TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Artçılar

Yazının Giriş Tarihi: 20.03.2023 18:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.03.2023 18:06

Kahramanmaraş’ta 6 Şubatta 9 saat arayla 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde meydana gelen iki deprem tam 11 ilde büyük etki yarattı. Ülkemizi yasa boğan asrın felaketinde Kahramanmaraş, Malatya, Gaziantep, Hatay, Adana, Kilis, Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Osmaniye ve Elazığ illerimizde yıkım meydana getirdi.

Ardından Kahramanmaraş depreminin 15. gününde Hatay 3 dakika arayla 6.4 ve 5.8 büyüklüklerinde iki deprem ile sarsılırken, 45 binin üzerinde can kaybımız oldu. Ayrıca depremler çevre birçok ilde de hissedildi ve büyük korkuya neden oldu.

Depremlerin üzerinden yaklaşık bir buçuk aylık süre geçti ve hâlâ artçılar devam ediyor. Şuana kadar 20 bine yakın artçı meydana geldi. Artçılar 2-3 ay da sürebilir, bir yılda.. Tabi bunları sayıları da, büyüklükleri de azalarak gider. Uzmanların dediği bu..

Jeolojik olarak en aktif deprem kuşağı üzerinde yer alan ülkemizde Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattı olmak üzere 3 adet fay hattı bulunmaktadır. Bunlar büyükleri.. Bunlarla beraber 500’den fazla diri fay olduğundan bahsediliyor.

Yani ülkemiz yer küre üzerindeki konumu itibariyle, başta deprem olmak üzere çeşitli doğa olaylarından sıkça etkilenen bir coğrafyada yer alıyor. Şöyle geçmişte yaşanan depremlere bakıldığında, meydana gelen depremlerin yıkıcı etkisinin meydana getirdiği can ve mal kaybının ne kadar yüksek olduğu görebiliyoruz.

Bu durum karşısında bize düşen sağlam yapılar yapmak.. Deprem sonrası artçıları dikkate alıp, özellikle hasarlı binalardan uzak durmaktır. Sonuçta artçılar da deprem.. Etkisi az olsa da hasarlı binaları yıkabilir.

Evet! Depremlerle sık sık karşılaşılan bir konumdayız. O bakımdan deprem sonrası artçıları unutmamalı, önlemimizi almalıyız.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.