SON DAKİKA
Hava Durumu

Gürer: Tarımda sorunlar derinleşiyor, çiftçiye destek şart

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye tarımında üretimin düştüğünü ve çiftçinin ağır ekonomik koşullarla mücadele ettiğini belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 30.05.2025 09:44
Haber Güncellenme Tarihi: 30.05.2025 09:44
Kaynak: BÜLTEN
Gürer: Tarımda sorunlar derinleşiyor, çiftçiye destek şart

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye tarım sektöründeki üretim düşüşüne ve çiftçinin yaşadığı ekonomik zorluklara dikkat çekti. Gürer, artan borç yükü, düşük alım fiyatları ve yetersiz destek politikalarının, Türkiye’nin tarımda ithalatçı hale gelmesine yol açtığını belirtti. Çiftçinin üretime devam edebilmesi için taban fiyat uygulamasına dönülmesi ve gübre, tohum ile yem gibi temel girdilerde sübvansiyonların yeniden sağlanması gerektiğini vurguladı.

Alım fiyatlarının taban fiyat anlamına gelmediğini ifade eden Ömer Fethi Gürer, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) fiyat açıklaması ve randevulu çalışma sistemi dikkat çekti. Gürer, "Toprak Mahsulleri Ofisi fiyat açıklıyor. Açıkladığı fiyatın altında alıma katılıyor. Toprak Mahsulleri Ofisi randevulu sistemle çalışıyor. Çiftçiye "Ben ne zaman dersem hasadını o zaman getir" diyor. Hasadını gelen zamanla ilgili değerlendirmelerden dolayı çiftçilikten dolayı bundan yararlanıyor. Ne yapıyor? Tarlaya gelen bulmak da diyor ki, "Ben Toprak Mahsulleri Ofisi'nin altında fiyat alırım." Çiftçi de yapısala olan borçlarından dolayı zorunlu olarak barındırılıyor, satamıyor. Bir yıl önce üretilen ürünü bir yıl sonunda kapatabilmek için tüccarın eline mahkûm fiyatıyla satmak zorunda kalıyor. Üretimin içindeki çiftçiler, hak ettikleri biçimde bir kazanç sağlayamadıkları için usta çiftçi refahı geriliyor. Çiftçi önemli, besici önemli, üretici önemli. Çünkü Tarımın yeniden ürettiği bir alan ve ürünün üretilmediği, gelecekte güncel sorunlar yaşanır" şeklinde konuştu.

“Türkiye buğdayda ithalata bağımlı hale geliyor”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye'nin ithalatçı bir ülke haline geldiğini belirterek şunları söyledi: "Şu anda sektörde yeterliliğimiz varken, bu oran %95'lere doğru düştü. 19.600.000 ton bu yıl buğdayın büyümesi bekleniyor. 2023 yılında 22 milyon tona çıkan ürün üretimimiz iki yılda 2 milyon ton düştü.19 milyon 600 ton üretin öngörülüyor. Kıraç arazide kuraklık etkisi de var Bu dainin artışının artacağı demek. Buğday alım fiyatları çiftçinin beklentisi. Çiftçinin verimini karşılamayan fiyatlar sayesinde geçen yıllar çiftçi üretimden uzaklaşmaya başladı. Yetkililer, bu konuda çiftçilerin fiyatlarıne uygun fiyatlar belirlemeli. Yeniden taban fiyatına dönüşmeli ve yeniden çiftçiye gübrede, tohumda ve yemde sübvanse sağlanması."

Kaynak: BÜLTEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.