TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çak: Kentsel dönüşüm ve ulaşım master planları uyumlu yapılmalı

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şubesi tarafından hazırlanan “Adana Yerel Yönetim Sorunları ve Çözüm Önerileri” bildirgesini okuyan İMO Adana Şube Başkanı Hıdır Çak,  kentte kentsel dönüşüm ve ulaşım master planının birbirine uyumlu yapılması gerektiğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 13.03.2024 17:00
Haber Güncellenme Tarihi: 13.03.2024 17:00
Kaynak: Haber Merkezi
Çak: Kentsel dönüşüm ve ulaşım master planları uyumlu yapılmalı

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şubesi tarafından hazırlanan “Adana Yerel Yönetim Sorunları ve Çözüm Önerileri” bildirgesini okuyan İMO Adana Şube Başkanı Hıdır Çak,  kentte kentsel dönüşüm ve ulaşım master planının birbirine uyumlu yapılması gerektiğini söyledi.

İLKHABER Gazetesi'nden Bayram Bulut'un haberine göre; Şube binasında yapılan basın toplantısında İMO Adana Şube Başkanı Hıdır Çak konuştu. Adana’nın,  kentte yaşayan insanların sosyal, kültürel yaşamlarını geliştiren planlamaya sahip, çevreye duyarlı,  çağdaş, güvenli bir kent kimliğine ulaşmasını istediklerini belirten Hıdır Çak, bu amaç doğrultusunda hazırladıkları “Adana Yerel Yönetim Sorunları ve Çözüm Önerileri” bildirgesi içeriğine dikkat çekti.

BİRBİRİNE UYUMLU MASTER PLANLARI YAPILMALI

Yeni yapılacak ulaşım ve kentsel master plana vurgu yapan Çak, “Kentsel Dönüşüm Master Planları, Ulaşım Master Planlarına uymuyorsa zaten 5 yıl sonra yapılacak kentsel dönüşüm çalışmalarında yapılan Ulaşım Master Planı boşa kalır işlemez. Bunun engellenmesi için ikisinin sekronize gitmesi gerekiyor. Kaynak sorunu olduğu söyleniyor. Biz belediyelere kentsel dönüşüm modeli üretmelerini öneriyoruz. Mevcut yapılan bir şey var. Alana gireceksin mevcut iki katlı 3 katlı 5 katlı binalar yıkacaksın. Yerine 10 katlı yapacaksın arada ki fazla katlardan kentsel dönüşüm masrafını çıkartacaksın. Bu model artık işlemiyor. Çok fazla hak sahibinin olduğu yerlerde bunu yapmanız mümkün değil farklı modeller geliştirilmesi gerekli” dedi.

ADANA BUGÜN YOKSUL VE YOKSUN BİR KENT HALİNE DÖNÜŞMÜŞTÜR

Adana’nın çok sayıda sorununun bulunduğuna dikkat çeken Çak, “Merkezi yönetimce defalarca çıkarılan imar afları da tüm bunların üzerine tuz biber ekmiştir. Yakın tarihlere kadar ülke tarımının ana merkezi ve tarıma bağlı sanayinin gözbebeği olan Adana, bugün yoksul ve yoksun bir kent haline dönüşmüştür. Pek çok üretim yapan fabrika kapanmış, tarım tasfiye edilmiştir. Kamu yatırımlarının alt düzeyde gerçekleştirilmesi de eklenince ortaya yoksul, sağlıksız büyüyen çarpık bir kent çıkmıştır” dedi.

KENTİMİZİN DAHA YAŞANILIR KILINACAK ÇALIŞMALARA YÖNLENDİRİLMESİ GEREKLİ

Adana yaşanılabilir bir kent olmaktan uzaklaştığını vurgulayan Çak, “Yerel yönetimin öncelikli yatırımlarını, bu tablonun ortadan kaldırılmasını sağlayacak ve kentimizi daha yaşanılır kılacak çalışmalara yönlendirmesi gerektiği tartışılmazdır. Bildirgemizde Adana sorunları ve çözüm önerilerimiz,   ‘deprem önlemleri ve yerel siyaset,   yerel yönetimler ve konut,  kentsel dönüşüm ve Adana,  sürdürülebilir imar planı,  ulaşım ve Adana  (Gelişmiş Kentin Kıstası: Metro ya da Hafif Raylı Sistem, Adana Kent İçi Ulaşıma dair Öneriler alt başlıklarıyla),  Adana’da ekolojik sorunlar ve çözüm önerileri’ başlıkları altında detaylarıyla inceledik, bakış açımızı ve çözüm önerilerimizi sunduk” diye konuştu.

