TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hıdırellez nedir? Hıdırellez dileği ve duası nedir? 2024 Hıdırellez ne zaman?

Hıdırellez Bereketin, umudun ve duaların buluştuğu bu özel gün insanlar tarafından merak ediliyor. Hıdırellez nedir? Hıdırellez dileği ve duası nedir? 2024 Hıdırellez ne zaman? gibi sorulara cevap arayan vatandaşlar araştırmaya başladı. İşte Hıdırellez ile ilgili merak edilenler...

Haber Giriş Tarihi: 05.05.2024 11:50
Haber Güncellenme Tarihi: 05.05.2024 12:24
Kaynak: NİLGÜN TAZE
Hıdırellez nedir? Hıdırellez dileği ve duası nedir? 2024 Hıdırellez ne zaman?

Bereketin, umudun ve duaların buluştuğu bu özel gün, Hıdırellez, insanlar arasında merak konusu oldu. Hıdırellez nedir, Hıdırellez dileği ve duası nedir, 2024 Hıdırellez ne zaman gibi sorulara cevap arayan vatandaşlar araştırmalarına başladılar. İşte Hıdırellez ile ilgili merak edilenler...

Hıdırellez Nedir?

Orta Asya, Ortadoğu, Anadolu ve Balkanlar'da kutlanan Hıdırellez, mevsimlik bayramların en önemlilerinden biridir. Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak da adlandırılan Hıdırellez günü, dünyada darda kalanların yardımcısı olduğu düşünülen Hızır ile denizlerin hâkimi olduğuna inanılan İlyas'ın yeryüzünde buluştukları gün olarak düşünülür ve kutlanır.

Hıdırellez'in, 2010 yılında UNESCO'nun Somut Olmayan Kültürel Miraslar Listesi'ne alınması için başlatılan çalışmalar sonucunda 2017 yılında listeye alındığı bilinmektedir.

Hıdırellez Ne Zaman? (2024)

Bu yıl, Hıdırellez 6 Mayıs'ta başlayacak ve 6 Mayıs Pazartesi ikindi saatine kadar devam edecek. Geleneklerin ve duaların bir araya geldiği bu özel bayram, toplumun bir araya gelmesine ve manevi değerlerin yaşatılmasına önemli bir katkı sağlıyor.

Hıdırellez Olayı Nedir?

Halk arasında Hızır'a dair inanışlar oldukça yaygındır. Hızır, abıhayatı içerek ölümsüzlüğe ulaşmış ve baharda insanlara yardım eden bir ermiş veya peygamber olarak kabul edilir. Mitolojide ve halk arasında Hızır'ın varlığına dair birçok farklı kanaat bulunsa da, genel olarak onun baharın tazelenmesini ve insanlara sağlık, şifa, ve bolluk getirdiği düşünülür.

Hıdırellez Gelenekleri Nedir?

Hıdırellez gelenekleri arasında en yaygın olanı, gül ağacı altında dilek dilemektir. Hıdırellez sabahı ilk iş, gül ağacının dibine giderek dileklerin kabul olması için dua etmektir. Ayrıca, Hıdırellez akşamı gül ağacına para asmak da yaygın bir uygulamadır. Bu paraların ertesi sabah geri toplanması ve yıl boyunca harcanmaması beklenir; çünkü Hıdırellez parası, kişiye darlık ve parasızlık yaşatmaz.

hıdırellez

Hıdırellez Dilekleri Nedir?

Hıdırellez gelenekleri arasında en yaygın olanı gül ağacı altına dilek dilemektir. Bu gelenek Hıdırellez akşamında gerçekleştirilir. Dilekler bir kağıda yazılıp asılabileceği gibi şekil olarak da gül ağacının altına çizilebilir. Ev isteyen ev resmi, araba isteyen araba resmi çizebilir.

Hıdırellez sabahı da ilk iş gül ağacının dibine gidilir Hıdırellez akşamında bir diğer dilek dileme biçimi de gül ağacına para asmaktır. Asılan paralar ve dilekler 6 Mayıs sabahı erkenden geri toplanır. Para cüzdana konulur ve yıl boyunca o para harcanmaz. Hıdırellez parası kişiye o yıl boyunca darlık ve parasızlık yüzü göstermez.

hıdırellez

Hıdırellez Duası Nedir?

Hıdırellez gecesi çeşitli amaçlarda birçok dua okunur. Bunlar arasında, dileklerin kabul olması için özel dualar da bulunmaktadır.

Hıdırellez gecesi farklı amaçlarda birçok dua okunur.

Dilek için "Bin bir adım bir adım
Allah bir adım adım
Kerim kerem Allah
Başımda bir duman var yardım eyle ya Allah
La ilaha illallah muhammeden resullullah yetiş imdadıma hızır ile Allah birsin sen kulla mişersin biz gibi kulların yardımcısı sensin hızır deryada erdim murada amin" duası okunur.
Hıdırellez duası

Bin bir adım bir adım /Allah bir adım adım / Kerim kerem Allah /Başımda bir duman var yardım eyle ya Allah / La ilaha illallah Muhammeden Resullullah yetiş imdadıma hızır ile Allah birsin sen kulla mişersin biz gibi kulların yardımcısı sensinr deryada erdim murada amin.

Dileklerin kabul olması için:

40 kere “Allahümme Rabbühü Ya Halkalhalas Muhammedin Resulullah Yetiş imdadıma Ya HIZIR YA İLYAS” okunur.

Kaynak: NİLGÜN TAZE

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.