TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Güllaç tatlısının coğrafi işaret belgesi alması için Kastamonu’dan girişim

KASTAMONU KALKINMA DERNEĞİ (KAL-DER) BAŞKANI TURGAY CİVELEKOĞLU, GÜLLAÇ TATLISI’NA COĞRAFİ İŞARET BELGESİ ALINMASI İÇİN ÇALIŞMA BAŞLATTIKLARINI SÖYLEDİ.

Haber Giriş Tarihi: 11.04.2023 12:58
Haber Güncellenme Tarihi: 11.04.2023 13:00
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Güllaç tatlısının coğrafi işaret belgesi alması için Kastamonu’dan girişim

Kastamonu Kalkınma Derneği Başkanı Turgay Civelekoğlu, güllaç tatlısının coğrafi işaret belgesi ile tescillenmesi için çalışma başlattıklarını söyledi.

Kastamonu Kalkınma Derneği (KAL-DER) Başkanı Turgay Civelekoğlu, Osmanlı saray mutfağının lezzetlerinden ve Ramazan ayında sofraların vazgeçilmez tatlılarından olan güllacın Kastamonu’ya özgü bir tatlı olduğunu belirterek, coğrafi işaret tescil belgesi almak için çalışma başlattıklarını kaydetti.

Güllaç tatlısı hakkında bilgilendirmede bulunan Civelekoğlu, “Arif Bilgin Osmanlı Saray Mutfağı kaynağına göre, güllaç saraya ilk kez 1489’da girmiş bulunmaktadır. Kastamonulu Ali Usta’nın elinde kalan kuru yufkaları, saray görevlilerin Kastamonu gezisi sırasında şekerli sütle ıslatıp, ikram etmesiyle Osmanlı Sarayı’na girmiş ve güllaç sarayın gözdesi olmuştur. Ali Usta bir ferman ile saraya getirilmiş ve tatlıcı başı yapılmıştır. Osmanlı sarayının sofralarından eksik edilmeyen güllaç tatlısının yaprakları Osmanlı döneminde kömür ocaklarında sac tavalarda yapılmıştır. Kamıştan yapılan sırt küfeleriyle paşa konaklarına taşınmıştır. Bazı kaynaklarda da Kanuni Sultan Süleyman’ın çocukları için düzenlediği sünnet düğünlerinde ikram ettiğine de yer verilmiştir” dedi.

“Kısa sürede başvuruyu yapacağız”

Güllaç Tatlısının coğrafi işaret tescil belgesi alması için çalışma başlattıklarını belirten Civelekoğlu, “Güllaç tatlısı Osmanlı sarayına Kastamonu’dan gitmiştir. Bu Kastamonu için bir gurur vesilesidir. Çünkü kaynaklara göre 6 asırlık bir tatlıdan bahsediyoruz. Bu tatlının öncesi de var. Kastamonu Kalkındırma Derneği olarak biz bunu değerimiz olarak görüyoruz. Biz de bu değerin farkındayız. Kastamonu’muzun maddi ve manevi kalkınmasında her zaman elinden geleni yapan Kastamonu Kalkındırma Derneği olarak bizler bu tatlının da hem maddi hem de manevi anlamda değerini ortaya koymak adına, ilgililerle Kastamonu’muzun bu tatlısının coğrafi işaret alması noktasında çalışmalar gerçekleştireceğiz” şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.