TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Vahit Kirişçi: Faya asla yanaşmayacağız

Adana Sanayi Odasında düzenlenen ‘Adana İş Dünyası İstişare Toplantısı’nda konuşan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “Adeta bir kıyamet provası olarak adlandırabileceğimiz çok can yakıcı bir hadiseyle karşı karşıyayız. Annenin-babanın evladını, evladın annesine-babasına bir faydasının olmadığı, herkesin enkazın altında bir mücadele verdiği, sadece konutlarımızı değil aynı zamanda iş dünyamızı da, ekonomimizi de, sosyal hayatımızı da felç eden asrın felaketi yaşadık. Yapının mahiyetinin ne old

Haber Giriş Tarihi: 08.03.2023 18:25
Haber Güncellenme Tarihi: 08.03.2023 18:25
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Vahit Kirişçi: Faya asla yanaşmayacağız

Serhat ŞANLI

ADANA (İLKHABER) – Adana Sanayi Odasında düzenlenen ‘Adana İş Dünyası İstişare Toplantısı’nda konuşan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “Adeta bir kıyamet provası olarak adlandırabileceğimiz çok can yakıcı bir hadiseyle karşı karşıyayız. Annenin-babanın evladını, evladın annesine-babasına bir faydasının olmadığı, herkesin enkazın altında bir mücadele verdiği, sadece konutlarımızı değil aynı zamanda iş dünyamızı da, ekonomimizi de, sosyal hayatımızı da felç eden asrın felaketi yaşadık. Yapının mahiyetinin ne olduğu önemli değil. İster sanayi tesisi, ister konut, ister tarımsal amaçlı yapılar olsun. Faya asla yanaşmayacağız, zeminin sıvılaşmanın olduğu yerlerde asla bulunmayacağız.” Dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Adana Sanayi Odasında düzenlenen Adana İş Dünyası İstişare Toplantısı’na katıldı. Toplantıda bir konuşma yapan Bakan Kirişçi, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta meydana depremlerin dünya literatürüne de asrın felaketi olarak geçtiğini belirterek, “Çoğumuz çok yakınımızdaki akrabalarımızı, yakınlarımızı kaybettik. Kolay, unutulabilir veya kısa sürede acıları dindirilebilir bir süreç değil. Buna sadece biz değil, dünya literatürüne de ‘Arsın Felaketi’ olarak geçmiş bulunuyor.” Dedi.

Depremin etkisinin büyüklüğüne dikkat çeken Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “Kahramanmaraş Pazarcık depremi 6 Şubatta saat 04.17’de başlıyor 11 ili içerisine alıyor, 13.24’de ikinci bir deprem 7.6 şiddetinde bu kez. Ayın 20’si geldiğinde bu kez Hatay’da ikinci bir deprem ve 6.4 şiddetinde. Bu 3 deprem ayrı ayrı depremler olarak ele alındığı için de buna asrın felaketi adını veriyoruz. Ayrıca bunlar sığ depremler.. 500 kilometrelik fay kırığı ve 11 ili içerisine alan bir deprem..

Deprem olduğunda birbirlerine koşma ihtimali varken, kendileri de deprem nedeniyle yardımcı olamayan adeta bir kıyamet provası olarak adlandırabileceğimiz, annenin-babanın evladını, evladın annesine-babasına bir faydasının olmadığı, herkesin enkazın altında bir mücadele verdiği, sadece konutlarımızı değil aynı zamanda iş dünyamızı da, ekonomimizi de, sosyal hayatımızı da felç eden bir felaket olması hasediyle biz buna ‘asrın felaketi’ adını veriyoruz” diye konuştu..

Adana’nın deprem felaketinde bölgede lojistik ve yardımların tasnif edilmesi anlamında büyük rol oynadığına değinen Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, konuşmasında şu bilgilere yer verdi;

“Bölgede 11 il içerisinde hasarlı ve yıkılan bina ile can kaybı noktasında Adana olarak diğer illere göre depremi daha az hasarla atattık, can kaybıyla atlattık diyebileceğimiz bir il olduğumuzu belirtmek istiyorum.  Adana’ya üreticilerimizin hesabına nakdi destek noktasında 558 milyon TL gönderildi. 11 il için ön gördüğümüz 1 buçuk milyar TL yem desteği verdik ve bu yemi satan satış yerlerini de açılmalarını sağlayalım dedik.

