Önce yol, sonra konser

Yazının Giriş Tarihi: 05.06.2026 13:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.06.2026 13:09

Belediyelerin kültür ve sanat etkinlikleri düzenlemesi elbette önemlidir. Konserler, tiyatrolar, sergiler ve festivaller kent yaşamına renk katar. İnsanların sosyal hayata katılmasını sağlar. Ancak belediyecilik denildiğinde akla gelmesi gereken ilk şey kültür etkinlikleri değil, temel hizmetlerdir.

Yani bir belediyenin bozuk yolları dururken tek gecede bir sanatçıya milyonlar verip vatandaşı eğlendirmesi bana saçma geliyor. Önce vatandaşın yürüdüğü yolları düzeltin...

Bir vatandaş sabah evinden çıktığında çukur dolu yollarla karşılaşıyorsa, kaldırımlarda yürüyemiyorsa, sokaklar yeterince temiz değilse, yağmur yağdığında yollar göle dönüyorsa, üst geçit ve alt geçit eksiklikleri nedeniyle can güvenliği riske giriyorsa o kentte önceliklerin yeniden gözden geçirilmesi gerekir.

Çünkü vatandaşın ilk beklentisi ücretsiz konser değil, güvenli ve konforlu bir yaşamdır.

Bugün birçok şehirde insanlar bozuk yollar nedeniyle araçlarında maddi hasar yaşıyor.

Kaldırımlar işgal edildiği için yaşlılar ve engelliler rahat hareket edemiyor. Bazı bölgelerde temizlik hizmetlerinin yetersizliği nedeniyle çevre kirliliği yaşanıyor.

Trafiğin yoğun olduğu noktalarda yayaların güvenli şekilde karşıya geçebilmesi için gerekli düzenlemeler bekleniyor.

Bütün bunlar çözülmeden yapılan gösterişli etkinlikler vatandaşın gözünde beklenen karşılığı bulmuyor.

Çünkü insanlar önce yaşadıkları mahallenin sorunlarının çözülmesini istiyor.

Çocuğunu güvenli bir şekilde okula göndermek, aracını çukura düşürmeden kullanmak, temiz bir parkta vakit geçirmek, ışıklandırılmış ve güvenli sokaklarda yürümek istiyor.

Elbette kültür ve sanat hayatın vazgeçilmez bir parçasıdır. Kimse belediyelerin bu alandaki çalışmalarını tamamen bırakmasını savunmuyor. Ancak belediyecilikte öncelik sıralaması doğru yapılmalıdır.

Önce asfaltı yapılmış yollar...

Önce temiz sokaklar...

Önce güvenli üst ve alt geçitler...

Önce sağlıklı altyapı...

Önce vatandaşın günlük hayatını doğrudan etkileyen hizmetler...

Bunlar tamamlandıktan sonra kültür ve sanat etkinlikleri çok daha anlamlı hale gelir.

Çünkü mutlu şehirler, önce temel sorunlarını çözen şehirlerdir.

Temel hizmetlerde başarılı olan belediyelerin düzenlediği kültür ve sanat faaliyetleri vatandaş tarafından daha fazla sahiplenilir ve daha fazla ilgi görür.

Belediyecilikte kalıcı iz bırakan şey birkaç saatlik konserler değil, yıllarca kullanılan yollar, temiz caddeler ve güvenli yaşam alanlarıdır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
Yükleniyor..
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.