ALİ GÜRELİ

(İLKHABER) - TTB, Çanakkale’de elektrik kontağından çıktığı değerlendirilen orman yangını ile ilgili saha çalışması yaparak rapor hazırladı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 22 Ağustos'ta öğle saatlerinde Çanakkale'de başlayan orman yangınının 24 Ağustos tarihinde yine öğle saatlerinde kontrol altına alındığı açıklamıştı. Bakan Yumaklı, açıklamasında, yangında 4 bin 80 hektarlık alanın etkilendiğini, yedi evin ve 29 ahırın da hasar gördüğü bilgisi vermişti.

TTB'den Çanakkale Yangını raporu-2

-TTB HEYETİ BÖLGEYE GİTTİ

Yangının hızla yayılması sonrası Türkiye Tabipleri Birliği’nden bir grup heyet de bölgeye giderek Çanakkale Tabip Odası yöneticilerinin de katılımıyla yöredeki köylere mobil hizmet götüren Aile Sağlığı Merkezi hekimleri, Kepez Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi,  Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi ilgilileri ve vatandaşlarla görüşerek bilgi aldı.

TTB'den Çanakkale Yangını raporu-3

TTB, daha sonra konuyla ilgili hazırlanan raporu açıkladı. Raporda özetle şu ifadelere yer verildi:

“Yangın dolayısıyla insan hayatı kaybedilmemiş, herhangi bir sağlık kurumu zarar görmemiş veya sağlık hizmet sunumunda bir aksama meydana gelmemiştir. Yangından en fazla etkilenen köylerimiz Kayadere, Ulupınar, Yağcılar, Aşağı Okçular ve Kalabaklı köyleridir.

Yangın, kuzey-güney yönünde esen ve zaman zaman 75 kilometre hıza ulaşan rüzgâr nedeniyle çok hızlı ilerlemiştir. Etkilenen alan, ilk bilgilere göre orman ve köy arazileri olmak üzere 3 bin hektardan fazladır. Hayvan ve toplanmış ekin, tarımsal değer kaybı miktarı henüz netleşmiş değildir. Ancak köylü vatandaşların her birinin yaşadığı kayıplar, bütün içinde işgal ettiği yerden bağımsız olarak, kendi geçim araçlarının zayi olması ve net ekonomik zarar anlamına gelmektedir.

TTB'den Çanakkale Yangını raporu

Köylüler, boşaltma emri verildiğini ancak buna uymadıklarını, aksi hâlde köyün daha fazla zarar göreceğini söylemişlerdir. Bunun nedeni olarak ise arazözlere su temini başta olmak ve yangın söndürme işlerinin sevk ve idaresindeki yetersizlikleri göstermişlerdir. Karadan çalışan arazözlere su temini Çanakkale merkezinden yapılmıştır. Oysa köyün yanındaki barajdan motorlu pompalarla bu iş çok daha efektif yapılabileceği anlaşılmıştır. Yangın nedeniyle köyün elektriği kesilince, köyün su şebekesini besleyen pompaların da durduğu ifade edildi.

TTB'den Çanakkale Yangını raporu-4

Köylerde, yangına karşı sürekli “hazır kıta” anlayışıyla yerel halktan insanların görevlendirilmesi önerisi yapılmıştır.

-YANGINDAN ETKİLENEN VATANDAŞLAR

Çanakkale Devlet Hastanesi’nden alınan bilgilere göre; yangın sebebiyle bölgeden gelen orman işçisi, sivil bireyler, askerler ve basın çalışanı olduğu ifade edilen 27 hasta acil polikliniğe müracaat etmiş, tamamı ayaktan tedavi edilmişlerdir. Müracaat sebepleri yangın dumanı kaynaklı göz ve solunum yakınmaları yanı sıra arı ve çıyan sokması sebebiyledir.

'Obruk Duyarlılık Haritası' oluşturuldu 'Obruk Duyarlılık Haritası' oluşturuldu

TTB'den Çanakkale Yangını raporu-5

Yangın hastanenin doğu yönünde bulunan radar yerleşkesinin bulunduğu tepenin arkasına, hastanenin 800 metre yakınına kadar gelmişse de, rüzgârın yön değiştirmesi ve havadan-karadan yoğun söndürme çabalarının etkisiyle daha fazla ilerlemesi önlenmiştir. Hastane Afet ve Acil Durum Uygulama Planları’nın (HAP) bu aşamadan sonra devreye alınmasının değerlendirildiği bilgisi iletilmiştir.

Göğüs hastalıkları servisinden toplam 21 hasta olası riskler yönünden prevantif amaçla, yakın hastanelere sevk edilmiştir. Bunlardan palyatif kısımda yatanların Lapseki Devlet Hastanesi’ne, diğerlerinin ise Ezine Devlet Hastanesi’ne sevk edildiği bilgisi verilmiştir.

TTB'den Çanakkale Yangını raporu-6

ÇOMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi ve devlet hastanesi şehrin aynı (batı) yakasında bulunmaktadır ve bu durum olağandışı durumlarda sağlık hizmetleri yönünden ciddi bir handikap yaratmaktadır. Hastanenin yeni yapılmış olması, yerleşimi konusunda planlamada ciddi bir hataya işaret etmektedir.

ÇOMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’nden yetkililerle yapılan görüşmede alınan bilgilere göre; Yangın nedeniyle acil polikliniğe başvuran hasta sayısı 61 olarak verilmektedir. Olguların çoğunluğu, yangına müdahale eden görevliler ve sivil vatandaşlar olup, akut duman maruziyeti kaynaklı olup, ayaktan oksijen tedavisiyle taburcu edilmişlerdir. Yatışı yapılan 8 hastadan 2 tanesi yangın alanında ikamet eden kronik hastalıkları olan geriatrik hastalardır. 5 hasta ise yangının etkileme ihtimali nedeniyle tahliye edilen Sarıcaali Köyü Yaşlı ve Engelli Bakım Merkezi’ndeki kronik hastalar olup, tıbbi bakım gereksinimi için yatış yapılmıştır.

Üzerine ağaç devrilen bir aracın içinden çıkartılan 41 yaşındaki (erkek) bir arama kurtarma gönüllüsü, ‘yüksek enerjili travma’ ÇOMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi 3. derece yoğun bakımda politravma tanısıyla izlenmekte olup genel durumu iyi ve bilinç açık vaziyettedir. Vücudunda çeşitli kırıklar ve yumuşak doku zararları olan hastanın, yangın kaynaklı başvurular içinde yegane ciddi vaka olduğu ancak hali hazırda operasyon gereksinimi bulunmadığı öğrenilmiştir.”