TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Uncu: Depremle hasta olan binalara önce teşhis konulmalı

Deprem sonrası binaların hasta insanlar gibi doktora yani binaların inşaat mühendislerine gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Adana İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Ahmet Uncu, bunun yapılması halinde binaların depreme dayaklı ve uzun ömürlü olacağını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 28.03.2023 19:24
Haber Güncellenme Tarihi: 28.03.2023 19:24
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Uncu: Depremle hasta olan binalara önce teşhis konulmalı

BAYRAM BULUT

Özel Haber

ADANA (İLKHABER)- Deprem sonrası binaların hasta insanlar gibi doktora yani binaların inşaat mühendislerine gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Adana İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Ahmet Uncu, bunun yapılması halinde binaların depreme dayaklı ve uzun ömürlü olacağını söyledi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Adana İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Ahmet Uncu, binaların emarının çekilip daha sonra güçlendirme yapılması gerektiğini belirtti. 6 Şubat tarihinden bu yana yaşanan depremler nedeniyle Ahmet Uncu, bina sahiplerine yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Gerek binanın depreme karşı performansının tespit edilmesi, gerekse bina güçlendirme proje ve uygulama işleminin, yetkili kişi ve kurumlar tarafından yapılırsa güven içinde olunabileceğini söyleyen Uncu, vatandaşları bu yönde uyardı. Gazetemize değerlendirmelerde bulunan Uncu, vatandaşların bina güçlendirilmesi ve binalarının sağlamlığı konusunda kendilerine çok sayıda soru yönelttiklerini dile getirdi.

DOKTOR VE HASTA ÖRNEĞİ

Bir hasta ve doktor örneği veren Uncu, “Bir hasta hastaneye doktora gidiyor. Doktor bu kişinin yüzüne bakarak teşhis koyamıyor. Hemen tahlil ve gerekli emar, tömografi ve rötgenleri istiyor. Bu işlemlerin yapılmasının ardından doktor hastanın nesi olduğuna karar verip, gerekli reçeteyi yazabiliyor. Bizim işimizde öyle. Binaya bakarak net bir teşhis koyamayız. Bunun için bina üzerinde incelemeler yapıp, karot alıp, binanın emarını çekmemiz gerekiyor Bu işlemleri yaptıktan sonra binanın nasıl iyileşeceğini yani, nasıl ve nerelere güçlendirmeler yapabileceğimizi söyleyebiliriz. Doktor ve hasta örneği gibi bizim işimizde. Vatandaşlar binalarını güçlendirme yapmadan önce mutlaka belirttiğim bu gerekli işlemleri yaptırmalılar” dedi.

YETKİLİ KİŞİ VE KURUMLAR YAMALI

Ahmet Uncu, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bina sahiplerine inceleme ve güçlendirme gibi işlemlerini yetkili kişi ve kurumlara yaptırmaları gerektiğini anlattı. Vatandaşları uyaran Uncu, “Vatandaşlarımıza telaşla iş yapmamalarını tavsiye ediyoruz. Bu telaşla kimi vatandaşlarımızın bazı vasıfsız ve depremi fırsata çevirmeye çalışan kişilere inanarak, yüksek meblağlar da ödeyerek hiçbir bilimsel geçerliliği olmayan raporlar hazırlattığını öğrenmiş bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.

KENDİLERİNE İLETİLEN RAPORLARI DEĞERLENDİRDİ

Kendilerine iletilen raporlar hakkında görüşlerini paylaşan Uncu, “Bize de iletilen bu raporların, bilimsel temele dayanmadığını tespit ettik. Bu tür yanlışlara düşmemek için vatandaşlarımızı dikkatli olmaları konusunda uyarıyoruz. Gerek binanın depreme karşı performansının tespit edilmesi gerekse bina güçlendirme proje ve uygulama işlemi, yetkili kişi ve kurumlar tarafından yapılırsa güven içinde olabilirsiniz. Bunun nasıl yapılacağı 2018 Türkiye Bina Deprem Yönetmenliği'nde 'Binalardan bilgi toplanması kapsamında tanımlanan inceleme, veri toplama, derleme, değerlendirme, malzeme örneği alma ve deney yapma işlemleri inşaat mühendislerinin sorumluluğu altında yapılacaktır' ibaresiyle belirlenmiştir”  şeklinde konuştu.

İNŞAAT MÜHENDİSLERİ GÖRMELİ

Deprem sonrası binaların hasta insanlar gibi doktora yani binaların inşaat mühendislerine gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Uncu, bunun yapılması halinde binaların depreme dayaklı ve uzun ömürlü olacağını sözlerine ekledi.

DAYANIKSIZ BİNALAR AFETE DÖNÜŞÜYOR

Uncu, bir doğa olayı olan depremin, insan eliyle inşa edilen depreme dayanıksız binaların afete dönüştürdüğünü söyledi. Adana'nın son dönemdeki depremleri diğer illere nispeten az hasarla yaşadığını belirten Uncu, kurdukları komisyonlar aracılığıyla afet bölgesinde incelemeler sonucu hazırladıkları raporlarını TMMOB merkezine ilettiklerini, ayrıca depremzedelere yardımlarda bulunduklarını dile getirdi.

GÖZLEME DAYALI İNCELEMELER

Uncu, deprem sonrası Adana'da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Adana Büyükşehir Belediyesi ve İMO Adana Şubesinin oluşturduğu ekiplerin binalarda gözleme dayalı incelemeyle "hasarsız, az hasarlı, orta hasarlı, ağır hasarlı ve acil yıkılacak" binalarının tasnifini yaptığını bildirdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.