TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sporun parlayan yıldızı ‘Ju Jitsu’

Japon dilinde ince sanat anlamına gelen ve çok eski bir Uzakdoğu Dövüş Sanatı olan Ju Jitsu, özellikle rakibi yakalama ve yerde mücadeleye odaklanan bir savaş sanatı, spor ve kişisel korunma yolu olarak karşımıza çıkmaktadır.

Haber Giriş Tarihi: 24.05.2023 18:06
Haber Güncellenme Tarihi: 24.05.2023 18:06
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Sporun parlayan yıldızı ‘Ju Jitsu’

Serhat ŞANLI / ÖZEL HABER

ADANA (İLKHABER) – Japon dilinde ince sanat anlamına gelen ve çok eski bir Uzakdoğu Dövüş Sanatı olan Ju Jitsu, özellikle rakibi yakalama ve yerde mücadeleye odaklanan bir savaş sanatı, spor ve kişisel korunma yolu olarak karşımıza çıkmaktadır. Silah kullanılmadan yapılan savunma sporları arasında artan ilgiyle beraber tüm dünyada hızla yayılmaktadır.

Ülkemizde de büyük ilgi gören Ju Jitsu sporu, Gençlik Spor Bakanlığı, Muaythai Federasyonu Başkanlığına alt branş olarak bağlanarak artık resmi olarak faaliyetlerini sürdürmektedir. Ju Jitsu hakkında gazetemize konuşan Ju Jitsu Yürütme Kurulu Koordinatörü ve aynı zamanda Yürütme Kurulu Sözcüsü olan Seyit Mehmet Hallaç, “Son 10 yılın popüler mücadele sporu Ju Jitsu 150 ülkede yaygın olarak yapılmakta. Birçok ülkenin güvenlik güçlerinin eğitim ders programlarında yer alan Ju Jitsu spor dalı, ülkemizde resmi olarak 13 yıl önce dernekler statüsünde Hulisi Elmas başkanlığında kurulan Ju Jitsu Federasyonuyla tanışıldı” dedi.

Hallaç, “Daha önceleri mücadele sporları içindeki hocaların ferdi olarak yaptığı, ancak yaygınlaşmayan Ju Jitsu sporu, 2010 yılında kurulan Federasyonla, ülkemizde yaygınlaşmış, 2015 yılında Bartın ilinde yapılan Türkiye Şampiyonasıyla gelişimi hızlandırmıştır.

Ayrıca 2010-2013 yıllarında birer defa, 2015 yılından 2023 yılları arasında Antrenör-Hakem seminer ve kursları yapılmış, bununla beraber her yıl Türkiye Şampiyonaları düzenlenerek, ülkemizin dört bir yanında birçok ilde geniş faaliyetler yaygınlaşmıştır” diye konuştu.

Şuan tam 73 ilde aktif olarak Ju Jitsu sporu yapıldığına değinen Ju Jitsu Yürütme Kurulu Koordinatörü ve Yürütme Kurulu Sözcüsü olan Seyit Mehmet Hallaç, şu bilgilere yer verdi;

“Türkiye de Güneydoğu ve Doğu Anadolu illeri de tam 73 ilde aktif olarak yapılan Ju Jitsu spor dalı Uluslararası şampiyonalarda da ülkemizi başarıyla temsil ederek Dünya ve Avrupa şampiyonları çıkartmıştır.

Şöyle baktığımızda Ju Jitsu sporunun tarihi yaklaşık 2 bin yıllık tarihe dayanır ve esas kökeni Japonya’dır. Bir çok uzak doğu sporunun temelinde yada içinde vardır. Ayrıca Judonun atasıdır. Savaş sanatları olarak uygulanırken, zamanla evrimleşerek günümüzde spor dalı kurallarıyla yaygınlaşıp uygulanmıştır.

Orijinalini de koruyan ve savaş sanatları alanında farklı stil içerisinde çalışılmaktadır. Ju Jitsu olarak günümüzde de var olan bu stil, çok yaygın olmamakla beraber sadece ustaların çalıştığı bir teknik stil olarak varlığını devam ettirmektedir.

Bugünkü spor çalışması 5 ana stil üzerindedir. Bunlar; Combat, Fight, Newaza, Duo (self defans) ve Geleneksel sistemdir. Bugünün şartlarında resmi olarak çalışacağımız Dünya Federasyonu J.J.I.F de Combat yerine Contact, Fight, Newaza ve Duo sistemlerinin yarışmaları yapılmakta olup, ülkemiz sporcu ve antrenörlerinin kalitesi bu şampiyonalarda derece yapmaya uygundur.

Daha önceki yıllarda Uluslararası şampiyonalara defalarca gitmiş ve derece yapmış sporcularımız olmakla beraber, bundan sonraki yarışmalarda da bu tecrübeyle yarışmalarda üstün başarı göstererek ülkemize madalyalar getirecekler.

