TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bereketli topraklar: Çukurova

Yazının Giriş Tarihi: 04.07.2024 17:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.07.2024 17:30

Ülkemiz, bereketli topraklarıyla dünyada tarım için en elverişli bir konuma sahip olmasıyla öne çıkıyor. Bir günde dört mevsimin dahi yaşanabildiği ülkemizin her bölgesi kendine has ürün çeşitliliğine sahip.. Bu özellik, tarım alanında önemli bir yer olduğumuzun yanında, istihdama da yaptığı katkıyı düşündüğümüzde ne kadar önemli topraklara sahip olduğumuzu anlıyoruz.

Çukurova, Konya Ovası, Amik Ovası, Seyhan Ovası, Ceyhan Ovası, Kınık, Kumluca Söğüt ve Antalya ovaları, Kahramanmaraş Ovası, Aksaray ve Develi Ovası, Ankara Ovası, Akşehir Ovası, Eskişehir Ovası, Yüksekova, Erzurum Ovası, Malatya Ovası Büyük Menderes Ovası, Küçük Menderes Ovası, Bakırçay Ovası, Ergene Ovası ve daha birçok ovamız vardır.

Bunlardan Kuzeyinde Toros Dağlarının bulunduğu Çukurova Delta Ovası, Türkiye'nin en büyük ovasıdır. Zaten Türkiye'de en fazla ova, Akdeniz Bölgesinde yer alır. Çukurova’da akarsuların yüksek seviyede alüvyon taşıması sonucu oluşmuş ve üzerinde birçok sulama tesisi bulunmaktadır. Bölgedeki tarımsal faaliyetlerin de merkezi konumundadır.

Yani Çukurova’mız, ülkemizin en önemli ovası olarak öne çıkmaktadır. Bugün tarımın da en çok yapıldığı bölgedir. Dört mevsim ürün bulabilirsiniz. Yani yılın 12 ayı tarım yapılmaktadır. Kışın narenciye, yazın tahıl, sebze ve meyve üretimini görmekteyiz.

Örneğin şuan tarımda yapılanlara baktığımızda Adana'da buğday ile karpuz hasadını bitiren çiftçiler, tarım arazilerinin boş kalmaması için yer fıstığı, mısır ve soya fasulyesi ekimi yapmaktadır. Ağustos ayında hem mısır hasadı, hem de limon hasadı başlayacaktır. Ardından ise pamuk hasadı ve devamında narenciye ürünleri kış boyu devam edecek. Üreticiler, geçen ay buğday, bu ay da karpuz hasadı yaptı..

Çukurova'nın bereketli topraklarında bir bakıma durmak yok diyebiliriz. Bu bereket ülkemizin ekonomisine, istihdamına çok büyük katkı sağlamakta.. Yani ülkemizin tarımdaki lokomotifi Çukurova..

Evet! Bereketli topraklarıyla ülkemizi besleyen ve bunun yanında fazlasını da ihracat ile ekonomimize büyük katkı sağlayan Çukurova’nın önemi çok büyük.. Onun için değerini bilmeliyiz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.