TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

TÜRK DEVLETLERİ BİRLİĞİ’NE GÖKTÜRK ANAYASASI YAKIŞIR A-IX.TDT SEMERKANT ZİRVESİ ARDINDAN (3)

Yazının Giriş Tarihi: 18.11.2022 17:55
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.11.2022 17:55

    Öte yandan zirvede alınan en kritik kararlardan birinin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) gözlemci üyeliğinin onaylanması olduğu belirtilmelidir. Çünkü bu karar, Karabağ Sorunu’ndan sonra Kıbrıs Meselesi’nin de Türk Dünyası’nın ortak meselesi olarak kabul edildiğini gözler önüne sermektedir. Aynı zamanda karar, TDT’nin genişleme ve büyüme eğiliminde olduğunu ve diğer aktörler tarafından bir cazibe merkezi şeklinde değerlendirildiğini göstermektedir.( www.aa.com.tr,11.12.022)

    Semerkant Zirvesi’nin sonuç bildirgesinde yer alan “2022-2026 TDT Strateji Belgesi”nin kabul edilmesi, 2040 Vizyon Belgesi’ne ilişkin ilk yol haritasını şekillendirdi. Kazakistan'ın, Türk devletleri arasındaki ekonomik işbirliği ve bağlantıyı güçlendirmek amacıyla Türkistan'da Türk devletleri için "TURANSEZ" özel ekonomik bölgesini kurma davetini destekledikleri belirtildi. Üye ülkelerin, Zenzegur Koridoru'nun en yakın zamanda açılması, "Bakü-Tiflis-Kars" demir yolu hattının kapasitesinin arttırılması, Avrupa ile Asya arasındaki ulaşım hatlarının iyileştirilmesine katkıda bulunan, "Özbekistan-Kırgızistan-Çin" ve "Tirmiz- Mezar-ı Şerif-Kabil-Peşaver" demir yolu hatlarının inşası için çabaları destekledikleri  belirtildi. Bölgesel barış ve güvenlik ortamının sürdürülebilmesi ve istikrarın sağlanması çabası, Kırgızistan ile Tacikistan arasındaki sınır sorunlarının barışçıl yollarla çözülmesini sağlarken; Afganistan’da kapsayıcı hükümet kurulması çağrısı yapıldı. Ekonomi ve enerji temelli işbirliklerini yoğunlaştırma, “Basitleştirilmiş Gümrük Koridoru”  çabasının yanı sıra; ayrılıkçılık, aşırılıkçılık ve terörizmle mücadele kapsamında uluslararası örgütlerde işbirliği yapma iradesinin de metne yansıtılması entegrasyonun güvenlik boyutunda da ilerleyeceği anlamını taşımaktadır. Kuşkusuz bu durum, gerek arabuluculuk diplomasisine ağırlık veren barış yapıcı rolü, gerekse de krizler karşısındaki ön alıcı diplomasi anlayışı nedeniyle TDT’nin Afgan Sorunu başta olmak üzere bölgesel güvenliği ilgilendiren meselelerde daha çok inisiyatif alacağı anlamına gelmektedir. (www.turkkon.org,12.11.2022)

     Sonuç olarak IX.TDT Semerkant Zirvesi, Türk Dünyası entegrasyon süreçlerine hız kazandırırken; istikrarsızlık ve krizlerle kaosa sürüklenmek istenen dünyanın barış yapıcı aktörü olarak Asya ile Avrupa arasındaki bağlantıyı güçlendirme ve krizler karşısında diyaloğu barışın teminatı olarak gören yaklaşımını dünyanın gözü önüne serdi.

     TDT’nın 2023 yılında Kazakistan’da düzenlenecek 2.Türk Üniversite Spor Oyunları ve Devlet Başkanları Zirvesi’netam teşekküllü uluslararası örgüt olarak katılması dileğimiz. Yolları açık, birlik ruhu daim olsun.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.