Sümer: Yanlış politikalar hayvancılığı bitirme noktasına getiriyor

CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, Ulusal Süt Konseyi tarafından açıklanan çiğ süt fiyatlarına tepki göstererek, belirlenen fiyatın üretim maliyetlerinin altında kaldığını ve üreticiyi zarara sürüklediğini ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 12.06.2026 13:32
Haber Güncellenme Tarihi: 12.06.2026 13:34
Kaynak: İHA
Sümer: Yanlış politikalar hayvancılığı bitirme noktasına getiriyor

Cumhuriyet Halk Partisi Adana Milletvekili Orhan Sümer, Ulusal Süt Konseyi tarafından açıklanan çiğ süt fiyatlarına tepki gösterdi. Sümer, mevcut hayvancılık politikalarının ülkeyi gıda krizine ve ithalata bağımlı bir yapıya sürüklediğini savundu. Ulusal Süt Konseyi tarafından 24,30 lira olarak belirlenen çiğ süt fiyatının üretim maliyetlerinin çok altında kaldığını ifade eden Sümer, “Bugün 1 litre sütün üretim maliyeti net olarak 27,31 liradır. Hükümet, Ulusal Süt Konseyi eliyle üreticiyi maliyetinin altında zararına üretim yapmaya zorlamaktadır. Yem, enerji, işçilik ve veterinerlik giderleri sürekli artarken, üreticinin bu fiyatı kabul etmesi beklenemez” dedi.

“SÜT PARA ETMEZSE ÜRETİCİ DAMIZLIK HAYVANINI KESİME GÖNDERECEK”

Orhan Sümer, üreticinin borç sarmalında olduğunu hatırlatarak, "Süt para etmezse, üretici borcunu ödeyebilmek için maalesef damızlık ineğini kesime göndermek zorunda kalacaktır. Bunun sonucu çok ağırdır: Yarın süt bulamayacağız, hayvan varlığımız hızla azalacak, et fiyatları daha da yükselecek ve nihayetinde ülkemiz tamamen yabancı ülkelere, ithalata mahkûm edilecektir." ifadelerini kullandı.

“YANLIŞ SÜT POLİTİKASI ÜLKEYİ İTHALATA MAHKÛM EDER”

Hükümetin tarım ve hayvancılık politikalarını acilen gözden geçirmesi gerektiğini belirten CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer şunları söyledi: "Üreticiyi ve gerçek maliyetleri dikkate almayan bir süt politikası, bu ülkenin gıda güvenliğini koruyamaz. Üreticinin alın terini yok sayan bu fiyat politikası derhal terk edilmeli, fiyatlar üreticiyi koruyacak şekilde yeniden değerlendirilmelidir. Yetkilileri bir an önce sorumluluk almaya ve göreve davet ediyorum."

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.