TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Telefonu neden elden bırakamıyoruz?

ESET'in yaptığı araştırmaya göre, dijital yardımcılar kullanıcıları daha fazla ekrana bağlı tutmak için tasarlanmış durumda. Bu durumun kişisel gizlilik ve güvenlik açısından potansiyel risklere yol açabileceği belirtiliyor.

Haber Giriş Tarihi: 11.03.2024 17:18
Haber Güncellenme Tarihi: 11.03.2024 17:18
Kaynak: Haber Merkezi
Telefonu neden elden bırakamıyoruz?

Günümüzde dünya genelinde yaklaşık yedi milyar akıllı telefon bulunuyor ve bu cihazlar, günlük hayatımızı kolaylaştırmak, bağlantıda kalmamızı sağlamak ve eğlenceli içeriklere erişimimizi artırmak için kullanılıyor. Ancak ESET'in yaptığı araştırmaya göre, bu dijital yardımcıların tasarımında kullanıcıları daha fazla ekrana bağlı tutma amacı güdüldüğü belirlendi.

  • Kolaylık: Yapılan araştırmada, akıllı telefonların bir dizi işlevi basitleştirerek günlük stresi azalttığı ve bağlantıyı artırdığı belirtildi. Ancak bu uygulamaların, ekranlarda daha fazla zaman geçirilmesini sağlamak üzere tasarlanmış özelliklere sahip olduğu vurgulanarak, kullanıcıların faydalı olanın ötesinde bu uygulamalara yönlendirilebileceği uyarısı yapıldı.
  • Sonsuz İçerik Akışı: Araştırmada, dijital içeriklerde kaybolmanın, kullanıcıların zamanlarını etkili bir şekilde yönetmelerini zorlaştırdığına dikkat çekildi. Algoritmaların, sürekli olarak ilgi çekici içerikleri sunarak kullanıcıları ekran başında tutma stratejisinin, bilinçsizce daha fazla içeriğe maruz kalınmasına neden olduğu belirtildi. Özellikle TikTok gibi uygulamaların, günlük 90 dakikadan fazla zaman harcanmasına neden olabileceği ifade edildi.
  • Anlık Memnuniyet: Araştırmada, sosyal medya platformlarında paylaşılan içeriklere gelen beğeni ve yorumların, kullanıcılarda ödül sistemini tetikleyerek sosyal onay arayışını artırdığı ve dopamin salınımını güçlendirdiği vurgulandı. Bu durumun, kullanıcıları daha fazla içerik paylaşmaya teşvik ettiği belirtildi.
  • Durmak Bilmeyen Bildirimler: Bildirimlerin, kullanıcıları uygulamalara geri dönmeye teşvik ettiği ve bu döngünün kullanıcıları içerik tüketmeye yönlendirdiği ifade edildi. Sağlıklı alışkanlıkları teşvik edebileceği gibi, kullanıcıların zamanlarını bilinçsizce harcamalarına da neden olabileceği uyarısı yapıldı.
  • Kaçış: Araştırmada, akıllı cihazların sağladığı kaçış portalının, gerçek hayattan kopmaya ve olumsuz duygulardan kurtulmaya olanak sağladığı ancak aynı zamanda bu kaçışın gerçek yaşamdaki deneyimleri azaltabileceği belirtildi. Bu durumun, bireylerin stres atmak ve zevk almak için sağlıksız bir şekilde dijital dünyaya yönelebileceği uyarısı yapıldı.

ESET, kullanıcıları bu sağlıksız alışkanlıklara karşı bilinçlendirmeyi ve güvenli çevrimiçi davranışları teşvik etmeyi amaçlıyor. Akıllı cihazların sağlıklı bir denge içinde kullanılmasının önemine vurgu yaparak, kişisel güvenlik ve gizliliğin korunmasının gerekliliğini vurguluyor.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.