TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Üreticilerimiz

Yazının Giriş Tarihi: 22.03.2024 18:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.03.2024 18:08

Çiftçilerimiz, yani tarımsal üreticilerimiz.. Bize gerekli olan ve en çok gıdanın tedarik edildiği tarımsal üreticilerimizdir çiftçiler.. İşleri zor ve sabır isteyen bir alan.. Sonuçta çiftçilik, insanlığın doğuşundan beri var ve halen devam ediyor, insanlık var olduğu sürece onlar da var olmaya devam edecek.
Eskiden ilkel şekiller ile yapılan çiftçilik, bugün gelişen teknolojiyle daha modern şekilde yapılıyor. Zaten yoksa bugün 8 milyara ulaşan dünya nüfusunu doyurmak mümkün olmazdı.. Nüfus arttıkça gıdaya olan ihtiyaç da artmakta, bunun için minumum alandan, maksimum verim almak gerekiyor. 
Tabi kolay değil çiftçilik yapmak.. Çünkü onların işi tamamen doğaya, iklime bağlı.. Kış mevsiminin ürünü ayrı, yaz mevsiminin ürünü ayrı olunca, mevsimsel iklim de devreye giriyor. İklim iyi giderse, üreticilerin ürünleri daha iyi oluyor, kötü giderse birden büyük zararlar ile karşı karşıya kalınıyor.
Yılın tamamında çalışıyorlar. Kışın narenciye, yazın tahıllar, meyve ve sebze dönemi.. Çiftçilerin mevsiminin, ya da gecesi-gündüzü yok.. Hava şartları da iyi olmadığı zaman sıkıntılı bir süreç başlıyor. Çünkü Yaz mevsiminde yaşanacak aşırı bir sıcak hava dalgası, ya da kış mevsiminde aşırı yağacak yağmurlar, zirai don olayları gibi nedenler, yetiştirdiğiniz ürünü bir anda yok edebiliyor.
Bunu son yıllarda yaşanan küresel iklim değişimi ile bariz bir şekilde yaşadık zaten. İlkbaharda yaşanan aşırı sıcak dalgası narenciyede tomurcukları kuruttu, yaz dönemi yine aşırı sıcaklık dalgası meyveleri yaktı vs. daha birçok havadaki değişim üreticilerimiz için sıkıntıya neden oldu. Diyoruz ya! Çiftçilik zor bir zanaat diye.. 
Tüm bunların yanında şimdi de tarımsal girdi fiyatlarındaki enflasyon çıktı. Bugün bir liralık bir maliyet, 2-3 ay sora 2 liraya çıkabiliyor. Özellikle yakıt ve gübre fiyatlarındaki artışlar üreticilerimizin korkulu rüyası haline geldi.
Örneğin TÜİK, Ocak 2024 Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi (Tarım-GFE) istatistiklerini yayınladı ve Tarım-GFE'de 2024 yılı Ocak ayında, bir önceki aya göre yüzde 7,51, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 7,51, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 45,11 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 36,81 artış gerçekleştiğini açıkladı.. 
Yani şuanda tarlalarda ekinler ekildi ve hummalı çalışma ile bakımları devam ediyor. Gübreler atılıyor, çapalama vs. gibi çalışmalar sürüyor. Hasada kadar daha epey masraf yapılacak. Ardından ise yeni ürün ekimi başlayacak. Onun için çiftçilerimize devletimizin destek vermesi büyük önem taşıyor. Sonuçta tarımsal üretimimizin sürdürülebilirliği için üreticilerimizin ayakta kalması, para kazanması lazım. 
Evet! Tarımsal üretimde hummalı bir çalışma dönemindeyiz. Çiftçilerimiz yoğun mesai ile bize gıda tedariği için çalışıyor.O bakımdan üreticilerimiz bizim için önemli.. Bereketli bir sezon diliyoruz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.