarafımızdan. Merada kullanılmak üzere bu hafta 20 ton kompost yolladık. Çeşitli yerlerdeki çiftçilerimizi de yollayacağız ücretsiz olarak. Özel ihtiyaçları olanlar halk marketimizden paketler halinde de alınabilir” diye konuştu.

KENTSEL DÖNÜŞÜM

Başkan Akay, kentsel dönüşümün belediye olarak kendilerini aşan bir durum olduğundan bahsetti. Başkan Akay, “Kentsel dönüşümler bizi aşan bir durum.  Adana genelinde işleyen kentsel dönüşüm yalnızca Yüreğir’de var. Barbaros Mahallemizde en son müteahhit yine işi bıraktı. 2000 Evler Mahallesi’nde olsun,  Aydınlar olsun, Barış Mahallesi olsun ve diğer mahalleri de aldığımız zaman kentsel dönüşüm bir belediyenin hiçbir zaman yapamayacağı bir şeydir” dedi. 

ADANA ÇOK CİDDİ BİR EĞER KAZANIRDI

Ziyapaşa Mahallesi’nde  kentsel dönüşüm yapılması durumunda Adana’nın ciddi bir değer kazanacağını işaret eden başkan Akay, “2014 yılında aday adayıyken en kolay yapılacak en fazla kar edilebilecek yer Ziyapaşa Mahallesiydi. Oralar incelendi. Eğer yapılmış olsa Adana çok ciddi bir eğer kazanırdı. Kentsel dönüşüm konusunda Reşatbey’den, Cemalpaşa’dan daha avantajlı bir yer Ziyapaşa Mahallesi” ifadelerini kullandı.

BOZUK YOLLAR

Yolların bozulmasının nedeninin çeşitli kurumların gelişi güzel yaptıkları kazılar olduğunu dile getiren Akay, “Adana’da ki bozuk yolların yüzde 90’ı doğalgaz, su kanalizasyon, telefon ve diğer kurumların yaptıkları kazılardan dolayı bozuluyor.” diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.