ADANA’DAKİ SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ YÖNÜNDE ADIMLAR ATILMALI

İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şubesi olarak, Adana’nın,  kentte yaşayan insanların sosyal, kültürel yaşamlarını geliştiren planlamaya sahip, çevreye duyarlı,  çağdaş, güvenli bir kent kimliğine ulaşmasını istediklerini belirten Çak, “Mesleki ve toplumsal sorumluluğumuzun bir gereği olarak kent sorunlarını dile getirmekteki amacımız bu doğrultuda bir kent kimliğine ulaşılması ve Adana’daki sorunların çözümü yönünde adımlar atılmasını sağlamak içindir. Bunu sağlamak için vatandaşlarıyla, kurumlarıyla, yerel yönetimleriyle hepimize görev ve sorumluluk düşmektedir.  Ancak hiç kuşku yok ki bu görev ve sorumluluk birincil olarak bu çalışmaları yapmak üzere göreve talip olan, seçimler sonucu bu sorumluluğu ifa etmek üzere göreve başlayan ve başlayacak olan yerel yönetimlerimize düşmektedir” şeklinde konuştu.

 YEREL YÖNETİMLERDEN BEKLENTİMİZ ŞUDUR

Yerel yönetimlerden beklentilerini anlatan Çak, “Bu nedenle diyoruz ki; imar, inşaat, kentsel dönüşüm, riskli yapı ve benzeri tüm bu konular bilimsel, etik, güvenli bir çalışma anlayışı ile imara uygun tasarımlarla, projelere uyularak ve düzgün denetimle hayata geçirilmelidir. Yerel yönetimlerin; eşit, özgür, demokratik, bağımsız bir Türkiye yaratılmasında önemli yönetim organları olduğunu bilmenin bilinciyle, İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şubesi olarak görüşlerimizi kamuoyuyla paylaşmaya, kentimizin sorunlarını ve çözüm önerilerimizi dile getirmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.  

KENTLERİMİZİN VE İNSANLARIMIZIN GEREKSİNİMİ TOPLUMCU VE HALKÇI BELEDİYECİLİKTİR

Çak sözlerini şöyle sürdürdü;

“31 Mart 2024’de yerel seçimler yapılacaktır. Ülke gündemi yerel seçimlere odaklanmış durumdadır. Ne yazık ki, yerel demokrasiden, kent siyasetinden ve kentsel sorunlardan daha çok, hangi ismin hangi makama aday olduğu, partilerin kimi aday gösterdiğine dair haberler gündemi işgal etmekte; sistem tartışması, yapısal sorunlar ve çözüm önerileri değil, adaylar öne çıkmaktadır.

Maalesef; kentlerimizin geleceğine dair umutlandırıcı bir süreç yaşanmamaktadır; kente dair, kente yaşayan insanlara dair anlamlı öneriler sunulmamaktadır.

Yerel seçimleri bu sıkışıklıktan kurtarmak gerekmektedir. Yerel demokrasi tartışması ve kentin yaşadığı sahici sorunlar, uygulanabilir çözüm önerileri belirleyici olmalıdır.

Açık ki, ülke ve dünya sorunlarından hareketle, yerel demokrasiyle zenginleştirilen bir programla kentlilerin karşısına çıkmak, altyapı, ulaşım, çevre, yapılaşma, imar, kentsel dönüşüm,  vb. konuları gündeme getirmek anlam taşıyacaktır.

Yerel yönetim tartışmasını, sığ tartışmalardan çekip alarak, konuya kamu yararı ilkesiyle yaklaşmak;  kent yoksulluğundan, çevre kirliliğine, kentlilik bilincini oluşturmaktan, yerel demokrasi ve toplumcu belediyecilik kanallarını oluşturup işlevsel hale getirmeye kadar sorunların geniş bir yelpazede ele alınmasını sağlayacaktır.

Kentlerimizin ve insanlarımızın gereksinimi “toplumcu ve halkçı belediyecilik” anlayışı ve uygulamalarıdır.  Bu çerçevede yerel yönetimlerin aktif halk katılımı ile yeniden yapılandırılması, hizmet üretimi ve dağıtımında toplumsal yararın öne çıkarılması, mali kaynakların sermaye güçlerine kapalı tutulması, istihdamda mesleki yeterlilik ve liyakatin yerleştirilmesi, personelin eğitimli kılınması, mühendis, mimar, şehir plancısı istihdamının sağlanması gerekmektedir.”

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.