Bayram yoğunluğu

Yazının Giriş Tarihi: 17.03.2026 14:48
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.03.2026 14:48

Bir bayram daha geldi. Orucun son günleri yaklaşırken, şimdi de hummalı bayram hazırlıkları başladı. Sonuçta bayramların bizde çok büyük yeri vardır. Bayramda gelecek misafirler için şimdiden hazırlıklar yapılmaya başladı.

Evlerde bayram hazırlıkları devam ederken, uzaklarda olanlar ise yollara çıkmaya hazırlanıyor. Bazıları belki birkaç gün öncesinden gitmeye başladı tabi. Ancak bu yıl Ramazan Bayramı tatili kısa ve halen kış soğukları ve karlı yollar var. O bakımdan çok dikkatli olmak gerekir.

Şöyle baktığımızda her ne kadar teknoloji gelişse de şu trafik kazaları bitmiyor. Yapıla araştırmalara göre trafik kazaları nedeniyle dünyada her yıl yaklaşık 1 milyon ve hatta daha fazla insan trafik kazaları sonucu hayatını kaybediyor. Bunun yanında 50 milyondan fazla insan ise yaralanıyor. Bu resmi kayıtlara geçen rakamlar. Birde kayıtlara girmeyenler var. O kadar güvenlik konusunda gelişmiş arabalar üretiliyor ancak kazalar bitmiyor.

Ülkemizde duruma bakacak olursak, trafik kazaları bakımından aynı sorunlar var. Özellikle bayramlarda ve yaz tatili dönemlerinde daha fazla trafik kazası olduğunu görüyoruz. Yani her ne kadar teknoloji ilerlese de sonuçta insan nüfusu da artıyor. Tabi buna paralel olarak araç sayısı da artmakta.

Sorun ne peki! En büyük sorun yine insanoğlunun kendisi. Yani biz! Kurallara uymadığımızda, sinir, stres bahanesiyle acele ettiğimizde bu sorunlarla karşı karşıya kalmaktayız. Aslında devletler bu konuda kurallar koymakta ancak bu kurallara uyulmadığı işte sıkıntı o zaman başlıyor.

İnsanların kurallara uymaması, aceleciliği, dikkatsizlik vs. beraberinde sıkıntılar çıkıyor. Siz her ne kadar güvenliği üst seviyede araçlar üretirseniz üretin, önemli olan trafik kurallarına uymak. Yoksa araçlar aslında ok güvenli. O nedenle önemli olan öncelikle trafik kurallarına uymak, tedbirli olmak.

Şimdi Ramazan Bayramı öncesi ziyaretler var. Gidişler arttı. Çoğu kişi, eş-dost, akraba, ailesinin yanına köyüne, kasabasına, şehrine vs. gidecek. Yani yollar yine yoğun bir araç trafiğiyle karşı karşıya kalacak. Buna şu karı dönemi de eklersek risk daha da artmakta.

O bakımdan öncelikle araçlarınızın bakımını yaptırın. Eksiklerini giderin. Arızalı, eksik araçlar ile yolculuğa çıkmak, seyahatinizi bozmasın, sorunlarla karşı karşıya bırakmasın. Araç güvenliği bir bakıma sizin güvenliğindir.

Sonrasında ise acele etmeyelim, trafik kurallarına uyalım. Uykusuz yola çıkmayalım. Yolda arada bir mola verip dinlenelim ve stres yapmayalım. Ramazan Bayramı için yollara çıkanlar lütfen daha dikkatli olsun. Öncelikle tedbir diyelim ve tedbiri elden bırakmayalım. Kurallara uyalım, uymayanları uyaralım.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
Yükleniyor..
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.