Hatay'da depremzede 100 çift için toplu nikah töreni Hatay'da depremzede 100 çift için toplu nikah töreni

SERHAT AKARSU

ADANA (İLKHABER)- CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, son yıllarda yabancı uyruklu kişilerin, ülkede edindikleri taşınmaz sayısındaki artışı soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı. 

Gürer, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yanıtlanmasını istediği soru önergesinde, Ulukışla, Çamardı ve Bor ilçelerindeki kırsal alanda, yabancı uyrukluların Türk ortaklarıyla birlikte arazi satın aldığı iddialarını gündeme getirdi.

Gürer'in önergesi üzerine Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, son 5 yılda, 11 yabancı uyruklu kişinin, Niğde'nin 3 ilçesinden 44 bin 798 metrekare taşınmaz edindiğini açıkladı.

Gürer, yabancıların arazi edinimini sınırlanmasını istedi

CHP Milletvekili Gürer, yaptığı açıklamada, "Son 10 yılda ülke genelinde 25 milyon metrekare yabancıya arazi satışı erişmiş durumda. Bu satışlar, küçük aile tipi denen kırsalda yerleşik ailelerinde kente göçünü tetikler. Araziler ürün deseni ve sürdürülebilir tarım dikkate alınarak kontrollü ve sınırlanarak satışı daraltılmalı ve verim üretimi düzenli olan arazi ve bağ bahçeler satışına denetim getirilip satışlar gıda ile ilgili üretim arazilerinde zorlaştırılmalıdır" dedi.

Yabancıların arazi edinimi ile ilgili iddialar

Gürer'in önergesinde gündeme getirdiği iddialar, Türkiye'de yabancıların arazi edinimi ile ilgili tartışmaları yeniden gündeme getirdi.

Türkiye'de yabancıların arazi edinimi, 2012 yılında kabul edilen "Mütekabiliyet Yasası" ile düzenlenmişti. Bu yasa kapsamında, yabancılar, Türkiye'de satın alacakları taşınmazın değerinin 250 bin doları geçmemesi koşuluyla, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ile aynı haklara sahip.

Ancak, son yıllarda yabancıların Türkiye'de arazi edinimindeki artış, bazı kesimlerde endişelere neden oldu. Bu endişelerin temelinde, yabancıların Türkiye'de önemli miktarda tarım arazisi edinmesinin, yerli çiftçileri olumsuz etkileyebileceği ve gıda güvenliğini tehdit edebilme riski bulunmasından dolayı olduğu iddia ediliyor.

3 İLÇEDE YABANCILAR 44 BİN 798 METREKARE TAŞINMAZ EDİNDİ 

Bakan Özhaseki, Bor’da 2 Afganistan, 2 İran ve1 Lübnan; Çamardı’nda 1 İsviçre, 3 KKTC; Ulukışla’da 2 Alman ve 2 Mısırlı olmak üzere toplam 11 yabancı uyruklu kişinin 14 taşınmaz satın aldığını, 3 ilçede yabancı uyruklulara satılan taşınmazların toplam yüzölçümünün ise 44 bin 798 metrekare olduğunu bildirdi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in soru önergesine yanıt veren Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, son 5 yılda Niğde'nin Ulukışla, Çamardı ve Bor ilçelerinde 11 yabancı uyruklu kişinin 44 bin 798 metrekare arazi satın aldığını açıkladı.

Gürer, bu verileri değerlendirirken, yabancıların özellikle verimli tarım arazilerine ilgi gösterdiklerini belirterek, "Ekonomik kriz nedeniyle arazisi satmak zorunda kalanların varlığı da söz konusu. Bazı yabancı şirketlerin Türk vatandaşları üzerinden arazi edindikleri yönünde iddialar da var. Bu konular açıklık kazanması gerekiyor" dedi.

Gürer, ayrıca Niğde'de yabancı şirket ve kişilerin arazi edinimlerinin ayrıca önem kazandığını belirterek, "Niğde dışından gelerek Niğde'de verimli arazileri alanların sayısında da artış biliniyor. Özellikle hazine arazilerinin satışı, Mera vasıflı arazilerin mera dışına çıkarılması ve mera ıslah çalışmaları sınırlı kalması Niğde arazi yapısını değiştiriyor" diye konuştu.

Gürer, yabancılara verimli tarım arazisi satışının küçük aile tipi denen kırsalda yerleşik ailelerinin kente göçünü tetikleyebileceğine dikkat çekerek, "Araziler ürün deseni ve sürdürülebilir tarım dikkate alınarak kontrollü ve sınırlanarak satışı daraltılmalı ve verim üretimi düzenli olan arazi ve bağ bahçeler satışına denetim getirilip satışlar gıda ile ilgili üretim arazilerinde zorlaştırılmalıdır" dedi.

YABANCILAR ARAZİ İLGİSİ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer “Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) Kayıtlarında, ülkemizde 2022 yılında 745 yabancı gerçek kişi toplam alanın 5 milyon 219 bin 309 metrekare arazi edindiğini bakan soruma verdiği yanıtta ifade etmişti. İller bazında yabancılar verimli arazileri topluyor. Ekonomik kriz nedeni ile arazisi satmak zorunda kalanlarda arazilerini satmak durumunda kalıyor. Bu arada Bazı yabancı şirketlerin  Türk vatandaşları üzerinden arazi edindikleri yönünde iddialarda var. Bu konular açıklık kazanması gerekiyor. Niğde Merkez ve Altunhisar ilçesinde İtalyanların bahçeleri diye halk arasında bilinen yerler var. Özellikle bu alanlarda elma yetiştiriciliği yapıyorlar. Niğde’de Merkez, Ulukışla, Bor, Çamardı bölgesinde son yıllarda ciddi miktarda tapu değişikliğinden de söz ediliyor. Bu bağlamda yabancı şirket ve kişilerin arazi edinimleri ayrıca önem kazanıyor. Niğde dışından gelerek Niğde’de verimli arazileri alanların sayısında da artış biliniyor. Özellikle hazine arazilerinin satışı, Mera vasıflı arazilerin mera dışına çıkarılması ve mera ıslah çalışmaları sınırlı kalması Niğde arazi yapısını değiştiriyor. Yabancı uyrukluların Türk ortaklarla arazi edinimleri ilgili sorumuzu Bakan  yanıtsız bırakmış ama bir istatistik çalışması yapılarak, bu bağlamda da değişikliklerle  ilgili verilere ulaşılabilir. Ayrıca bakanlığın sorulara yanıtlarda verilerde değişkenlik gösteriyor. Hali hazırda tüm ülke genelinde ne kadar tarla arazi satışı yabancı kişi ve satışları yapıldığının net rakamı yok. Son on yılda ülke genelinde 25 milyon metrekare yabancıya arazi satışı erişmiş durumda ancak tüm ülkede arazi, tarla, bahçe olarak ne kadar alan yabancılar elinde olduğu da açıklanmalıdır. Yabancılara bu bağlamda sağlanan avantajlar var mıdır? Destek sağlanmakta mıdır? Kamuoyu bu bilgilerden mahrumdur. Yabancılara verimli tarım arazisi satışı küçük aile tipi denen kırsalda yerleşik ailelerinde kente göçünü tetikler. Araziler  ürün deseni ve sürdürebilir tarım dikkate alınarak kontrollü  ve sınırlanarak satışı daraltılmalı ve verim üretimi düzenli olan arazi ve bağ Bahçeler satışına denetim getirilip satışlar gıda ile ilgili üretim arazilerinde zorlaştırılmalıdır ” değerlendirmesinde bulundu.