ADANA (İLKHABER) – YENADER Başkan Yardımcısı Ali Karaduman, Yenilenebilir enerjinin gelecek yıllarda dünyanın en önemli ve en büyük elektrik üretim kaynağı olacağının tahmin edildiğini söyledi.

Güneş, rüzgâr ve jeotermal gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının tüm dünyanın odak noktası hâline geldiğini belirten Ali Karaduman, ülke olarak yenilenebilir enerji kaynaklarındaki potansiyelin doğru kullanılması ve yatırımlara bu doğrultuda önem verilmesi gerektiğini ifade etti.

Adana Güne yoğun sisle başladı Adana Güne yoğun sisle başladı

Günümüzde ve yakın gelecekte en önemli enerji kaynağının doğal yoldan elde edilen yenilenebilir enerji kaynakları olduğunu kaydeden Karaduman, şunları kaydetti:

“Tüm dünya düşük maliyetli enerji için ciddi yatırımlar gerçekleştiriyor. Artan enerji talebini karşılamakta yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmenin Türkiye için hem ekonomi hem de çevre açısından hayati öneme sahip olduğu görülüyor.  Türkiye’de rüzgâr ve güneş enerjisi istikrarlı bir artış gösteriyor. Ayrıca yenilenebilir enerji santralleri, istihdama katkı sağlayarak ülke ekonomisine büyük kazanımlar sağlıyor. Tüm avantajlar göz önüne alındığında dünyada temiz enerji yatırımı ve kapasitesinde rekor büyüme bekleniyor.”

rüzgâr ve güneş enerjisi üretimi

TÜRKİYE YÜZDE 15.5 İLE DÜNYA ORTALAMASININ ÜSTÜNE ÇIKTI

2022 yılında yenilenebilir enerjiden elektrik üretiminde rekor artışın yaşandığını belirten Yenilenebilir Enerji Araştırmaları Derneği  (YENADER) Başkan Yardımcısı Ali Karaduman, şöyle devam etti:

“Geçtiğimiz yıl rüzgâr ve güneş enerjisinin küresel elektrik üretimindeki payı yüzde 12’ye kadar yükseldi. Türkiye ise yüzde 15,5 ile dünya ortalamasının da üstüne çıktı. 2022 yılında elektrik üretimimizin yüzde 20,6'sı hidrolik enerjiden, yüzde 10,8’i rüzgârdan, yüzde 4,7’si güneşten, yüzde 3,3'ü jeotermal enerjiden ve yüzde 3,7’si diğer kaynaklardan elde edildi. Bu yıl haziran ayı itibarıyla ise ülkemizin kurulu gücü 104.904 megavata ulaştı. 2023 yılı haziran ayı sonu kurulu gücümüzün kaynaklara göre dağılımı ise yüzde 30,1’i hidrolik enerji, yüzde 11’i rüzgâr, yüzde 9,7’si güneş, yüzde 1,6’sı jeotermal ve yüzde 2,6’sı ise diğer kaynaklar şeklinde gerçekleşti. Ülkemizin yenilenebilir enerji potansiyeli çok fazla. 5 yıl içerisinde bu rakamların katlanarak artacağını düşünüyoruz. Rüzgâr ve güneşteki büyümenin yanı sıra jeotermal enerji büyümesinin de çok yüksek olacağını tahmin ediyoruz.”

YEŞİL ve SÜRDÜRÜLEBİLİR GELECEK İÇİN KARARLILIĞIMIZI DEVAM ETTİRMELİYİZ

Karaduman, şunları kaydetti: “Son yıllarda ülkemizdeki yenilenebilir enerji yatırım atağı bizi Avrupa ve dünya sıralamasında saygın bir basamağa taşıdı. Özellikle 'sıfır karbon toplumuna geçiş’ veya 'sıfır karbon ekonomisine geçişin’ öneminin arttığı son dönemde, ülkemizde bu alanda yaptığımız çalışmalara hız kesmeden devam ederek yeşil ve sürdürülebilir gelecek için kararlılığımızı devam ettirmemiz gerekiyor. Özellikle yenilenebilir enerji çalışmalarında ciddi bir çabayla dünya genelinde kazanmış olduğumuz saygınlık son derece mühim. Yapılan tüm çalışmalar dünyayı daha yaşanabilir kılmak adına büyük önem taşıyor.”