TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gürer: Vatandaşın ayakkabı ve giysi alacak takati kalmadı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin Bor ilçesinde esnaf ziyaretlerinde bulundu. Gürer, ayakkabı tamiri ile uğraşan Harun Örücü’ye işinin durumunu sordu. Örücü, “40 yıldır bu işi yaparım son yıllarda spor ayakkabısı başta olmak üzere bu kadar tamire ayakkabı gelmezdi. Günde ortalama 80-100 çift ayakkabı geliyor. Bazen 14-15 saat çalışmak zorunda kalıyoruz” dedi. Tamir fiyatlarını makul bir seviyede tutarak vatandaşa yardımcı olmaya çalıştıklarını belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 07.03.2024 10:57
Haber Güncellenme Tarihi: 07.03.2024 10:57
Kaynak: BÜLTEN
Gürer: Vatandaşın ayakkabı ve giysi alacak takati kalmadı

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in Niğde’nin Bor ilçesinde ziyaret ettiği ayakkabı tamircisi Harun Örücü, vatandaş gelir gider dengesi bozulunca öncelikle giyim kuşamdan kıstı. Yeni ayakkabı almaktansa tamire bize geliyor. Son aylarda işlerimiz arttı. Ortalama günde 14-15 saat çalışmak zorunda kalıyoruz. İşçiliğimiz fazlada olsa makul fiyat ile vatandaşlara yardımcı olmaya çalışıyoruz” dedi. CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ayakkabı tamir işi özellikle ilçelerde gelişiyor. Eski ustalara rağbet artıyor. Çünkü vatandaşın yeni ayakkabı alacak gücü yok.” dedi.

Gürer, Harun Örücü’ye günde ortalama kaç ayakkabı tamiri yaptığını sorması üzerine Örücü, “80-100-150 çifte kadar çıkıyor. 4-5 yıl önce işler bugüne göre düşüktü.” şeklinde konuştu.

Ayakkabı tamir işlerinin ne zaman açıldığını soran Gürer’e Örücü, pandemiden sonra işlerin açıldığını belirtti.

TAMİR İÇİN GELEN AYAKKABILAR ÇOĞUNLUKTA SPOR AYAKKABI

CHP’li  Ömer Fethi Gürer, ayakkabı tamir işlemlerinde en çok hangi işlemlerin yaptırıldığını sorduğunda ise genelde spor ayakkabıların, gençlerin giydiği ayakkabıların getirildiğini ve taban ve bezlerinin değiştirildiğini  söyledi.

Ayakkabı tamir işiyle uğraşan Örücü, vekil Ömer Fethi Gürer’e çırak sorunun olduğunu, mesleğe ilgi duyan az olduğunu son yıllarda ise gözde meslekler arasına girdiğini belirtip, kendisinin 40 yıldır bu iş ile uğraştığını ve işini severek yaptığını söyledi.

AYAKKABI PENÇESİ 80 İLA 150 LİRA ARASI DEĞİŞİYOR

Ömer Fethi Gürer’in, “40 yıldır ayakkabı işiyle uğraşıyorsun. Ama bu dönem sizin işler diğer dönemlere göre daha yoğunlaştı. Bir ayakkabı pençesini ne kadara yapıyorsun?” sorusu üzerine yapılan ayakkabının sıfır ayakkabı gibi olduğunu belirten Örücü, “80 lira, 100 lira malzemesine göre 150 liraya yapıyoruz.” dedi.

Gürer, “Vatandaş gıdaya erişimde sorun yaşıyor. Geliri düşük emekli et kuyruğunda bir kilo et için sabahın köründe sıraya giriyor. Giysi ve ayakkabı alacak geliri artık yok. O nedenle ayakkabı tamiri en azından yeni ayakkabı alma sürecini uzatıyor. Vatandaş eskiyen ayakkabısını onararak kullanıp olabildiğince tasarrufu ayakkabı ve giysi üzerinden yapmaya çalışıyor. Terziler ve de ayakkabı tamircileri gibi giderek kenarda kalan meslekler ciddi biçimde geri dönüş yaptı ve Anadolu’da çok ilçede ayakkabıcılık ve terzilik yeniden ilgi alanı noktasına erdi. Şimdilik ayakkabı tamiri ve pençe yapımı var. Yakında bu enflasyon ile giysiler birden çok yama dönemi başlayacak” diye konuştu.

Kaynak: BÜLTEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.