TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

"Bir Zamanlar Çukurova"

Adanus Sanat Evi'nin sahibi, ahşap oyma sanatçısı Ömer Erdoğan, üç buçuk yıl uğraştığı "Bir Zamanlar Çukurova" minyatürlerini tamamladı.

Haber Giriş Tarihi: 01.11.2023 12:13
Haber Güncellenme Tarihi: 01.11.2023 14:02
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
"Bir Zamanlar Çukurova"

CANSU ERSOY

(İLKHABER)-  Ahşap oyma sanatının şu an Adana'daki son temsilcisi Ömer Erdoğan, sanatını konuşturmaya devam ediyor. Erdoğan, hiçbir makine kullanmadan tamamen el emeğiyle yaptığı minyatür çalışmalarıyla Adana'yı anlatıyor. "Bir Zamanlar Çukurova" adını verdiği eserleri müzede sergilenmeyi bekliyor.

adanussanat

Bugüne kadar birçok projede yer alan ve ahşaplara elleriyle hayat veren Ömer Erdoğan, aslında mobilyacı kökenli olduğunu bildirdi. Mobilyacı olarak başladığı iş hayatını ahşap oyma sanatçısı olarak sürdüren Erdoğan, 20 yıldan daha uzun bir süredir bu sektörde geleneksel el sanatları ile uğraştığını belirtti.

Büyük Saat civarındaki 2 katlı dükkanının üst katında ahşap atölyesi bulunan ve burada eserlerini ortaya çıkaran Erdoğan, alt katında da ürünlerini hem sergiliyor hem de satıyor. Üç buçuk yıldır üzerinde uğraştığı bir projeden bahseden Erdoğan, projesini çok daha önceden tasarladığını, fakat maddi imkan bulamadığı için hayata geçiremediğini söyledi.

"Müzelik bir Adana kompozisyonu oluşturdum"

Erdoğan, "Projemin adı 'Bir Zamanlar Çukurova'. Çok önceden planlanmış bir şey olsa da maddi yönden imkan bulamadığım için faaliyete geçiremedim. Avrupa Birliği 2017 yılında bir hibe programı başlattı. O hibe programları da kültür-sanat kategorisine denk gelmişti. Ben de bu proje üzerinde o hibe programı kapsamında çalıştım. Çok ciddi emek isteyen bir proje. Araştırma yaptım, kullanılacak malzemeleri çıkardım. 26 adet Anadolu'ya, Çukurova'ya özgü eserleri üç buçuk yılda bitirdim. Ve bunun devamı da gelecek. Müzelik bir Adana kompozisyonu oluşturdum. İnsanlar geldiğinde ve bunları gördüğünde belki hayran bile kalacaklar. Öyle bir proje. Üç buçuk yıl harcadım ve bu ayın onunda bitirdim. Her gün yaklaşık 3-4 saat çalışarak bunları yaptım. Tamamen el emeği ve Adana'yı anlatan ürünler. Her birinde farklı bir detay, farklı bir anlam var. Çukurova'da pamuk hasadı, buğday, narenciye, portakal, mandalina ve daha birçok şeyle ilgili harika eserler" dedi. 

adanusssanattt

"Adana dışında da farklı illerde sergilemeyi ve Adana'yı tanıtmayı planlıyoruz"

Henüz bunları sergilemediğiden, ama ilerleyen zamanlarda müzede sergilemeyi planladıklarından bahseden Erdoğan, konuşmasına şöyle son verdi:

"Adana dışında da farklı illerde sergilemeyi ve Adana'yı tanıtmayı planlıyoruz. Tamamen Adana'yı anlatan bu eserlerde her bir araba birbirinden farklı. Her birinin bölgeyi anlatan farklı bir kompozisyonu var, bunlar bölgeyi anlatan minyatür çalışmalar. Çok fazla zaman ve emek harcadık. Bununla ilgili birçok da davet aldım. Umarım sergilemeyi icraata geçireceğiz."

adanusanatt

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.