TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Buğday

Yazının Giriş Tarihi: 15.05.2024 15:33
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.05.2024 15:33

Buğday, biz insanlar için büyük önem taşıyan bir gıda olarak karşımıza çıkmaktadır. Bugün hızla artan dünya nüfusunun beslenmesinde buğdayın büyük önemi vardır. Buğdaydan un, bulgur, makarna, nişasta gibi ürünler insan beslenmesinde, bitki sapları ise özellikle hayvan yemi ve sonrasında kâğıt-karton sanayinde kullanılmaktadır. Tarlada kalan kökleri ise toprağa gübre yani bereket olmaktadır.

Bu nedenle gerek Dünya' da, gerekse ülkemizde buğday büyük öne taşımaktadır ve üretiminde herhangi bir nedenle azalma olduğunda krizlerle karşı karşıya kalınmaktadır. İşte onun için çok önemlidir ki yeterli buğday üretim, gerekmektedir.

Ülke olarak baktığımızda Türkiye'de buğday yaklaşık 9.4 milyon hektar gibi alanda ekilmekte ve yıldan yıla değişmekle birlikte 18 ile 22 milyon ton civarında rekolteye sahibiz. Artan nüfusa bakarsak üretimin de artırılması çok önemli.. Çünkü dünyada yaşanan savaşlar, pandemiler, depremler, krizler ve son yıllarda yaşanan küresel iklim krizi vs. düşündüğümüzde buğday üretiminin önemi bir kez daha ortaya çıkmaktadır.

İnsanın varlığından bu yana önemli olan buğday üretimi için ileriye dönük planlamalar yapılması çok önem arz etmektedir. Bugün ülkemizde yaklaşık olarak 18 ile 21 milyon ton arasında bir rekolte elde ediyorsak, bu oranın 10 yıl,20 yıl sonra daha fazla olması gerekir. Çünkü nüfusumuz da belki yüz milyonu geçecektir.

Burada önemli bir konu da buğday üreticilerinin durumu.. Onlar kazanırsa üretirler, yoksa başka ürünlere yönelirler. O nedenle üreticilerimiz desteklenmeli, ürünleri ellerinde kalmamalı ve sattıkları buğdayın parasını da erken almalı ki, yenisini üretsinler.

Çünkü özellikle son yıllarda tarımsan üretimde girdiler çok arttı ve üreticilerimiz zor durumda kalmakta.. Tarımsal üretimin en büyük girdisi ise ilk olarak yakıt ve sonrasında ise gübre.. Bu iki üründe yaşanacak artışlar, büyük maliyetlere neden oluyor ve üreticileri zor durumda bırakıyor. O nedenle devletimiz bu konuda destek vermeli..

Evet.. Buğday tüm insanlık için çok önemli.. O nedenle öncelikle sürdürülebilirlik için hep geleceğe yönelik yatırımlar yapmalı ve kimseye muhtaç olmamalıyız. Buğdayda yaşanacak krizler hepimiz etkiler unutmayın.. Bereketli bir sezon diliyoruz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.