TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

2023 Nobel Ödülleri sahiplerini buldu

Nobel ödülü sahiplerini buldu.

Haber Giriş Tarihi: 04.10.2023 12:59
Haber Güncellenme Tarihi: 04.10.2023 13:17
Kaynak: Haber Merkezi
2023 Nobel Ödülleri sahiplerini buldu

(İLKHABER)- Maddedeki elektron dinamiklerinin incelenmesi için oldukça kısa bir sürede ışık darbeleri üreten deneysel yöntemleri keşfettikleri gerekçesiyle Pierre Agostini, Ferenc Krausz, Anne L'Huillier, 2023 Nobel Fizik Ödülü’ne layık görüldü.
2023 Nobel Ödülleri’nde Fizik Ödülü sahipleri

 İsveç’in başkenti Stockholm’de, İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi Genel Sekreteri Hans Ellegren ödülün sahiplerini açıkladı. Maddedeki elektron dinamiklerinin incelenmesi için oldukça kısa bir sürede ışık darbeleri üreten deneysel yöntemleri keşfettikleri gerekçesiyle ABD Ohio Eyalet Üniversitesi'nden Pierre Agostini, Almanya Max Planck Kuantum Optik Enstitüsü ve Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi'nden Ferenc Krausz ve İsveç'teki Lund Üniversitesi'nden Anne L'Huillier Nobel Fizik ödülünün sahibi oldu. Jürinin ödülü kazananlar için yaptığı açıklamada, “elektronların hareket ettiği veya enerji değiştirdiği hızlı süreçleri ölçmek için kullanılabilecek son derece kısa ışık darbeleri oluşturmanın bir yolunu gösterdiler" dedi.

2023 Nobel Kimya Ödülleri sahipleri
Nobel Ödülleri'nde 1 milyon dolar tutarında nakit ödül bulunuyor. Nobel ödüllerinde bulunan 1 milyon dolarlık nakit ödül, kurucusu, 1896'da hayatını kaybeden Alfred Nobel'in bıraktığı mirastan geliyor.

2023 Nobel Kimya Ödülü’nün sahipleri "kuantum noktalarının keşfi ve sentezi" dolayısıyla Moungi G. Bawendi, Louis E. Brus ve Alexei I. Ekimov oldu.

AW045165_01

2023 Nobel Tıp Ödülü'nü Macar asıllı Katalin Karikó ve ABD'li Drew Weissman kazandı.

NOBEL ÖDÜLLERİ HAKKINDA 

İlk kez 1901 yılında İsveçli dinamit mucidi ve iş insanı Alfred Nobel tarafından verilmeye başlanan ödüller, bilim, edebiyat ve barış alanlarındaki başarıların yanı sıra daha sonraki yıllarda ekonomi alanındaki başarılara da veriliyor.

İsveç Kralı, Nobel'in ölüm yıldönümü olan 10 Aralık'ta Stockholm'de düzenlenecek bir törenle ödülleri takdim edecek ve ardından belediye binasında görkemli bir tören yapılacak.

Geçen yılın tıp ödülü, günümüz insanının soyu tükenmiş bir akrabası olan Neandertal'in genomunu dizilemesi ve daha önce bilinmeyen bir insan akrabası olan Denisovalıları keşfetmesi nedeniyle İsveçli Svante Paabo'ya verilmişti.

Geçmişteki diğer kazananlar arasında penisilinin keşfi nedeniyle 1945 ödülünü paylaşan Alexander Fleming ve 1930 yılında insan kan gruplarını keşfeden Karl Landsteiner yer alıyor.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.