TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Uğur Mumcu gözyaşları ve kırmızı karanfillerle anıldı

Evinin önünde uğradığı bombalı saldırı sonucu 24 Ocak 1993’te hayatını kaybeden Araştırmacı Gazeteci Yazar Uğur Mumcu için Adana’da anma töreni yapıldı. Gazeteci- Yazar Uğur Mumcu, ölüm yıldönümünde Adana’da kırmızı karanfillerle anıldı. Anma esnasında duygulanan bir kadın gözyaşlarını tutamadı.

Haber Giriş Tarihi: 24.01.2023 17:37
Haber Güncellenme Tarihi: 24.01.2023 17:37
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Uğur Mumcu gözyaşları ve kırmızı karanfillerle anıldı

BAYRAM BULUT

ADANA (İLKHABER)- Evinin önünde uğradığı bombalı saldırı sonucu 24 Ocak 1993’te hayatını kaybeden Araştırmacı Gazeteci Yazar Uğur Mumcu için Adana’da anma töreni yapıldı.   Gazeteci- Yazar Uğur Mumcu, ölüm yıldönümünde Adana’da kırmızı karanfillerle anıldı. Anma esnasında duygulanan bir kadın gözyaşlarını tutamadı.

 

Adana’nın merkez Seyhan İlçesi’nde bulunan Uğur Mumcu Meydanı’nda bir araya gelen sivil toplum kuruluşları ve dernekler Gazeteci Yazar Uğur Mumcu’yu ölümünün 30. yılında andı. Atatürkçü düşünce Derneği’nin çağrısıyla gerçekleşen anma etkinliğine Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay ile çok sayıda sivil toplum kuruluşu üyesi katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinlikte konuşan Atatürkçü Düşünce Derneği Adana Şube Başkanı İsa Kayadan, 30. Adalet ve Demokrasi Haftası’nda devrim şehitlerini saygıyla andıklarını söyledi.

 

Onları asla unutmayacaklarını ve unutturmayacakları belirten Kayadan, “31 Ocak 1990 akşam saatlerinde evinin önünde katledilen Atatürkçü Düşünce Derneği Kurucu Genel Başkanı Prof. Dr. Muammer Aksoy'un ve 24 Ocak 1993 sabahı otomobiline tuzaklanan bomba ile paramparça edilen Kalpaksız Kuvvacımız Uğur Mumcu'nun yok edilmeleri ve ardından gelen birçok katliamı unutamadık, unutturmayacağız. İşte bu katliama maruz kalan bazı aydınlar, gazeteciler, sendikacılar ve bilim insanları, Abdi İpekçi, Cavit Orhan Tütengil, Ümit Kaftancıoğlu, Kemal Türkler, Muammer Aksoy, Çetin Emeç, Turan Dursun, Bahriye Üçok. Her yıl düzenlenen 24 - 31 Ocak Adalet ve Demokrasi Haftası'nda çeşitli etkinliklerle andığımız aziz şehitlerimizin kanlarını yerde bırakmama kararlılığımızı yinelerken hem bu tuzakların perde arkasını halkımıza gösterme çabamızı sürdürüyor, hem nedenlerini ve sonuçlarını irdeliyor, hem de Laik Cumhuriyetimiz'i ilelebet payidar kılma yolunda dersler çıkarıyoruz” dedi.

 

  Kayadan, “Mumcu'nun: ‘Laiklik ilkesini savunmak için Atatürk gibi yürekli, Atatürk gibi inançlı olmak gerekir. İzinden gittiklerini söyleyenler gibi ürkek, kararsız ve inançsız değil’ sözleri hala güncel, hala gerçekliklerle dolu. Siyasi cinayetler Uğur Mumcu’dan sonra da devam etti. Eşref Bitlis, Onat Kutlar, Metin Göktepe, ADD Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı, ADD üyesi Necip Hablemitoğlu, Hrant Dink ve yine bir 24 Ocak günü Diyarbakır halkının sevgilisi Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan aynı karanlık güçlerce katledildiler. Bizler, siyasi cinayetlere kurban giden yiğit evlatlarımızı, hiçbir zaman unutmayacağız unutturmayacağız. Ancak katilleri, işbirlikçileri ve azmettiricileri de unutmayacak, unutturmayacak, bir gün mutlaka demokratik hukuksal yöntemlerle hesabını soracağız” diye konuştu.

 

Kayadan sözlerini şöyle tamamladı;

“Bugün burada Uğur Mumcu Dostları olarak toplanmış bulunmaktayız. Katliamlara dur demek isteyen, karanlıkları aydınlatmakta ısrar eden, gerçek demokratik, laik çağdaş, hukuk devleti Türkiye Cumhuriyeti için mücadele edenler olarak toplandık. Bizler aslında ciddi bir gücüz. Parçalı duruşumuz, bu tür katliamlara ve gerici saldırılara karşı farklı yerlerden doğru tepki koymamız birlikte iş yapamayacağımız anlamına gelmez. Birlikteliğimizi inşa etmek zorundayız. Bu karanlık gidişe dur diyeceksek birlikte yürümek zorundayız. Bugün burada toplanmamıza neden olan başta Uğur Mumcu olmak üzere tüm yitirdiğimiz dostlarımızın, devrim şehitlerinin anısı önünde sevgi ve saygıyla eğiliyoruz.”

 

Ardından Adana Baro Başkanı Semih Gökayaz söz aldı. Uğur Mumcu’nın kara haberi geldiğinde kendisinin henüz 18 yaşında bir genç olduğunu dile getiren Gökayaz, “O haberi aldığım buz gibi soğuk günü hiç unutmuyorum. Bir kor gibi düşen ateş hala hepimizin yüreğinde yanıyor. Uğur Mumcu ve aramızdan kalleşçe alınan diğer aydınlarımızı saygıyla anıyorum” dedi.

 

Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay ise, bir topluma değer katanı yok eden terör olaylarından bahsetti. Topluma yön verecek en önemli insanları yok etmek istediklerini dile getiren Akay, “Uğur Mumcu, Bahriye Uç Ok, Ahmet Taner Kışlalı bunlardan bir tanesi. O süreçten bu yana Uğur Mumcu gibi araştırmacı gibi birisi olmadı” diye konuştu.

 

Konuşmaların ardından Uğur Mumcu için şiir okundu, ezgiler söylendi. Şiir okunurken grupta bulunan bir kadının gözyaşlarını tutamadığı görüldü. Son olarak Uğur Mumcu anısına ismi verilen bulvara kırmızı karanfiller bırakıldı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.