TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gürer: Ülkemizde enerji üretimi yeterli mi?

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer sordu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar yanıtladı…

Haber Giriş Tarihi: 25.09.2023 10:48
Haber Güncellenme Tarihi: 25.09.2023 10:48
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Gürer: Ülkemizde enerji üretimi yeterli mi?

ADANA (İLKHABER) – CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer sordu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar yanıtladı…

Bakan “96 hidroelektrik santralinin işletme hakkı devredildi “

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, kamu portföyündeyer alan 96 adet hidroelektrik santrali ile 1 adet termik santralin işletme hakkının devredildiğini açıkladı. Bakan Bayraktar, 1 adet termik santralin ise özelleştirildiğini belirtti. 

ÜLKEMİZDE ENERJİ ÜRETİMİ YETERLİ Mİ?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizin enerji ihtiyacı ile bu ihtiyacın karşılayabilecek altyapının olup olmadığının açıklanması için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, önergesinde;  ülkemizde, hedeflenen enerji üretimi sağlanmadığını, kapasitesinin altında çalışan enerji santrallerinin olup olmadığını sordu. Gürer ayrıca, “Özel sektör enerji üretim tesisleri yenileşme, iyileşme, bakım ve verimlilikle ilgili denetime tabi midir?

Kamu tarafından kurulup satılan ya da işletme devri yapılan enerji santrali sayısı nedir?” şeklindeki sorularının da yanıtlanmasını istedi. 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, enerji talebinin nüfus, sanayileşme, ekonomi ve uluslararası gelişmeler gibi birçok faktör tarafından etkilendiğini belirtti. 

COVID-19 pandemisi ve Rusya- Ukrayna krizinin de tüm dünyada enerji sektörü üzerinde büyük bir etki oluşturduğuna dikkat çeken Bakan Bayraktar, “Bu gelişmeler çerçevesinde Bakanlığımızca hazırlanan ve 2022 yılında yayımlanan Türkiye Ulusal Enerji Planı sonuçlarına göre ülkemizde enerji talebinin önümüzdeki yıllarda artarak devam edeceği öngörülmekte, enerji talebinde gerçekleşmesi öngörülen bu artışa cevap verebilecek planlama ve politikalar da Bakanlığımızca gerçekleştirilmektedir” dedi.

Enerji santrallerinin çalışma kapasiteleriyle ilgili olarak; elektrik, talep oluştuğu anda talebe cevap verebilmek için üretilen ve üretildiğinde de anlık olarak tüketilen bir enerji kaynağı olduğuna dikkat çeken Bakan Bayraktar, elektrik enerjisinin bu karakteristik özelliğinden dolayı ülkemizde anlık olarak ihtiyaç duyulan talebe karşılık gelecek şekilde elektrik enerjisinin santraller vasıtasıyla üretiminin gerçekleştirildiğini belirtti. 

48 TESİSE ISO 50001 BELGESİ VERİLDİ 

2019 yılından itibaren düzenli olarak yürütülen izleme çalışmaları kapsamında intikal eden ihbar veya şikâyetler üzerine periyodik olarak yükümlü olanlara yönelik denetim yapıldığını açıklayan Bakan Bayraktar, “!Bunun yanında verimlilik ile ilgili denetimler periyodik olarak gerçekleşmektedir. Yanı sıra yine mezkûr mevzuata göre 100 MW üzeri tesislerin enerji yöneticisi görevlendirmesi ve 2023 yılı sonuna kadar ISO 50001 alması yükümlülüğü bulunmaktadır. 48 adet tesisin halihazırda ISO 50001 belgesi bulunmaktadır” dedi.

1 TERMİK SANTRAL ÖZELLEŞTİRİLDİ 

Bakan Bayraktar. “2023 yılına kadar kamu portföyünde yer alan 96 adet hidroelektrik santral ile 1 adet termik santralin işletme hakkı devredilmiş, 1 adet termik santral ise (kömür ve doğalgaz) özelleştirilmiştir” açıklamasında bulundu. 

 CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer enerjide dışa bağlı olan ülkemizde kamuya ait santrallerinde işletme haklarının devredildiğini ve bu bağlamda sektörün sorunlarının azalma değil artığını söyledi.Özellikle alt yapıda dönüşüm sağlamada yeterli olunmadığını ve farklı bölgelerde elektrik kesintilerinin nerede ise doğallaştığına dikkat çekti. Ülkemizde hedeflenen üretim sağlanamadığı ve hedeflerin de tutmadığının verilerle ortaya çıktığını da belirten Ömer Fethi Gürer,Özel sektör işletme hakkı devredilen  enerji üretim tesislerinde  yenileşme, iyileşme, bakım ve verimlilikle ilgili eksiklikleri ciddi bir takip ve denetime muhtaç  olduğunu da ifade etti. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.