TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yapıcıoğlu: Fahiş fiyat artışlarını önüne geçilmeli

Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, asgari ücret, artan fiyat artışları ve üçüncü bir ittifakı konularında açıklamalarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 26.12.2022 16:13
Haber Güncellenme Tarihi: 26.12.2022 16:13
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Yapıcıoğlu: Fahiş fiyat artışlarını önüne geçilmeli

Bayram BULUT

ADANA (İLKHABER)-Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, asgari ücret, artan fiyat artışları ve üçüncü bir ittifakı konularında açıklamalarda bulundu.

 

Memleket gezileri kapsamında Adana Öğretmen Evi’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Yapıcıoğlu, asgari ücretin 2023 yılı için 8 bin 506 lira olarak açıklandığını hatırlattı. Belirlenen rakamı çalışan kesimin fena bulmadıklarını, ancak fahiş fiyat uygulamalarının önüne geçilmesi gerektiğini söyleyen Yapıcıoğlu, konuyla ilgili işçi ve işverenlerle konuştuklarını anlattı. Asgari ücretin sadece işçinin gıda, giyim, barınma, sağlık, eğitim ve kültür gibi zorunlu ihtiyaçlarını asgari miktarda karşılamaya yeteceğine değinen Yapıcıoğlu, “Bu tanımın içinde işçinin bakmakla yükümlü olduğu ailesi yoktur. Bizim teklifimiz, asgari ücret içerisine işçinin ailesinin de dahil edilmesidir. Bu asgari ücretin evli çocuk sahibi olan bir aileye yetmeyeceğini söylemek için hesap uzmanı olmaya gerek yok” dedi.

 

ASGARİ ÜCRETLİLERE ÜCRETSİZ, ELEKTİRİK, SU DOĞALGAZ VERİLMELİ

Yapıcıoğlu, yoksulluk sınırının 25 bin liranın üzerine çıkmış olmasına rağmen bu rakamın yeterli olmadığını söyledi. İşveren açısından konuyla ilgili görüşmelerde yaptıklarını belirten Yapıcıoğlu, özellikle emek yoğun çalışan işlerde, istihdam kaybının yaşanmaması için, bazı iş yerlerinin kapanmaması için, ya da asgari ücretin artmasının doğrudan doğruya ürün fiyatlarına yansıyıp, enflasyonu arttırmaması için tedbirler alınması gerekiyor. Bu tedbirlerden bazıları şöyle olabilir. Emek yoğun sektörlere asgari ücretteki artışın getirmiş olduğu yükün bir kısmı kamu tarafından yani devlet tarafından karşılanabilir. Dar gelirlilere kişi başına kanunla belirlenecek bir oranda elektrik su ve doğalgazın ücretsiz olarak verilmesi gerekli. En azından belli bir miktarını kamu olarak karşılanabilir. Şuanda zaten sosyal devlet gereği sosyal yardım alan vatandaşlara bu yardım yapılıyor ama asgari ücretli ve emeklilere de bu yardım yapılmalı” diye konuştu.

 

FAHİŞ FİYATLAR

Yapıcıoğlu, asgari ücrete gelen zammı öne sürerek fahiş fiyat artışlarına karşı dikkatli olunmasını isteyerek, "Asgari ücrete yapılan zam, emek yoğun olmayan bir sektörde bütün giderlerin içerisinde sadece yüzde 10 bir artış getirmişse, yani maliyet yüzde 10 civarında artmışsa hiç kimse asgari ücrete yüzde 55 civarında bir zam yapıldı diye kendi ürünlerine de yüzde 55 zam yapmaya kalkmamalı. Yapanlarla bu konuda ciddi bir mücadele edilmeli. Onlara göz açtırılmamalı” ifadelerini kullandı.

