TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Festival ateşi yakıldı

Bu yıl 7.’si düzenlenen Uluslararası Adana Lezzet Festivali Mangal Ateşi’nin yakılmasıyla başladı.

Haber Giriş Tarihi: 06.10.2023 18:26
Haber Güncellenme Tarihi: 06.10.2023 18:26
Kaynak: Haber Merkezi
Festival ateşi yakıldı

Bayram BULUT

ADANA (İLKHABER)- Merkez Park içerisinde düzenlenen 7. Uluslararası Adana Lezzet Festivali ilk günden on birlerce kişiye ev sahipliği yaptı. Festival kortej yürüyüşü ile başladı. Park içerisinde gerçekleşen yürüyüşün ardından tören düzenlendi. Törende konuşan Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, festivalin Cumhuriyet'in 100. yılına denk gelmesinin büyük bir anlam taşıdığını söyledi.  Adana'nın tarihi ve kültürel bir zenginliğe sahip olduğuna dikkat çeken Köşger, Adana'nın binlerce yıllık medeniyetlere ev sahipliği yapan, bereketli ovaları ve zengin tarihiyle önemli bir merkez olduğunu aktardı.

Vali Köşger, festivalin, bu toprakların binlerce yıllık medeniyetini ve lezzetini temsil ettiğini ifade etti. Köşger, Adana'nın bu lezzetlerle dolu tarihinin, birçok medeniyetin izlerini taşıdığını belirterek, festivalin bu zengin mirası yansıttığını dile getirdi. Depremin ve pandeminin ardından festivalin yapılması konusundaki tereddütleri paylaşan Vali Köşger, “Hayatın devam etmekte olduğunu ve insanın hele hele bir Türklerin her zaman düştüğümüz yerden kalkmasını bilen bir millet olduğumuzu herkese göstermemiz gerektiğini en başarılı Adanalıların bunu yapması gerektiğini söyledim ve faaliyete hemen başladı arkadaşlar. Bir ay içinde güzel organizasyon ortaya çıktı. Bu muazzam organizasyona emek veren, katkı sunan herkese, yerel yönetimlerimize, kamu kurum kuruluşlarımıza, siyasilerimize, herkese teşekkür ediyorum. Şükranlarımı sunuyorum. 

Hayatın devam ettiğini ve Türk milletinin her zaman düştüğü yerden kalkmasını bildiğini ifade eden Köşger, festivalin faaliyete geçirilmesi gerektiğini belirtti. Adana'nın lezzet festivalinin, turizmin önemli bir parçası olabileceğini vurgulayan Köşger, bu festivalin Adana'yı gastronomi şehri yapma potansiyeline sahip olduğunu belirtti. Köşger, “Adana'yı Adana lezzetini dünyaya tanıtmak için, Türkiye'ye tanıtmak için hepsi seferber alın teri yakıştılar, akıl teri akıttılar. Sağ olsunlar, var olsunlar. Burası aslında Adana'nın üç yüz altmış beş gün lezzet festivali. Ve Adana'nın bütün sokaklarında, bütün işletme Lezzetin damak çatan damak çatlatan lezzetlerin zirvesini yaşıyorsunuz. Ancak bizim turizmden turizmi daha organize bir şekilde yapmak için yapmamız gereken Üstesinden gelmemiz gereken, başarmamız gereken bazı hususlar var. Cebine belli bir parayı koyan insan bir yerlere gidiyor. Ne için gidiyor? Birkaç amaç için. Turizm işte inanç turizmi de olsa, kültür turizmi de olsa diğer yaz, plaj turizmi de olsa, tarih turizmi de olsa yeni yerlere gidiyor” şeklinde konuştu.

