TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sıcaklar ve gıda

Yazının Giriş Tarihi: 07.07.2024 15:25
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.07.2024 15:25

Yaz dönemindeyiz ve sıcaklıkların da arttığı hatta bunaltıcı havaları yaşamaya başladık. Zaten tüm yurtta sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Bol su tüketmeli mümkünse saat 11.00 ile 15.00 saatleri arasında dışarı çıkılmamalı..

Sıcaklıklar ile beraber bir de beslenme konusuna dikkat çekmek gerekir. Çünkü sıcaklarda gıdalar daha çabuk bozulur. Hatta özellikle kıyı kesimlerde yüksek sıcaklıkların gıdalarda bozulmalara ve beraberinde büyük riskler oluşturduğunu haberlerde duymaktayız. Ne derseniz karşımıza gıda zehirlenmeleri çıktığını söylemek lazım..

İyi temizlenmemiş, pişmemiş, uygun koşullarda saklanmamış ve hazırlanırken hijyen kurallarına dikkat edilmemiş besinler sıcak havalarda gıda zehirlenmesi riskini daha da arttırıyor. Bunu uzamanlar söylüyor.

Özellikle çabuk bozulan ve bakterilerin çok hızlı üreyebildiği yüksek risk grubundaki et, süt, yumurta, balık vb ürünlerde saklama ve hijyen kurallarına çok dikkat etmek lazım.. Sebze ve meyveler iyice yıkanmalı, bozuk olanlar ise ayıklanmalı.. Eğer oda sıcaklığında tutarsanız sıcaklarda hızlı bozulacaktır.

Ayrıca dışarı gezmelere gittiğinizde açıkta satılan besinler, uygun koşullarda saklanmayan protein içeren et, tavuk, balık gibi besinleri tüketmemek gerekiyor. Çünkü bakteriler hızlı çoğalır ve gıdayı bozar.

O nedenle bakterilerin çok hızlı üreyebildiği yüksek risk grubundaki et, süt, yumurta, balık vb. besinler açıkta uzun süre bekletilmemeli.. Tabi bir de alışverişleri güvenilir yerlerden yapmaya dikkate etmeliyiz. Raf ürünlerinde üretim tarihi ve son kullanma tarihine de dikkat etmek gerekiyor.

Evet! Havalar çok sıcak.. Bu sıcaklarda gıdaların daha hızlı bozulma riskinin olduğunu unutmayalım.. Gıdaları hem güvenilir yerlerden almalı, hem temizliğine dikkat etmeli, hem de saklama koşullarına uymalıyız. Dikkatli olmakta fayda var..

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.