TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ben de Köy Enstitülüyüm

Yazının Giriş Tarihi: 16.04.2024 17:32
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.04.2024 17:33

Ben de Köy Enstitülüyüm

Köylü çocuğuyum. O yıllarda kentte okumak zordu. Ya bir akraba yanında kalacak, ya da ev kiralayacaktık. İkisi de yoktu bizde. Tek çıkar yol Düziçi İlköğretmen Okulu’nun sınavını kazanmaktı… Çalıştım, çalıştım, çalıştım, kazandım sınavı; 1959’da girdim okula.

Köy enstitüsü havasını yaşıyorduk. Kümesimiz, ahırımız, tarlamız, bahçemiz, at arabamız, küreğimiz, pulluğumuz, çapamız (…) vardı. Kısaca eğitim-öğretimle ilgili her şeyimiz vardı.  Giyineğimiz, yiyeceğimiz, içeceğimiz, kitabımız, yatağımız (…) veriliyordu.

Ben de Köy Enstitülüyüm 5

İş, müzik, resim, sanat, spor, sosyal bilgiler, fen bilgileri, tarım çalışmaları atölyelerimiz vardı. Dershanede çözemediklerimizi buralarda çözüyorduk.  Dileyen bu dallarda yükselebilirdi.  Bugün adını bildiklerimiz bu dallardan geçtiler., yükseldiler.

Ben de Köy Enstitülüyüm 2

İkinci sınıfındaydım. Türkçe öğretmenimiz Mehmet Yaman Beyle konuştuk. ‘Erkin’ adıyla bir duvar gazetesi çıkaracağız. Başlık yazılması gerekiyordu. Büyük sınıflardan  Nazif Kayagil ağabeyimiz yazdı başlığı. Güzel olmuştu. Gazetemizin başına koyduk.

Haftada bir yeniliyoruz gazeteyi. Arkadaşlarımızın şiirlerini öykülerini, söyleşilerini yayınlıyoruz. Edebiyat, gazetecilik alanında yol alıyoruz.

Okulda, gerçekleştirilen şiir, müzik dinletilerini, sinema, tiyatro gösterimlerini, spor karşılaşmalarını,  ulusal bayramların, anma günlerinin, okula gelen konukların haberlerini yapıp yazıyorduk.

Aşık Veysel gelmişti, saz çalıp söyledi. Davut Sulari gelmişti, onunla söyleşi yaptım. Sihirbazlar, oyuncular gelmişti.  Adana’ya tiyatroya götürülüyorduk. Adana, Gaziantep, Kilis öğretmen okullarını görmeye gitmiştik. (…) Bütün bu sosyal ivmeleri gazetemizde yazdık, sunduk.

Ben de Köy Enstitülüyüm 3

Arkadaşlarımız gazeteden benim ‘Kertenkeleler’ şiirimi okumuşlardı.  İkisi üçü beşi bir araya gelip şiirimi tiyatrosal olarak canlandırıyorlardı…

Üçüncü sınıfta ‘Aklı Kara’ adlı şiirimle Kadirli Heybe dergisinden ödül aldım. Dergilerde, gazetelerde şiirlerim, öykülerim yayınlanıyordu.

Özetle; Kendin oku, kendin çalış, kendin üret, kendin tüket ilkeleriyle çalışıyorduk…

1980’den sonra imi timi kalmadı okulun.

Her 17 Nisan’da gidip görüyoruz okulu, hüzünle dönüyoruz.

Ben de Köy Enstitülüyüm 4

Köy Enstitüleri Bayramınız kutlu olsun.

Dilerim köy enstitüleri yeniden kurulsun.

                                              16.04.2024, Adana

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.