TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Emekliler Türkiye’nin dört bir yanından haykırdı: Taleplerimizden asla vazgeçmiyoruz

Tüm Emeklilerin Sendikası Adana’da İnönü Parkı’nda basın açıklaması yaptı, “Taleplerimizden asla vazgeçmiyoruz” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 19.03.2024 14:34
Haber Güncellenme Tarihi: 19.03.2024 14:34
Kaynak: CANSU ERSOY
ilkhaber-gazetesi.com
Emekliler Türkiye’nin dört bir yanından haykırdı: Taleplerimizden asla vazgeçmiyoruz

Emekliler Türkiye’nin dört bir yanından ortak basın metniyle açıklama yaptı. Adana’da Tüm Emeklilerin Sendikası basın açıklaması gerçekleştirdi. İnönü Parkı’nda yapılan açıklamada ortak metni Tüm Emeklilerin Sendikası Adana Temsilcisi Yener Pirim okudu.

Pirim, “Bugün Tüm Emeklilerin Sendikası olarak Ardanuç'tan Edirne'ye, Giresun'dan Mersin'e kadar onlarca il ve ilçede alanlardayız. Sefalete, yoksulluğa, açlığa mahkum edilmeye itirazımızı en güçlü şekilde duyurmak için alanlardayız” dedi.

Emeklilerin maaşlarının yetmemesine değinen Pirim, “Emeklilerimiz beslenemiyor. Bırakalım beslenmeyi, yatağa aç giriyor, Karnını doyuramıyor. Emekliler pazar yerine gittiğinde sadece fiyatları inceliyor. Alışveriş yapamıyor. Markete gitmek karabasandan beter oldu. Kasabın yolundan vazgeçtik, ekmek alamıyor. Sözün özü emekliler adeta sürünüyor. Bakın şurada bir simitçide bir bardak çay 45 lira. Emeklinin dinlenmek için simitçiden bir bardak çay içebilme şansı kalmadı. Dost sohbeti yapacağı, bir fincan kahve içebileceği bir mekan hayal oldu” şeklinde konuştu.

“EMEKLİLER 40 YIL HATIRI KALAN BİR FİNCAN KAHVEYİ, BİR KAFEDE 40 YILDA İÇEMEZ DURUMA DÜŞÜRÜLDÜ”

Emeklilerin 40 yıl hatırı olan bir fincan kahveyi, bir kafede 40 yılda içemez duruma düşürüldüğünden söz eden Pirim, konuşmasının devamında şunları söyledi:

“Derin yoksulluk nedeniyle geleneklerimizi ve göreneklerimizi terk ettik. Emeklilerin tek gidebildiği yer, parklarda ki belediye bankları oldu. Boş bank bulan şanslı sayılıyor. Tabii hava soğuk veya yağışlı değilse... Emeklilerin kaliteli yaşlanmasının ölçütü, banklara hapsedilen bir yaşam oldu. BIS-AR'IN araştırmasına göre açlık sınırı 20 834 lirayı, yoksulluk sınırı 60 757 lirayı aştı. Bekar bir çalışanın sadece yaşam maliyeti 26 970 liradır. Bu hayat pahalılığında, her üç emekliden ikisinin 10.000 lira aldığı biliniyor. Bu durumda emeklilerin nasıl geçinebildiğini hesaplamak, yüzyıllardır çözülemeyen matematik probleminden zordur! Denklem açıktır. 4 kişilik çekirdek ailenin sadece mutfak gideri açlık sınırıdır. Temel ihtiyaçlarına; giyim, ulaşım, ısınma, elektrik, su, barınma, telefon, Internet, eğitim giderleri eklendiğinde asgari yoksulluk sınırında bir gelir gerekiyor. Sosyal ve kültürel aktiviteleri saymıyoruz bile. Yani yoksul yaşamak için bile 60 750 liraya ihtiyaç varken, 10 000 lira ile bütün bu girdilerin karşılanmasını çözen varsa beri gelsin.”

“PRİM GÜNÜ, ÇALIŞMA KOŞULLARI, EĞİTİM GİBİ DİĞER KRİTERLER GÖZ ÖNÜNE ALINARAK MAAŞ AYARLAMALARI YAPILMALIDIR”

2024 yılının ocak ayına göre memur emeklilerinin ortalama maaşının, memur maaş ortalamasının yüzde 41,4'ü olduğunu kaydeden Pirim, “Buradan bütün emekli vatandaşlarımıza sesleniyoruz. Sizin umutla beslenme zamanınız yoktur. Boş vaatlere kulak asmayın, haklarınızın çalınmasına sessiz kalmayın. Barışçıl ve demokratik tepkilerinizi gösterin. Demokratik haklarımızı fiili ve meşru yollarla kullanıp, en geniş şekilde örgütlenin. Kurtuluş kendi ellerinizdedir. Onun da yolu örgütlenmekten geçer. 2008'de uygulamaya konulan "Sosyal Güvenlik Reformu" derhal iptal edilmelidir. Memurlara verilen seyyanen ödenek, bütün emeklilerin maaşına hemen eklenmeli ve en düşük emekli maaşı, işe yeni başlamış en düşük memur maaşına eşitlenmelidir. Prim günü, çalışma koşulları, eğitim gibi diğer kriterler göz önüne alınarak maaş ayarlamaları yapılmalıdır” cümlelerini kullandı.

EMEKLİLER “İNTİBAK YASASI” İSTEDİ

Prim, konuşmasının devamında şunları dile getirdi:

“İntibak yasası tez zamanda çıkarılmalıdır. Bayram ikramiyesi diye ödenen ve ayıplı bir hale dönmüş ödeme kaldırılmalı, yerine yılda 4 kere ve asgari ücret düzeyinde ödeme ikramiye olarak her emekliye ödenmelidir. Sağlığa erişim kolaylaştırılmalı ve istisnasız sağlık katkı payları kaldırılmalıdır. Özel veya devlet hastanesi demeden, bütün hastanelerde her türlü muayene, tetkik ve tedavi ücretsiz olmalıdır. Emekliler için "Toplu Sözleşmeli Sendika" yasası çıkarılmalıdır. Sendikalarımıza dokunulmamalıdır. Sendikalara açılan kapatma davaları geri çekilmeli ve her türlü keyfe keder uygulamalara son verilmelidir. Önemli bir uyarımızda çalışan emekçilerimizedir. Hepinize sağlıklı ve uzun ömür dileriz. Ama günün sonunda sizlerde emekli olacaksınız. Bugün zar zor geçindiğinizi biliyoruz. Emekli olduğunuzda hiç istemeyiz ama, çok daha zor günler sizi bekliyor. Bu nedenle emekliler ve çalışanların omuz omuza insanca yaşam için güç birliği yapmaları zorunludur. Gün birlik, dayanışma ve mücadele günüdür. Dostlarımızın bu duyarlılıkta olduklarından kuşkumuz olmasa da, bir kez daha hatırlamakta fayda vardır. Bu vesileyle siyasi iktidara seslenmek istiyoruz. Taleplerimizi dikkate alın. Çözüm üretin. Şayet bizi duymazdan gelirseniz, demokratik eylemlerimizi yükselterek sürdüreceğiz. Adım atmazsanız, yakın bir zamanda birçok bölgede mitingler düzenleyeceğiz. İsteklerimizin yanıtsız kalması halinde yapacağımız bölgesel mitinge, şimdiden bütün emek ve demokrasi güçlerini güç birliğine davet ediyoruz.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.