Ju Jitsu sporumuzun teknik özelliğine baktığımızda; Contackt Combat; ayakta yumruk tekmeyle başlayıp, yerde güreşerek devam eden ve yerde rakibi kilitleyerek hareketsiz bırakarak bitirilebilen, Fight; yine ayakta, yumuşak ve yarım temaslı, hatta göster çek uygulamalı tekme yumrukla başlayıp, tutma atma yerde güreşerek rakibi kilitlemeyle bitebilen,

Newaza; vuruşsuz, sadece tutma itme ve yere fırlatma, yerde kilitleme oyunları olan, Duo; karşılıklı takım halinde savunma ve atak tekniklerin uygulandığı tamamen gösteri dans niteliği taşıyan oyun biçimiyle oluşan stiller ve tekniklerin dizaynıyla oluşan ju jitsu sporumuz yeni nesil sporseverler arasında oldukça yoğun ilgi görmüştür.

Altyapısında bu kadar gelişmiş ve yaygınlaşmış bir spor dalı Türkiye’de son yıllarda hemen hemen ilktir diyebiliriz. Geçen 13 yıllık süreçte ise seminer ve kurslarımızla birçok ilimizde bir çok sporcumuza antrenörümüze ulaştık ve Ju Jitsu sporunu yaptırdık.

Bu gün için Siyah Kuşak Dan sahibi 4 bin civarında sporcumuz,500 üzerinde antrenörümüz  mevcut . Muay Thai Federasyonuna bağlanmadan önce 13 yıllık süreçte Yürütme Kurulu başkanımız Hulisi Elmas la birlikte Doğu, Güneydoğu, Karadeniz dahil birçok bölgemizde antrenörlerimize kurs, sporcularımıza seminerler vererek Ju Jitsu sporuna sporcu kazandırmaya çalıştık.

Ayrıca Mustakil Ju Jitsu Federasyonu bünyesinde ki yönetim ve yürütme kurulu üyelerimizin de destek ve çabaları çok büyüktür. Her biri ayrı gayretlerle Ju Jitsunun büyümesine vesile olmuşlardır. Bu gün Muay Thai Federasyonu bünyesinde ki yürütme kurulu üyelerimiz de Ju Jitsu da kariyer sahibi, önder kimlikleriyle bu sporun lokomotifi hocalarımızdırlar.

Neden Muay Thai Federasyonundayız?

Federasyon Başkanımız Hasan Yıldız öncelikle içimizden biri, Ju Jitsu sporunun en temelinde olan biri, yani, başlangıcından beri yer alan bir spor adamı. Ju Jitsu sporunu anlayan, bizleri bizler kadar bilen bir başkan. Ayrıca Yönetim Kurulu üyeleri ve Genel Sekreterimiz de faaliyetlerimizi ilgiyle izleyen, bizleri her platformda destekleyen, disiplinli çalışan kişilerdir.

Ju Jitsu spor dalının Muay Thai Federasyonunda daha uyumlu, daha disiplinli çalışmalar yapılabileceği inancımızdan kaynaklı olarak oradayız. Şuan için Muay Thai Federasyonu bünyesinde önceliğimiz; Dan ve Kyu talimatlarının yayınlanmasından hemen sonra, siyah kuşak Dan denkliklerinin yapılıp resmileşmesini sağlamak, ardından antrenör denklikleri ve resmileşmesi çalışmalarıyla birlikte antrenör kurslarını açabilmek, hakem denklikleri ve kurslarını yapabilmektir.

Bunlardan hemen sonra sporcu lisanslarının çıkarılmasıyla ilgili hızlıca bir çalışmayla ,Temmuz ayının ortalarında da Gençlik Spor Bakanlığı bünyesinde ilk Türkiye Şampiyonamızı yapabilmeyi hedeflemekteyiz. Türkiye Şampiyonamızın ardından, uluslararası şampiyonalar başlayacak. İlk olarak Balkan, Avrupa ve Dünya Şampiyonalarına da hızlıca hazırlığımız olacak.

Gençlik Spor Bakanlığı bünyesinde ilk yılımız, bu yıl katılacağımız uluslararası şampiyonalarda kesinlikle ülkemize madalyalarla döneceğiz. Çünkü ülkemizde, uluslararası tecrübelere sahip bir çok Ju Jitsu antrenörümüz mevcut. Ayrıca sporcularımızın çoğu da uluslararası yarışmalarda derece yapmış tecrübeli sporculardır. Önümüzdeki 1-2 hafta içinde Muay Thai Federasyonu web sitesinde talimatlar yayınlanmakla beraber, bu süreçle beraber kurs ve seminer ilanlarımızı da oradan takip etme şansı olacaktır. Ayrıca lisans işlemleri de bu zaman dilimi içerisinde başlayacaktır.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.