TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Adana Tarım Platformu Sözcüsü İncefikir; “1 vurgun 1 TIR'ı geri çevirir”

Akdeniz Meyve Sineğinin ihracat ürünleri konusunda büyük zararlar doğuracağına dikkat çeken Adana Tarım Platformu Sözcüsü Cahit İncefikir, “Hem ülkemiz,  hem bölgemizin ekonomisi için önemli bir yere sahip olan, turunçgillerin en önemli zararlılarından birisi Akdeniz Meyve Sineği(AMS)'dir.

Haber Giriş Tarihi: 11.07.2023 21:19
Haber Güncellenme Tarihi: 11.07.2023 17:21
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Adana Tarım Platformu Sözcüsü İncefikir; “1 vurgun 1 TIR'ı geri çevirir”

Serhat ŞANLI / ÖZEL HABER

ADANA (İLKHABER) – Akdeniz Meyve Sineğinin ihracat ürünleri konusunda büyük zararlar doğuracağına dikkat çeken Adana Tarım Platformu Sözcüsü Cahit İncefikir, “Hem ülkemiz,  hem bölgemizin ekonomisi için önemli bir yere sahip olan, turunçgillerin en önemli zararlılarından birisi Akdeniz Meyve Sineği(AMS)'dir. Bu zararlının ihracatta toleransı da sıfırdır. Gönderilen ürünlerin sadece birinde oluşturduğu etki, koca tırı geri gönderir. O bakımdan tüm üreticilerimiz mutlaka gerekli ilaçlamaları yapmalıdır” dedi.

Havaların iyice ısınmasıyla birlikte yeniden gündeme gelen Akdeniz Meyve Sineği (AMS) ile ilgili Çukurovalı üreticiler için uyarı geldi. Adana Valiliği, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan uyarıda; 13 Temmuz ile 16 Temmuz arasında Adana genelinde tüm konukçu kültür bitkileri alanlarında Akdeniz Meyve Sineği (AMS) için toplu mücadele kararı alındığına dikkat çekildi.

AMS hakkında açıklamada bulunan Adana Tarım Platformu Sözcüsü Cahit İncefikir, ülke ve bölge ekonomisi açısından önemli bir yere sahip olan turunçgillerin en önemli zararlılarından olduğunu söyledi.

Akdeniz Meyve sineğinin ihracatta toleransının sıfır olduğunu ve bu bakımdan bu zararlı ile mücadelenin, ülke ekonomisi açısından büyük önem arz ettiğini belirten İncefikir, “Özellikle 2017 yılında yoğun bir şekilde ortaya çıkan ve hepimizin korkulu rüyası olan Akdeniz Meyve Sineği ile her yıl yapılan toplu mücadele sonucu büyük başarı elde edilerek kontrol altına alınmaktadır.. Bu yıl havalardaki yüksek artış ile birlikte yeniden gündeme gelmesiyle birlikte İl Orman ve Tarım İl Müdürlüğü tarafından bu yıl ikinci bir ilaçlama uyarısı geldi ve üreticilerimizin 13-16 Temmuz 2023 tarihleri arasında tüm konukçu kültür bitkileri alanlarında toplu mücadele etmesine dikkat çekildi” dedi.

İncefikir, “Biz Çukurova’daki üreticiler bu konuda tecrübeliyiz. Hatırlamak gerekirse 2017 yılında AMS popülasyonunda adeta patlama olması ile birlikte, tüm paydaşlar hummalı bir çalışma içerisine girerek mücadele ettik ve büyük bir başarı elde ettik. Bu çalışmamız son 6 yılda alınan tedbirler ile ürünlerimizin korunmasında büyük rol oynadı.

Şu anda da sıcaklıklarda büyük artışların yanında özellikle sert çekirdekliler bunun içerisinde şeftali, kayısı ve erik gibi ürünlerde ihracatta bazı sıkıntılar oldu. O bakımdan birçok yerde ürünün ya geç hasadına neden oldu, ya da hasat edilen yerde kalan ıskarta değimiz ikinci ürünler, yere dökülenler i görmekteyiz.

