TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Soğuk havalarda bağışıklık sisteminizi güçlendirin

Haber Giriş Tarihi: 12.10.2019 18:09
Haber Güncellenme Tarihi: 12.10.2019 18:09
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Soğuk havalarda bağışıklık sisteminizi güçlendirin

(ÖZEL HABER)

Serhat ŞANLI

ADANA (İLKHABER) – Kış mevsimine adım adım ilerlediğimiz şu günlerde özellikle grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi üst solunum hastalıkları da belirmeye başladı. Vücut savunmamızda hayati önem taşıyan bağışıklık sisteminin soğuyan havalarla birlikte zayıflaması hastalıklara davetiye çıkarır.

Güçlü bir bağışıklık sistemi vücut için zararlı olan organizmaların vücuda girmesini önler. Güçlü bir bağışıklık sistemi bizi mikrop diye tanımlanan, enfeksiyona yol açabilen bakteri, virüs, parazit gibi mikroorganizmaların zarar verici etkilerine karşı korur.

Sağlıklı beslenme ve güçlü bağışıklık sistemi ile kışa girmenin hasatlıklardan kurtulmak mümkün önemli olduğuna dikkat çeken uzmanlar, erken tedbir almanın da hayati önem taşıdığını belirtiyor. Uzmanlar bu dönemi hastalıklarla geçirmemek için vücudun doğal bağışıklık sistemini koruyacak ve güçlendirecek yönde yeterli ve dengeli beslenmek gerektiğini söylüyor.

Güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmanın en iyi yolu da sağlıklı bir yaşam tarzı.. Peki! Sağlıklı bir bağışıklık sistemi için neler yapılmalı? Nasıl beslenmeliyiz?

Gazetemize bağışıklık sistemi ve önemi hakkında açıklamalarda bulunan Uzman Diyetisyen Fadime Özgök Şenses, güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmanın en iyi yolunun sağlıklı bir yaşam tarzının benimsenmesinden geçtiğini söylüyor.

Kış dönemini hastalıklarla geçirmemek için vücudun doğal bağışıklık sistemini koruyacak ve güçlendirecek yönde yeterli ve dengeli beslenmek gerektiğini belirten Şenses, soğuyan havalarla birlikte zayıf düşen bağışıklık sistemine daha fazla ihtiyaç duyduğumuza da dikkat çekerek “Sağlıklı bir yaşam için bağışıklık sistemi çok önem arz eder. Çünkü vücut için zararlı olan organizmaların vücuda girmesini ve girer ise yayılmalarına engel olan en önemli mekanizmamız bağışıklık sistemimizdir. 

Vücudumuzun savunma mekanizmasıdır. Güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmanın en iyi yolu sağlıklı bir yaşam tarzının benimsenmesidir. Besin öğelerinin vücudumuza yeterli ve dengeli miktarda alınması, kilo kontrolü, düzenli ve ağır olmayan bir egzersiz gerekir” dedi.

Aşırı soğuklar öncesi bağışıklık sistemi için bazı tüyolar veren Uzman Diyetisyen Fadime Özgök Şenses, şu önerilerde bulundu;

“Bağışıklık sistemimizi güçlendirmek gerekir. Aslında her yönüyle sağlıklı bir yaşam için, sağlıklı ve dengeli bir beslenme şart..  Bağışıklık sistemimiz şaşırtıcı bir sistemdir ve bir o kadar da ilginç savunma mekanizmamızdır. 

Bağışıklık sistemimiz bizleri mikrop diye belirttiğimiz bakteri, virüs ve parazitlerin zararlarından korur. Yani bağışıklık sistemi, öncelikle zararlı organizmaların vücuda girmelerini engeller ve girerse yayılmasını engeller. 

Sağlıklı bir bağışıklık sistemi vücudumuzu enfeksiyonlardan korur. İyileşme esnasında da sağlıklı bir bağışıklık sistemi gereklidir. Yetersiz ve dengesiz beslenme vücut direncini azalttığından hastalıklara yakalanma riskini arttırmakta ve hastalıklar ağır seyretmektedir.

