Her yıl kasım ayında kutlanan “Dünya Prematüre Günü” etkinliklerinde, zamanından önce doğarak yaşama tutunma mücadelesi veren bebeklerin ve ailelerinin yaşadıkları zorluklara değinilen açıklamalar yapılıyor. Uzmanlar, her 10 doğumdan birinde görülen prematüre doğumlarda donanımlı yenidoğan yoğun bakım ünitelerinin hayatta kalma şansını artırdığını belirtiyor.

Gebelik süreci, gerek anneye gerekse bebeğe bağlı sorunlar nedeniyle zamanından önce sonlanabiliyor. Prematüre olarak anılan 32 haftadan önce ve 1500 gramın altındaki bebek doğumları, bebeklik döneminde ve beş yaş altı çocuklarda ölümle sonuçlanabiliyor. Yüksek teknolojiyle üretilen tıbbi cihazların bulunduğu hastanelerin yenidoğan yoğun bakım ünitelerindeki tedavi süreci ise prematüre doğan bebeklerin hayatta kalma şansını artırıyor.

Dünya genelinde olduğu Türkiye’de de her 10 doğumdan birinde rastlanılan prematüre doğumda, en iyi bakımın, bebeğe daha az dokunarak, daha çok gözlem yapılarak gerçekleştirilen bireyselleştirilmiş bakım olduğu belirtiliyor. Ailelerin, prematüre bebek bakımında yenidoğan yoğun bakım sürecine aktif katılımının sağlanmasının önemli olduğu ifade ediliyor.

Uzmanlar, “Anne karnında gelişimlerini tamamlayamadan dünyaya gelen prematüre bebeklerin hayattaki ilk günleri, maalesef tedaviyle geçiyor. Bu tedavi sürecinde uzmanların yakın ilgi ve izleme süreci, önemli adımları oluşturuyor. Hastanelerin yenidoğan, çocuk kardiyoloji, çocuk nöroloji, çocuk alerji, çocuk gelişimi uzmanlarının da içinde yer aldığı çocuk sağlığı ve hastalıkları ekibinin müdahaleleri, bu bebeklerin yaşam kalitelerini artırıyor.” diyor.

Kiraz saplarını çöpe atmayın, faydaları saymakla bitmez Kiraz saplarını çöpe atmayın, faydaları saymakla bitmez

Prof. Dr. Hacer Yapıcıoğlu Yıldızdaş: Gebelikte tıbbi bakım önemli

Çukurova Üniversitesi Neonatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Çukurova Neonatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Hacer Yapıcıoğlu Yıldızdaş da şunları kaydetti:

"Maalesef doğan her 10 bebekten biri prematüre olarak doğuyor. Prematüre doğum bebek ve beş yaş altı çocuk ölümlerinin en önemli nedeni. Bir kadının, gebelik öncesi ve gebelikte tıbbi bakım alması prematüreliğin ve prematüreye bağlı sorunların önlenmesi açısından önemli. Anne karnında geçirilen bir gün bile bebeğin yaşam şansını arttırıyor. O nedenle prematüre doğum eylemi olan veya bu riski yüksek olan gebeler mutlaka perinatoloji merkezi olan bir hastanede izlenmeli ve doğum kaçınılmaz ise bebeğin bu merkezlerde doğumu sağlanmalı, yenidoğan hemşireleri tarafından izlemi yapılmalıdır."

Kaynak: ALİ GÜRELİ