Turistlerin, yeni lezzetler deneme arzusunun turizmin önemli bir motivasyon kaynağı olduğunu belirten Vali Köşger, Adana'nın turizmini lezzet odaklı olarak geliştirmenin doğru bir strateji olduğunu ifade etti. Adana'nın gastronomi şehri olması gerektiğini vurguladı ve bu unvanın Adana'nın lezzetlerini dünyaya tanıtmak için büyük bir fırsat olduğunu söyledi. Adana ve çevresindeki şehirlerin turizm potansiyelini bir bütün olarak ele alınması gerektiğine dikkat çekti. Adana'nın turizm potansiyelini daha fazla değerlendirmek ve bu şehri turistler için daha cazip hale getirmek için, Adana'yı gastronomi şehri olarak tanıtmak istediklerini söyleyen Vali Köşger, Adana'nın yanı sıra Hatay, Gaziantep ve Kahramanmaraş gibi bölgeleri de gastronomi turizmi açısından birleştirmeyi hedeflediklerini söyledi. Son olarak, Adana'nın sadece lezzetleriyle değil aynı zamanda güler yüzlü insanlarıyla da turistlere unutulmaz bir deneyim sunabileceğini vurgulayan Vali Köşger, 7. Adana Lezzet Festivali'nin hayırlı olmasını diledi ve katılımcılara teşekkürlerini iletti.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, festivalin yoğun bir katılımla başladığını belirtti. Başkan Karalar, festivalin Adana'nın gururu olacağını vurguladı. Adana'nın turizmin lokomotifi olacak bir festivali ağırladığı için duyduğu memnuniyeti dile getiren Başkan Karalar, lezzet festivalinin Adana için büyük önem taşıdığını vurguladı. Karalar, ayrıca, 100. yıl coşkusunun yaşandığı bu dönemde, Cumhuriyet'in ilan edildiği Ekim ayının ayrı bir anlam taşıdığını ve bu sebeple Cumhuriyet'i bir kez daha kutladığını ifade etti. Depremin ardından yaşanan zorluklara ve pandeminin etkilerine dikkat çeken Karalar, esnafın bu süreçte mağduriyet yaşadığını ve festivalin bu dönemde büyük öneme sahip olduğunu belirtti. Esnafın desteklenmesi için önemli adımlar atıldığını ve bu desteğin devam edeceğini ifade eden Karalar, festivale katılan esnafa hayırlı işler diledi.

Başkan Karalar, Adana'nın tarih boyunca lezzetin ve tarımın bir merkezi olduğuna dikkat çekti ve Adanalı kadınların elinin lezzetli olduğunu vurgulayarak, bu lezzetlerin sadece malzeme değil, aynı zamanda el işçiliğiyle de mümkün olduğunu işaret etti. Dışarıdan gelen misafirlerin Adana'nın sıcaklığıyla karşılandığına aktaran Başkan Karalar, festivalin sadece lezzetleri tanıtmakla kalmayıp, aynı zamanda Adanalıların sıcak misafirperverliğini dünyaya gösterdiğini belirtti. Lezzet Festivali'nin büyüyerek her yıl daha muhteşem hale geldiğini ve turizme önemli katkılar sağladığını kaydeden Karalar, organizasyonun emek ve azmin bir sonucu olduğunu vurgulayarak, festivalin başarılı geçmesini diledi ve emeği geçenlere teşekkürlerini iletti.


Yüreğir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Kocaispir, Türk mutfağının zenginliklerini ve özellikle Adana mutfağının eşsiz lezzetlerini vurguladı. Kocaispir, “Bir yıl aradan sonra yeniden sizlerle birlikte olmaktan duyduğu memnuniyeti öncelikle ifade etmek isterim. Öncelikle bu güzel festivali sadece Adana'mıza değil tüm Türkiye'mize mal eden valiliğimize şükranlarımızı sunuyorum. Artık tüm Türkiye’nin deyim yerindeyse iştahla beklediği lezzet Festivalimiz inşallah bugün başlıyor. 
Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında festivalimizin yedinci yaşını kutluyoruz. Biz Adanalıyız ve bize göre Anadolu mutfağının en güzel lezzetleri Adana sofrasında. Tüm hemşerilerimiz ve misafirlerimiz üç gün boyunca sadece lezzetli yemek yemekle kalmayacak aynı zamanda bu kadim toprakların kültürünü, sanatını, havasını, suyunu ve konuk severliğini kısacası tüm güzelliklerin bir parçası olmanın keyfini yaşayacaklar” şeklinde konuştu. 

