TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

YSK, oyların geçerli ve geçersiz sayılacağı kuralları açıkladı: Oy kullanırken bunlara dikkat!

Türkiye'de 31 Mart Pazar günü gerçekleşecek olan Mahalli İdareler Genel Seçimleri öncesinde Yüksek Seçim Kurulu (YSK), oyların geçerli ve geçersiz sayılacağı kuralları belirledi. Yaklaşık 61 milyon seçmen, yerel yöneticilerini seçmek için 31 Mart Pazar günü sandığa gidecek. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 31 Mart'ta yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde, oyların hangi hallerde geçerli, hangi hallerde geçersiz sayılacağını belirledi.

Haber Giriş Tarihi: 27.03.2024 14:39
Haber Güncellenme Tarihi: 27.03.2024 14:39
Kaynak: Haber Merkezi
YSK, oyların geçerli ve geçersiz sayılacağı kuralları açıkladı: Oy kullanırken bunlara dikkat!

Türkiye, 31 Mart Pazar günü gerçekleşecek olan seçimler öncesinde sandık başına gidecek. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), bu seçimlerde oyların hangi durumda geçerli, hangi durumda geçersiz sayılacağına dair kuralları belirledi.

YSK'nın belirlediği kurallara göre, oy pusulalarının geçerli veya geçersiz sayılmasını belirleyen bazı önemli hususlar bulunmaktadır:

  • Biçim ve Renk Uyumsuzluğu: Sandık kurulunca verilen biçim ve renkte olmayan, arkasında sandık kurulu mührü ve Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu filigranı bulunmayan oy pusulaları geçersiz sayılır.
  • Birden Fazla Alanın İşaretlenmesi: Siyasi partilere veya bağımsız adaylara ayrılan alanlardan birden fazlasına mühür basılmış oy pusulaları geçersiz kabul edilir.
  • Tercih veya Evet Mührü Taşması: Birden fazla siyasi partiye veya bağımsız adaya ayrılan alana taşmış "tercih" veya "evet" mührü basılan oy pusulaları geçersiz sayılır.
  • Seçim Çevresi Uyumsuzluğu: Sandığın ait olduğu seçim çevresinden başka bir seçim çevresi için düzenlenmiş oy pusulaları geçersizdir.
  • Karalanmış veya İşaretlenmiş Pusulalar: Karalanmış, çizilmiş veya işaretlenmiş oy pusulaları geçersiz sayılır.

Bu kurallar, seçim sürecinin adil ve düzenli bir şekilde yürütülmesini sağlamak amacıyla belirlenmiştir. Seçmenlerin bu kurallara dikkat etmeleri önemlidir.

OY PUSULALARINI GEÇERSİZ KILAN DURUMLAR

  • Sandık kurulunca verilen biçim ve renkte olmayan, arkasında sandık kurulu mührü ve Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu filigranı bulunmayan oy pusulaları.
  • Siyasi partilere veya bağımsız adaylara ayrılan alanlardan birden fazlasına mühür basılmış oy pusulaları.
  • Birden fazla siyasi partiye veya bağımsız adaya ayrılan alana taşmış "tercih" veya "evet" mührü basılan oy pusulaları.
  • Sandığın ait olduğu seçim çevresinden başka bir seçim çevresi için düzenlenmiş oy pusulaları.
  • "Tercih" veya "evet" mührü dışında herhangi bir özel işaret, herhangi bir isim, imza kaşesi, mühür veya parmak izi basılmış, karalanmış oy pusulaları.
  • Pusulada yer alan matbu yazıların ve şekillerin dışında yazılar, harfler, sayılar yazılmış veya şekiller çizilmiş birleşik oy pusulaları.
  • Siyasi partilere veya bağımsız adaylara ait bölümleri belirgin bir şekilde ve özel olarak karalanmış, çizilmiş veya işaretlenmiş oy pusulaları.
  • Bütünlüğü bozulacak şekilde yırtılmış veya koparılmış oy pusulaları.
  • Hiçbir yerine "evet" ya da "tercih" mührü basılmamış oy pusulaları.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.