Ayrıca bölgemizde büyük önem taşıyan karpuzda ikinci ürün zamanı geldi, domateste yanı şekilde.. Her yıl ikinci ürün döneminde bu gibi sıkıntılar olmaktadır. Bu süreçte çürümeler oldu. Bu ürünlerin olması, normalde AMS popülasyonunun daha fazla artmasına neden olmakta.” diye konuştu.

Üreticilerin ürünlerini ilaçlamasını aksatmaması konusunda uyarıda bulunan Adana Tarım Platformu Sözcüsü Cahit İncefikir şu açıklamalara yer verdi;

“Üreticilerimiz bu anlamda çok dikkat etmelidir. Periyodik ilaçlamaları biraz fazlalaştırmak lazım ve hasat sonrası yere dökülen ıskarta dediğimiz meyveleri mutlaka gömmeleri gerekmektedir. Çünkü bir meyvede oluşacak AMS vurgunu, bir TIR dediğimiz koca kamyon dolusu ürün ihracattan geri döner. Yani başımıza iş açarız. Bu yıl narenciyede AMS ile mücadele erken başlıyor. Üreticilerimiz duyarlı olsun. Bu popülasyonun önüne geçmek için ilaçlamaları aksatmadan yapmalıyız.

Bu, bölgemiz için daha hassas bir konudur. Çünkü Çukurova, daha önceden pamuk ve tahıl ürünleri yetiştiriciliği alanında daha fazla etkin olurken, son yıllarda ise özellikle narenciye ve sonrasında ise Akdeniz Meyve Sineğine konukçuluk eden nar, hurma, kayısı, muz, nektarin ve şeftali gibi türlere ev sahipliği yapmaya başladı.

Yani Akdeniz Meyve Sineğine konukçuluk eden bu türlerin artması demek, mücadelede de daha çok dikkat edilmesi gerektiğini göstermektedir. O bakımdan şimdiden gerekli tedbirler alınmalıdır.

Zaten bölge olarak el birliği içerisindeyiz. AMS (Akdeniz Meyve Sineği) ile mücadelede üretici, üretici bitlikleri, Kamu ve STK, ziraat odaları el birliği içerisinde olmakla beraber, çalışmaları titizlikle sürdürüyoruz.

AMS mücadelesini aksatırsak, çok zarar edebiliriz.  Haziran ve temmuz aylarında karpuz, kavun, şeftali gibi ürünlerin hasadı devam edecek. Arkasından Ağustos sonu ile birlikte erkenci dediğimiz narenciye çeşitlerin hasadına başlanacak.

Bu da gösteriyor ki, AMS ile mücadele çok önem arz etmektedir. Ayrıca önemli ihracat ürünlerimizden olan turunçgillerde zirai ilaç kalıntısı sebebi ile geri dönüşlerin yaşanmaması için mutlak surette zararlı organizmaya ruhsatlı bitki koruma ürününü, dozunda ve doğru uygulama yöntemi (zehirli yem kısmi-dal) seçilerek mücadele yapılmasına özen gösterilmelidir.

Unutmayın! Akdeniz Meyve Sineği’nin esas zararı larvaları tarafından yapılır. Meyvenin etli kısmında beslenen larvalar, bu kısımda bir yumuşama ve çöküntü meydana getirir. Zararlı tarafından yumurta bırakılan vuruklu olan meyveler hasat zamanından önce dökülür.

O nedenle dökülen bulaşık meyveler toplanıp derin çukurlara gömülmelidir. Hasattan sonra ağaçta meyve bırakılmamalı, ağaçların altına düşen meyveler de mutlaka toplanıp yok edilmelidir. Ayrıca kimyasal mücadele Ağustos ayı sonu eylül ayı başlarında turunçgil bahçelerine, özellikle erkenci çeşitler olgunlaşmadan önce mutlaka tuzak asılarak Akdeniz meyve sineği çıkışı kontrolü yapılmalıdır.

Artık bir gerçek ki, tarım artık tüm dünya için stratejik öneme sahip bir sektördür. Dünyanın en önemli ve verimli topraklarını barındıran Çukurova’da tarım yapan üreticilerimiz bunun farkındadır ve bilinçli tarımı da yapmaktadır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.