 Karbok ayak izini en aza indirmeyi ve sürdürülebilir gastronomi farkındalığını hayata geçireceklerini belirten Kocaispir ‘’ Bunun için festivalde kullanılacak tüm ürünleri kendi topraklarımızdan temin ediyoruz. Biz de Yüreğir Belediyesi olarak Çukurova'nın yani dünyanın en verimli topraklarının bereketini hayata geçirmek için çabasını gösterdiğimiz Biyobozunur Atık Göleti Projemize dört elle sarılıyoruz. Biyobozunur Atık Yönetimi Projesi ile sebze, meyve ve ağaç dalı atıklarını özenli bir karışımdan sonra kompost haline getirip verimli topraklar ile buluşturuyoruz. Böylece ovamızın verimini ve değerini korumayı amaçlıyoruz.  Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına girerken tarihin bu dönüm noktasında Adana geçmişten aldığı ilham ve güç ile geleceğe inşallah umutla bakıyor. Lezzet festivalimizin yedincisinin hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. Katkı sunan tüm kişilere ve kurumlara şükranlarımızı sunuyorum. Hepimize hayırlı uğurlu olsun” dedi.

Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Yücel Bayram, etkinliğin yoğun katılımla başladığını ve Cumhuriyetin 100. Yılın da daha iyi geçeceğine inandığını söyledi. Bugün Adana Lezzet Festivali’nin ilk gün olmasına rağmen çok yoğun olduğunu aktaran Bayram, “İnşallah Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında daha çok, daha iyi şekilde geçecek. Katılımcılarımızın da inşallah bereketli işleri olacak. Adana'nın bize sunduğu en büyük değer, mutfağımız. İnşallah bunu, tüm Türkiye'ye gelen ziyaretçilerimize, damak tatlarıyla ispat etmiş olacağız” dedi.

Adana'nın köklü ve zengin mutfağının tarih boyunca hep geliştiğine vurgu yapan Bayram, “Türkiye'de yemek denince ilk akla gelen şehirlerden biridir Adana. Bu haklı gururu kimse inkar edemez. Bu noktada emeği geçen herkese teşekkürlerimi iletiyorum" şeklinde konuştu.

Etkinliğin başarısında emeği geçenlere teşekkürlerini ileten Başkan Bayram, Vali, Büyükşehir Belediye Başkanı, belediye başkanları ve sivil toplum örgütü temsilcilerine verdikleri destekler için teşekkür etti. Ayrıca, gastronomi belgesinin önemine dikkat çeken Bayram, bu alandaki çalışmaların devam edeceğini ve Adana'nın bu konuda büyük potansiyele sahip olduğunu belirtti.
Başkan Bayram, Adana Ticaret Odası olarak Adana'nın mutfağını zenginleştirmek için her zaman destek olacaklarını belirterek, önümüzdeki yıllarda da gastronomi belgesi ve ziyaretleri düzenlemeyi planladıklarını sözlerine ekledi. Festivalin Adana için büyük bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Bayram, festivalin Adana'nın tanıtımına büyük katkı sağlayacağına inandığını dile getirerek, katılımcılara bereketli ve keyifli bir festival geçirmelerini temenni etti.
 
Konuşmaların ardından festivalin sembolü olan mangal ateşi yakıldı.  Festival’de vatandaşlar her zaman olduğu gibi Adana kebabına yoğunluk gösterdi. Yerli ve yabancı turistlerin geldiği festival 8 Ekim tarihine kadar devam edecek.
 

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.