TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yeni yapılar

Yazının Giriş Tarihi: 20.02.2023 20:37
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.02.2023 20:38

Ülke olarak büyük bir felaket ile karşı karşıya kaldık. Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 şiddetinde iki depremle yasa boğulduk. Binlerce vatandaşımız hayatını kaybetti, binlercesi yaralı.. Büyük geçmiş olsun..

Depremde iki haftayı geride bıraktık ve şimdi yaraları sarma zamanı.. Tabi aslında deprem bir kez daha yapılarımızın durumunu ortaya çıkardı. Çoğu bina 1999 öncesi yapıldı gibi görünse de, sonrasında yapılan binaların da yıkıldığını gördük.

Hal böyle olunca mevcut yapılarımızın durumunu bir kez daha göz önünde bulundurmamız gerekmekle beraber yeni yapılarımızın ise daha güvenli, sağlam olmasının önemi bir kez daha karşımıza çıktı şart..

Şuan ilk etapta depremzedelerimiz için yapılması gereken yapılar ile ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Murat Kurum, açıklamalarda bulundu. En sağlam ve en güvenli master planı yaptıklarını ve yeni yapıların zemin artı 3-4 katlı yapılar olacağını söyledi.

TOKİ öncülüğünde, 10 ilde evler yapılacak. Ayrıca önemli bir konuya d dikkat çekti. Şöyle ki artık altında asla dükkan olmayacağını söyledi. Bu bölge, deprem bölgesi olduğu için radye temel üzerine tünel kalıp sistemiyle olacak. Bir yıl içerisinde de konutlar teslim edilmiş olacak.

Bu çok önemli bence.. Sonuçta büyük bir felaket ile karşı karşıya kaldık ve binlerce insanımız evsiz, barksız kaldı. Millet olarak devletimizle birlikte hepimiz el ele verdik. Yaralarımızı birlikte sarıyoruz. Bu milletimizin büyüklüğünün bir parçası zaten.. Asırlardır böyleyiz ve zaten büyük bir millet olduğumuzu şanlı tarihimiz gösteriyor.

Evet! Yeni yapılarımız daha güvenli olmalı.. Çünkü ülkemizin neredeyse tamamına yakını deprem bölgesi.. Yıkıntılardan gördüğümüz kadarıyla yönetmeliğe uyulmamış, bazı binalarda genişletme için taşıyıcı kolon-direk kesilmiş gibi söylemler var.

Ayrıca hep alt katların iş yeri olarak düşünülmesiyle direk üstü yapılmış. Yani alt katlar daha zayıf olmuş ve böyle olunca sıkıntılar baş göstermiş. Diğer bir konu ise görüyoruz ki, çok yüksek katlı binalar yapmaya başladık. 1999 depremini yaşadığımız halde yaşananları unutup gitmişiz.

Bence o kadar yüksek binaya gerek yok. Dikey değil, yatay mimari en doğru olanıdır. Ülkemizde yerimiz yetecek kadar çok şükür var. Endişe içerisinde yaşamaya gerek yok. Zaten bu depremden sonra artık yüksek binalarda yaşamak halkımız için zor olacaktır diye düşünüyorum.

Evet! Yeni yapılar önemli ve bu konuda artık taviz vermeden, daha güvenli evler yapmakta başka çaremiz yok. Yaşadığımız bu felaket iyi bir ders çıkarırız diyor bunun son olmasını diliyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.