SON DAKİKA
Hava Durumu

Adakları hangi hayvandan kırmak daha efdaldır?

Yazının Giriş Tarihi: 26.05.2025 13:27
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.05.2025 13:27

Eti yenilmesi helal olan bütün büyük baş ve koyun keçi gibi küçükbaş erkek ve dişi hayvanlardan hem adak hem de kurban olur. Kurban ya da adak, caizlik anlamında erkek ile dişi hayvan arasında bir fark yoktur. Her iki hayvan cinsinden de kurban ve adak olur. Ancak dişi hayvanın doğurduğu için üremesi için dişi hayvanı değil de erkeğini kırmak daha efdaldır.

Ölü Kurban diye bir kurban çeşidi var mıdır?

İslam dininde ölü kurbanı diye bir kurban çeşidi mevcut değildir. Fakat vefat etmiş kişi adına ya da sevabını vefat etmiş olan kişiyi bağışlamak üzere kurban kesilebilir. Vefat etmiş kişinin bir vasiyeti veya mirasçılarının kurban kesmeleri gerekmez.

Ancak bir kişi anne babasının ya da akrabalarının ruhu için ya da sevabını kendilerine bağışlamak için bir hayvan kesip dağıtabilir.

İstihare namazından sonra görülen rüya ile amel edilir mi?

İstihare; "Yapılması gereken bir işin, Allah'ın günü olan şekliyle gerçekleşmesini istemek" demektir. Allah Teala Kur'an-ı Kerim'de bize nasıl dua etmeyi öğretmiş, Peygamberimiz de bunun görüldüğü yerlerde örnek olmuştur: Allah Teala şöyle buyurmaktadır:

"Ey iman edenler! Sabır ve namaz ile Allah'tan yardım isteyin. Muhakkak ki Allah sabredenlerle beraberdir." (Bakara, 2/153)

Câbir'den şöyle nakledilmiştir: "Resulullah "Sizden biriniz bir işe niyetlendiği zaman farzın dışında iki rekât nâfile namaz kılsın ve şöyle desin: "Allâhümme innî estehîruke bi ilmike ve estakdiruke bi kudretike ve es'elüke min fadlike'l-azîm. Fe inneke takdiru ve lâ akdiru ve ta'lemu ve lâ a'lemu ve ente allâmu'l ğuyûb. Allâhümme inkünte ta'lemu enne hâza'l-emre hayrun lî fî dînî ve meâşî ve âkıbeti emrî evâcili emri ve âcilihî . haza'l-emre şerrun lî fî dînî ve maâşî ve âkıbeti emrî ev âcili emri ve âcilihî f'asrifhu annî va'srifnî anhu ve'kdur lî el-hayra haysü kâne. Sümme raddınî bihî." Buharî, Teheccüd, 25).

Anlamı: "Allah'ım! Senden, senin ilim ve kudretinden hayır beklerim. Senin büyük lütfundan talep ederim. Dünyanın her gücüm gücün yeter; benim gücüm yetmez. Sen bilirsin, ben bilemem. Sen bütün özgürlükleri bilensin. Allah'ım! Eğer bu işi dinim, yaşayışım ve işimin veya dünya veya ahiretimin durumu benim için gelecekte olduğunu bilirsen o bana zevk et, kolaylaştırır ve onu bana mübarek kıl. Eğer bu işi; dinim, Yaşayışım ve işin sonucu veya dünya veya ahiretimin sonucu bakımından benim için şer olarak bilirsen, ondan benden, beni de ondan uzak olanla.

İstihareden sonra rüyada beyaz veya yeşil renk hayraya bakın; Siyah veya kırmızı ise şerre ya da o işin hayırlı olacağına işaret etmektedir.

Buna göre kişinin gerekli bütün çabayı gösterme araştırma ve istişarelerini tamamladıktan sonra Allah'a dair hayırlılarını takdir etmesi için istihareye yatması ve ona dua etmesinden sonra kişi serbesttir. Dilerse rüyanın yapar dilerse yapmaz. İstiharenin kesin bir bağlayıcılığı yoktur.

Günün Ayeti

Allah'a karşı gelmekten sakınanlara söz verilen cennetin durumu şu şekildedir: Orada bozulmayan su ırmakları, tadı değişen süt ırmakları, içenlere zevk veren şarap ırmakları ve süzme bal ırmakları vardır. Orada onlar için meyvelerin her çeşidi vardır. Rablerinden de bağışlama vardır. Bu cennetliklerin durumu, ekonomik olarak kalan ve çıkışlarını parça parça tutacak kaynar su içirilen kimselerin durumu gibi olur mu?

Muhammed, 47/15.

Günün Hadisi

“İyilik güzel ahlâktır, kötü vicdânını rahatsız eden, duymasını istemediğinin.” Tirmizi, Zühd, 52

Günün Sözü

Sözün hayırlısı kısa olan ve yolu gösterendir.

Günün Duası

Allah'ım baki ömrümüz geçmiş ömrümüzden daha hayırlı ve huzurlu eyle

Bunları biliyor muyuz?

Fecr-i Sadık

Gecelerin kaybolması ya da güneş ışınlarının belirtilerinin görünmeye başlaması, ufuktaki aydınlığın enlemesine, uzun süre ufka yayıldığı vakit. Gündüzün başlangıcı olan fecr-i sâdıkla, sabah namazının vakti gelir ve imsak vakti başlar.

Günün Nüktesi

Aranızda kimi pehlivan eklediniz?

İbnu Mes'ud'un yorumu:

Resulullah bir gün:

“Siz aranızda kimi pehlivan eklersiniz?” diye sordu.

Ashab:

“Erkeklerin üstesinden gelmeye muvaffak olamadığı yerini bul!” dediler.

Resulullah:

“Hayır, dedi, gerçek pehlivan öfkelendiği zaman nefsine hakim olabilen kimsedir.”

(Müslim, “Birr”, 106.)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
Yükleniyor..
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.