13 Mayıs 2014 tarihinde, Soma ilçesinde yer alan bir kömür madeninde yaşanan facia, Türkiye tarihinin en büyük maden kazalarından biri olarak kaydedilerek Türkiye ve Dünya gündemine bomba gibi düşmüştü. Faciada 301 işçi hayatını kaybetmiş, onlarca işçi ise yaralanmıştır. Yetkililer Kömür madeninde meydana gelen patlamanın, madende biriken metan gazının yanması sonucu gerçekleştiğini söylediler. Bu patlama sonrası meydana gelen yangın, maden içindeki oksijenin azalmasına ve yoğun duman oluşumuna neden oldu. Bu durum, madende çalışan işçilerin hayatlarını kurtarmalarını zorlaştırdı ve denetim eksikliği, gerekli önlemlerin alınmaması facianın boyutunu büyüttü.

 Maden işçilerinin büyük bir bölümü, yüzlerce metre derinlikte yer alan maden ocaklarında, yoğun çalışma koşulları altında çalışmakta ve büyük bir risk altında bulunmaktadır. Facianın yaşanması, madencilik sektöründe iş sağlığı ve güvenliği konusundaki eksiklikleri de bir kez daha gündeme getirdi.  Facianın ardından, olayın sorumluları arasında yer alan maden şirketinin, iş güvenliği konusunda yeterli önlemleri almadığı, işçi sağlığı ve güvenliği konusunda yeterli denetim ve kontrol mekanizmalarının olmadığı konuları gündeme gelmiştir. Maden işçileri, zorlu çalışma koşullarına maruz kalmalarına rağmen, onlar için gerekli olan tüm önlemlerin alınmasını ve çalışma ortamlarının iyileştirilmesini hak ediyorlar. Madencilik sektöründe çalışan işçilerimizin zorlu koşullarına saygı göstermeli ve onların çalışma koşullarını iyileştirmek için elimizden geleni yapmalıyız.

Madencilik sektörü, zorlu koşulları nedeniyle riskli bir sektördür ve bu sektörde çalışan işçilerin hayatları her zaman tehlikededir. Bu nedenle, işçilerin sağlığı ve güvenliği her zaman öncelikli olarak ele alınmalı ve çalışma koşulları iyileştirilmelidir.