Bu sistem yaşam süresi boyunca devam eder ve yaşamımızın önemli bir parçasıdır. Bazı durumlarda bağışıklık sistemi da yardıma gereksinim duyabilir. Sağlıklı beslenmenin bağışıklık sistemi üzerine olumlu katkısı olduğu bilimsel araştırmalarla da ortaya konulmuştur. Yediğimiz yiyecekler sadece vücuda enerji vermez. 

Aynı zamanda antioksidan özelikleri sayesinde savunma sistemini güçlendirirler. Bu antioksidanların en önemlileri A, C ve E vitaminleridir. Günlük beslenmemizde bu antioksidanları içeren besinleri tüketmemiz gerekir. Limon, portakal, greyfurt, kivi, dolmalık biber, enginar, brokoli, fasulye, maydanoz,  kuşburnu ve ahududu da bol miktarda C vitamini; ayçiçek yağı, zeytinyağı, fındık,  badem, soya, ceviz ve fıstık türleri de E vitamininden zengin besin maddeleridir.  A vitamini, havuç, ıspanak, brokoli, marul, kabak ve domateste bulunmaktadır.

Zaten özellikle bölgemiz narenciye bakımında çok önemli bir yerdir bu da bizi daha fazla şanslı kılar. Bağışıklık sistemimizi güçlendirmeye yönelik bir beslenme planlıyorsak yağ ve kolesterol tüketimi, protein alımı ve diyet lifi de en az aldığımız besinlerin çeşitliliği kadar önemlidir. Bu noktada yağlı ve bol salçalı etlerden ve fazla miktarda şeker tüketiminden de kaçınmak gerekir. 

Ayrıca bağışıklık sistemini oluşturan hücrelerin organizmadaki görevlerini tam olarak yapabilmeleri için günde en azından 2-3 litre su tüketmek gerekir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendiren bir diğer etmende probiyotik besinlerdir. Probiyotikler sindirim sistemi florası için faydalı etkilere sahip olan canlı bakterilerdir. 

Probiyotikler sindirim sistemini destekleyerek hastalık yapan mikroorganizmaların üremesine engel olurlar. Besinlerin sindirimini kolaylaştırırlar ve sindirim sistemi tarafından üretilen vitaminlerin sentezinde görev alırlar. En önemli probiyotik yiyecek yoğurttur. 

Yoğurt içerisindeki bakteriler probiyotik etki yaparak hem çocukların hem de erişkinlerin bağışıklık sistemini güçlendirirler. Yoğurt dışında kefir, peynir, turşu, tarhana da probiyotik özellik gösteren besinlerdendir.

Sağlıklı bir bağışıklık sistemi için yeterli ve dengeli beslenmenin yanısıra stresten,  sigara ve alkolden uzak durmaya,  düzenli spor yapmaya ve düzenli uykuya da dikkat etmek gerekiyor.      

Su; Vücudun suya olan ihtiyacı tartışmasız bir gerçek olduğunu bilmeyen yoktur. Hele hastalık sırasında sıvı ihtiyacı daha belirgin hale geliyor. Tabi ki sıvı ihtiyacımızı su ile karşılamak en doğrusu. Günlük 8-10 bardak su içmek ihtiyacımızı karşılamaya yardımcı olur. Ancak sıvı ihtiyacını çay, kahve gibi kafeinli içecekler veya kola, gazoz gibi gazlı içeceklerden karşılamak yerine su, ayran, taze sıkılmış meyve suyu gibi içeceklerle karşılamak gerekir. 

Aslında yeterli ve dengeli beslenme her yaş grubu için önemli olmakla birlikte özellikle çocuklar, hamileler, emziren anneler ve yaşlılar için daha da önem taşımaktadır. Yeterli ve dengeli beslenme, her besin grubundan yeterli miktarda alındığında sağlanabilir. Yani karma bir beslenme yapıldığında ihtiyacımız olan protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineralleri de almış oluruz”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.