 

EMEKLİLERİN DURUMU

Emeklilerin durumlarına da dikkat çeken Yapıcıoğlu, “Emekli aylıkları ve kamu çalışanlarının aylıkları da belirlenecek. Hükümet kanadından yapılan açıklamalarda enflasyon oranın üzerine bir refah payı da katılacağı açıklandı. Eğer 2022 de gerçekleştiği söylenen yüzde 85’lik bir enflasyon ya da 2023 yılı için tahmin edilen enflasyon oranında bu aylıklar artarsa emeklilerin beklentileri karşılanmamış olur. Biz biliyoruz ki açıklanan enflasyon rakamları böyle olsa da, mutfak enflasyonunun daha fazla olduğu açıktır. Zaten çalışabilecek yaşı geçmiş başka bir iş yapacak durumu olmayan emeklileri enflasyonun altında ezdirmemek gerekli” şeklinde konuştu.

 

UYUŞTURUCUYA KARŞI BİRLİK OLUNMALI

Vergilerin artacağını vurgulayan Yapıcıoğlu, Cumhurbaşkanına çağrıda bulunarak, bu harçlarla ilgili yetkisini kullanarak indirmesini istedi. Uyuşturucu kullanımı konusunda Adana’nın, İstanbul’dan sonra ikinci sırada yer aldığını dile getiren Yapıcıoğlu, uyuşturucu madde kullanımının, hırsızlık, gasp gibi olayları tetikleyeceğini ve aile için şiddet gibi olayları da tetiklediğini savundu. Bununla ciddi bir önlem alınması gerektiğini belirten Yapıcıoğlu, “Şehir hastaneleri büyüklüğünde sadece uyuşturucu  mübtelalarını tedavi etmek için hastaneler yapmak zorunda kalınacak. Ama daha kötüsü biz gençlerimizi kaybedeceğiz. Tüm vatandaşlara sesleniyorum. Bu sadece polisiye tedbirlerle düzelecek bir şey değil. Herkes elini taşın altına koymalı bu konuda. Aileler başta olmak üzere el birliğiyle bu beladan kurtulmalıyız. Bu beladan kurtulmak mümkündür. Bizde HÜDAPAR olarak farkındalık yaratmak için çalışmalar yapıyoruz” dedi.

 

İTTİFAK ARAYIŞIMIZ YOK

Üçüncü bir ittifakı oluşturmak gibi bir arayışı bir arayışlarının olmadığını dile getiren Yapıcıoğlu, “Şartlar el verirse, teklif uygun olursa, böyle bir teklif gelirse biz de bir ittifak içerisinde yer alabiliriz. Üçüncü bir ittifakı kendimiz oluşturmak gibi bir arayışımız yok. An itibarıyla biz şu anda HÜDA PAR olarak herhangi bir ittifakla anlaşmaya varmış değiliz. Teklifler var, farklı farklı partilerden, farklı cenahlardan teklifler var. Bu teklifler bir anlaşmaya evrilirse onu da bütün kamuoyuna duyururuz. Gizli kapaklı iş yapmayız. Ama an itibarıyla varılmış bir anlaşmamız, verilmiş bir sözümüz yok” diye konuştu.

 

6 YAŞINDAKİ KIZ ÇOCUĞUNUN EVLENDİRİLMESİ

6 yaşındaki kız çocuğunun evlendirilmesi ile ilgili görüşlerini de paylaşan Yapıcıoğlu, “Çocuk istismarını veya bir çocuğun, 6 yaşındaki birisinin evlendirilmesini savunabilecek hiç kimse yoktur bu memlekette, bu topraklarda. Ama birisiyle ilgili böyle bir iddia ortaya atıldı diye biz yüzyıllardır uygulanan bütün ilkeleri paspas edip kendi siyasi emellerimiz ya da siyasi düşüncelerimiz doğrultusunda bazı sonuçlar almaya kalkarsak bu da insanlık değildir. Olayla ilgili bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olanlar var. Üstelik bir kişinin yaptığı bir hatayı bir gruba, bir düşünceye mal etmek yanlıştır” ifadelerini kullandı.

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.