TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Milletvekili Gürer'den Bakan Kacır'a soru önergesi

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu kez de dericilik sektörünün ve bu sektörde çalışanların sorunlarını Meclis gündemine taşıdı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına soru yöneltti.

Haber Giriş Tarihi: 30.01.2024 13:22
Haber Güncellenme Tarihi: 30.01.2024 13:22
Kaynak: CANSU ERSOY
ilkhaber-gazetesi.com
Milletvekili Gürer'den Bakan Kacır'a soru önergesi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu kez de dericilik sektörünün ve bu sektörde çalışanların sorunlarını Meclis gündemine taşıdı. Gürer, konu hakkında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına 6 soru yöneltti.

Gürer, dericilik sektörünün sorunlarını Niğde Bor Deri Organize Sanayi bölgesi üzerinden ele aldı ve bölgede dericiliğin ciddi sorunlarla beraber devam ettiğini vurguladı.

Milletvekili Gürer’in Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’a cevaplaması için yönelttiği 6 soru;

“1998 yılında Türkiye Kalkınma Bankası Genel Müdürlüğü Niğde Bor Deri Entegre Sanayi Yatırım Projesi’nin hazırlamış olmasına rağmen bugüne kadar neden bu bağlamda bir çalışma yapılmamıştır?

Bölgede Deri Entegre Sanayi yatırımları düşünülmekte midir?

Bor Dericilik Uygulama Merkezi hali hazırda aktif midir?

Dericiliğin gelişimi için akademisyen yetişmesi amacıyla üniversitelerin bütçesine bir ödenek koyulmakta mıdır?

2024 Yılı Bütçesi’nde bu yönde bir planlama var mıdır?

Dericilik Bölümü’nün öğrencilere yeniden eğitim vermesi planlanmakta mıdır?”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Milletvekili Gürer’in bu sorularını yanıtladı. Bakan Kacır, 2018-2023 döneminde Niğde’de dericilik faaliyetleri ile ilgili düzenlenen yatırım teşvik belge sayısının 14 adet olarak yapıldığını ve bu belgelerle 141 milyon TL yatırım tutarı hedeflendiğini aktardı.

CHP Niğde Milletvekili Gürer, Niğde’nin Bor ilçesindeki dericilik sektöründe yaşanan sorunlar nedeniyle sektörün kan kaybettiğini kaydetti.

Deri sektörüne yönelik yatırımların bakanlık bünyesiyle “Yatırım Teşvik Sistemi” kapsamında desteklendiğini söyleyen Bakan Kacır, “Nitekim hâlihazırda, derinin tabaklanmasına ve işlenmesine yönelik yatırımlar bölgesel desteklerden faydalanmaktadır. Bu çerçevede Niğde'de yapılacak ve asgari yatırım tutarı 1 milyon 500 bin TL ve üzerindeki yatırımlar için 5. bölge desteklerinden faydalanabilir. Söz konusu destekler ise; KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, vergi indirimi, 10 yıla kadar sigorta primi işveren hissesi desteği, yatırım yeri tahsisi, faiz ya da kar payı desteğinden oluşur. Bu bağlamda 2018-2023 döneminde Niğde’de dericilik faaliyetleri ile ilgili düzenlenen yatırım teşvik belgesi sayısı 14 adet olarak gerçekleştirilmiştir. Bu belgelerle 141 milyon TL yatırım tutarı öngörülmüştür. İlaveten; sektör için orta ve aynı zamanda uzun dönemde kalifiye istihdam ve işgücü arzının oluşturulması çalışmaları kapsamında, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Bor Halil Zöhre Ataman Meslek Yüksekokulu bünyesindeki Deri Teknolojisi Programı yeniden aktif hale getirilecektir. 2023- 2024 eğitim öğretim yılında öğrenci alımına başlaması için gerekli girişim süreci tamamlanmıştır. Bakanlığımızca Niğde ilimizde dericilik sektörünün desteklenmesine ve olası sektörel sorunların zamanında çözümüne yönelik çalışmalara; ilgili diğer Bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları, bölgedeki paydaşlarımız ve STK’lar ile koordinasyon ve iş birliği çerçevesinde devam edilmesi planlanmıştır” cevabını verdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.