Adana, depremi diğer illere göre daha hafif atlattı fakat bu şehir çok önemli bir fonksiyon icra etti, etmeye de devam ediyor. Adana, bölgede lojistik ve yardımların tasnif edilmesi anlamında büyük rol oynadı.

Tabi sadece lojistik değil aynı zamanda ülkemizi ziyaret eden tüm yerli-yabancı bölgeye gelen ve bölgeden giden herkese ev sahipliği yaptı. Geçekten çok başarılı bir çalışma oldu.

İlimizde Şakirpaşa ve İncirlik Hava Limanı, Karataş Limanı ve karayolu kullanılarak toplam 3 bin 401 tır, 2 bin 253 helikopter ve 344 nakliye uçağı bu şehre ulaşmıştır. 75 bin 382 ton yardım malzemesi deprem bölgelerine gönderildi. Ayrıca 5 bin 630 yabancı, 8 bin 936 yurt içi arama-kurtarma personeli Adana üzerinden bölgeye sevk edildi.

Depremler, 11 ilin ticaretine ve sanayisine çok büyük darbe vurdu. Bölgede en büyük ihtiyaç çalışanları orada tutabilmek veya kırsala gitmişlerse tekrar şehre getirebilmek ve bunun için de konteynerlere ihtiyaç olduğunu bilmenizi isterim.

2022 yılında 2 milyar 947 milyon 276 bin 444 dolardan 11 ilin ihracatı maalesef 1 milyar 783 milyon 563 bin 71 dolara düşmüştür. Gerileme yüzde 40’tır. 2022 yılı Şubat ayında deprem illerinde ihracatın toplam ihracatı içerisindeki payı yaklaşık yüzde 15.5 iken, maalesef şu anda yüzde 10’a düşmüştür. Burada da 3’te birlik azalma olduğunu görmekteyiz.

Adana’nın sanayideki girişimci sayısı tüm sektörler içerisindeki oranı yüzde 8, sanayideki çalışan sayımız yine sektörel anlamda payı yüzde 23, cironun da yüzde 18’i olan Adana’mızda da 9 bin 145 imalat sanayii 3 bin 681 de sanayi işletmesiyle bence tıpkı lojistikte olduğu gibi, şuanda sanayide de, üretimde de öncü olmalıdır. Adana’nın yıllık ihracat rakamı 3 milyar 116 milyon 892 bin 924 dolar iken, bunun da artık 80 milyon dolarlara gerilediği de elimizde rakamlar var.

Depremde hasarlı binalara baktığımızda şuanda yüzde 15’lik az hasarlı ve üstünde hasarı olan binalar var. Bu az hasarlının da eğer çıkması halinde buda yüzde 12’lere denk geliyor tabi yüzde 85 hasarsız olan şuan için tespit edilenler için söylüyorum. Bağımsız bölüm sayısı 64 bin 16.. 11 bin 387 de  az hasarlı ve daha üstü var. 9 bin 404 olan az hasarlı ki bunu çıktığımızda geri kalan kısmı yaklaşık 2 bin civarında orta hasarlı, ağır, acil yıkılması gerekenler.. Orta hasarlılar ve üstündeki hasar grubuna girenler herhangi bir güçlendirme vs. tutulmadan yıkılacak.

Hasar tespit çalışmaları devam ettiği sürece sayı da artabilir. Ona göre de devlet olarak yapmamız gerekenleri ortaya koyacağız. Adana'da 1900 konut, 7 köy evi yapılacak1450’si Şambayat’taki belirlenen yere yapılacak. Ceyhan'ı Adana'ya taşımak istemiyoruz. Ceyhan için 450 konutu da orada yapmış olacağız.

Yapının mahiyetinin ne olduğu önemli değil. İster sanayi tesisi, ister konut, ister tarımsal amaçlı yapılar olsun. Faya asla yanaşmayacağız. Zeminin sıvılaşmanın olduğu yerlerde asla bulunmayacağız. Yani kısacası faydan uzak duracağız, alüvyal ve tarım toprakları bunlardan uzak kalacağız.

