TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarım ve Teknoloji

Yazının Giriş Tarihi: 26.09.2022 18:20
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.11.2022 16:01

Günümüzde artan nüfus ile birlikte, gıda ihtiyacı da artıyor ve artmaya da devam edeceği bir gerçek.. Yani burada öne çıkan artan talebe cevap verebilmek.. Bugün Dünya genelinde tarımın önemi her geçen gün artmakla beraber, stratejik öneme sahip sektörlerin başında yer alıyor. Aslında bu zaten insanoğlunun varoluşundan beri var. Gıda olmazsa, yaşamın da olmayacağı ortada..

Tabi bir gerçeği de unutmamak lazım! Artık bariz bir şekilde yaşanan küresel iklim krizi.. Dünya nüfusunun artmaya devam etmesi, küresel ısınma, su kaynaklarının kıtlığı, tarım arazilerinin amaç dışı kullanılması ile tarım alanlarının da ciddi oranda azalmasını görüyoruz.

Sadece bu değil.. Ülkemizde resmi verilere göre kayıtlı çiftçi sayısının son 5 yılda yaklaşık yüzde 29, son 10 yılda ise yüzde 55 civarında azaldığını görüyoruz. Tarım alanları son 10 yılda yüzde 5; son 20 yılda ise yüzde 12 gerilemiş. Şimdi gıdanın öneminin daha da arttığı bir dönemde bu sonuçlar sıkıntı değil mi?

Tarım ve gıdanın gittikçe stratejik önemini artırdığı günümüzde, tarım üreticisinin üretimden vazgeçmesi yani üreticilerin tarımdan uzaklaşması en büyük sorunların başında karşımıza çıkar diye düşünüyorum.

Evet! Tarım önemli.. Ancak diğer önemli bir konu ise tarımda teknolojiden ne kadar yararlanabildiğimiz.. Sonuçta dedik ya; artan nüfus ile birlikte gıda ihtiyacı da artıyor. Yani bu durumda tarımda verimliliği, kârlılığı artırmak gerekiyor.

O zaman hem mevcut tarım arazileri korunmalı, üretici desteklenmeli ki üretimden çekilmesin, kesinlikle planlı üretim yapılmalı, kırsalda başta tarım kaynaklı olmak üzere sanayileşme, kalkınma sağlanmalı..

Teknolojiyi kullanmalıyız ki, daha fazla ürün elde edelim ve artan nüfusa cevap verebilelim. Zaten bununla istihdam da sağlanmış olacak, insanlar doyacak ve günümüzde büyük sorun haline gelen kentlere kontrolsüz göç yaşanmayacaktır.

Sağlıklı bir yaşam için sağlıklı gıdaya ihtiyacımız var. Onu sağlayacağımız kaynak mevcut dünyanın en verimli tarım arazileri.. Bunu da teknolojiyi de kullanarak, daha verimli hale getirmek elimizde.. Neden yapmayalım!

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.