Çok can yakıcı bir hadiseyle karşı karşıyayız. Rakam yaklaşık 80 milyar dolar.. Bunun siz iş insanları tarafında ne anlam ifade ettiğini iyi-kötü tahmin edebilirsiniz. Bu çerçevede deprem nedeniyle Devlet Su İşleri’nin zararı 22 milyar TL. civarında olduğunu söyleyebilirim. Rabbim bir daha böyle afetleri kimseye göstermesin.

Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç ise normalleşmeyi sağlamanın önemine değinerek, bölgede istihdamın ve ekonomik aktivitenin yeniden canlandırılması gerektiğine vurgu yaparak şöyle konuştu;

“Türkiye yüz ölçümünün altıda birini, ülkemiz nüfusunun yedide birini etkileyen, yaklaşık 110.000 kilometrekarelik bir alanı etkileyen, dünyanın en büyük afetlerini yaşadık. Kahramanmaraş ve Hatay merkezli 11 ili etkileyen, depremlerde 46 binden fazla vatandaşımızı kaybettik.

Sadece Adana'mızda 418 vatandaşımız ahirete irtihal etti. Deprem şehidimiz oldu. Yakınlarımızı kaybettik. Acımız, üzüntümüz çok büyük. Yaşanan büyük depremlerin ardından bütün iş dünyamız, ilk saatten itibaren kapılarını depremden mağdur olan vatandaşlara açarak temel ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştı.

Depremin yaralarını sarmak, etkilerini azaltmak adına, devletimiz öncülüğünde, valiliklerimiz, tüm kamu kurum ve kuruluşlarımız, belediyelerimiz, Çatı kuruluşumuz TOBB,  ilgili sivil toplum örgütlerimiz depremzedelere destek olmak için çalıştı, çalışmaya devam ediyor.

Gün birlik olma bir arada olma günüdür. Bu afetin yaralarını hep birlikte sarmak için devletimiz ve milletimiz ile el ele vererek çalışıyoruz, çalışmaya devam edeceğiz.  Çok yardım yapmalıyız. Allah’ın izniyle, hep birlikte, bu zorlu süreci en kısa sürede atlatmayı başaracağımıza inanıyoruz.

Önümüzdeki dönem en öncelikli konulardan biri bölgeyi terk eden vatandaşlarımızın geri dönmelerini sağlayacak destekleri hızlı şekilde yürürlüğe koyabilmek, bölgede ekonomiyi yeniden harekete geçirebilmek olmalıdır. Normalleşmeyi sağlamamız gereklidir. Elbette ilk aşamada barınma, yiyecek, sağlık gibi temel ihtiyaçları karşılayabilmeliyiz.

İstihdamın ve ekonomik aktivitenin yeniden canlandırılması, hasar gören üretim tesislerinin tekrar faaliyete başlayabilmesi için Oda ve Borsalar vasıtasıyla ve üyelerimizin katkılarıyla teknik destek seferberliği başlatıyoruz.

TOBB olarak büyük ölçekli şirketleri, hammadde ve yarı mamul tedariklerini deprem bölgesindeki firmalardan karşılamaya davet ediyoruz. Ulusal çapta faaliyet gösteren gıda perakendecilerinin tarım ve gıda ürünleri ile hammadde alımlarını deprem bölgesindeki üreticilerden yapmasını talep ediyoruz.

E-ticaret pazaryerlerinin tamamının, deprem bölgesindeki firmalardan tüketiciye ulaştırılacak ürünler için komisyon almamasını istiyoruz. Deprem bölgesindeki istihdamın toparlanması amacıyla çalışanların daha fazla teşvik edilmesini bu anlamda kesilen gelir vergisi ve sigorta priminin çalışanlara iade edilmesini bekliyoruz. Bölge İş Dünyası olarak, ülkemizin geleceği için daha çok çalışacak ve üreteceğiz. Hep birlikte elimizi taşın altına koymaktan asla kaçınmayacağımızı bir kez daha buradan ifade etmek istiyorum.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.