TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kadim Mardin'in yöresel yemekleri bir bir tescilleniyor

Mardin Artuklu Üniversitesi Turizm Fakültesi'nce "Kadim Mardin Yemekleri Sahne Alıyor" Projesi kapsamında yürütülen çalışmalar kapsamında, 'Alluciye' ve 'Fırkiye'den sonra 'Irok' da tescillendi.

Haber Giriş Tarihi: 07.10.2023 11:36
Haber Güncellenme Tarihi: 09.10.2023 10:10
Kaynak: ALİ GÜRELİ
Kadim Mardin'in yöresel yemekleri bir bir tescilleniyor

ALİ GÜRELİ

(İLKHABER) - Kadim Mardin mutfağına ait yemeklerin korunması, geliştirilmesi ve dünyaya tanıtılması amacıyla Artuklu Üniversitesi Turizm Fakültesi tarafından yürütülen "Kadim Mardin Yemekleri Sahne alıyor" projesi, Mardin’in kadim yemeklerini gün yüzüne çıkarmaya devam ediyor. Bu kapsamda yapılan çalışmalar sonucu 'Alluciye' ve 'Fırkiye'den sonra 'Irok' da tescillendi.

Çoğu unutulmaya yüz tutmuş yöreye özgü geleneksel yemeklerin yeniden Mardin mutfağına girmesi, gastronomi turizminin geliştirilmesi, Mardin’in yemek kültürü ve kültürel değerlerinin korunması, yerel mutfağın tanıtılması ve ekonomik kalkınmaya katkı sağlanması amacıyla hazırlanan proje kapsamında, Mardin’in bir kadim yemeğine daha coğrafi tescil işareti alındı.

Irok yemeği-2

Irok da artık coğrafi tescilli

Mardin gastronomisinde önemli yer tutan 'Alluciye' ve 'Fırkiye’nin geçtiğimiz haftalarda Artuklu Üniversitesi tarafından Coğrafi İşaret alınarak tescillenmesinin ardından Mardin’in yöresel yemeklerinden Irok’un da Coğrafi İşaret alarak tescillendiği haberini, Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar paylaştı.

Prof. Dr. İbrahim Özcoşar

Üniversite olarak yürüttükleri bütün faaliyetlerde Kadim Mardin şehrine nasıl faydalı olabilecekleri düşüncesiyle hareket ettiklerini belirten Prof. Özcoşar, ‘Kadim Mardin Yemekleri Sahne alıyor (Artık Sıra Bizde)’ projesini yürüten Turizm Fakültemiz ve Coğrafi Tescil sürecini takip eden Üniversitemiz ile TÜRKPATENT Bilgi ve Doküman Birimi başta olmak üzere, emek veren herkese teşekkür ederim." dedi.

Irok yemeği-4

Mardin’in kadim yemekleri için coğrafi işaret başvuruları yapmaya devam edeceklerini de ifade eden Özcoşar, "Kadim Mardin şehrimiz, Üniversitemizin girişimleri ile gastronomik anlamda hak ettiği yere varacak." diye konuştu.

Alluciye

Mardin'in tescilli yöresel yemekleri

Alluciye, Fırkiye ve Irok dışında turizm şehri Mardin'in yöresel coğrafi işaretli yemekleri arasında Kaburga Dolması, haşlanmış içli köfte olan İkbebet, Kibe ve Sembusek olarak bilinen Kapalı Lahmacun ve Badem Şekeri gibi ‘damak çatlatan’ lezzetler de yer alıyor.

fıkriye

Irok nasıl yapılır?

Irok, Oruk adı ile de bilinen Mardin usulü içli köftedir. Kızarmış dış bulgur katmanı içerisinde lezzetli harç ile yedikçe yediren Irok köftesi, yenibahar kişniş gibi baharatlarla zenginleştirilir. Oldukça lezzetli Irok yapımı için gerekli olan malzemeler ve tarifi şöyle:

Irok için gerekli melzemeler: (6 kişilik)

1 kg yağsız dana kıyma

5 adet kuru soğan

300 gr çiğ köftelik et

1 demet maydanoz

1 tatlı kaşığı karabiber

1 tatlı kaşığı yenibahar

1 tatlı kaşığı kişniş

1 çay kaşığı tuz

1 yumurta

1 kg ince bulgur (ismeyt)

1 su bardağı sıvı yağ

Irok yemeği-3

Irok nasıl yapılır?

İlk başta bulguru soğuk su ile az ıslatın ve dinlenmeye bırakın.

Patatesleri de haşlanması için ateşe koyup, sonra soğanları ufak ufak doğrayıp yağda pembeleşinceye kadar kızartın.

Kıymayı da katarak beraber pişirin .

Pişince az biber salçası, isot karabiber ve tuz ekleyip karıştırın 2/3 dakika sonra ince ince doğradığınız maydanozu içine atıp ocaktan alıp soğumaya bırakın.

Islatılan bulgura 2 yumurta, kişnişi, tuzu ve 1 yemek kaşığı biber salçası ekleyip yoğurun. Biraz pekişince robottan geçirilen patatesleri de ekleyip iyice yoğurmaya devam edin.

İyice yoğurduktan sonra ceviz büyüklüğünde parçalar alıp avucunuzu azıcık ıslatıp açın. Soğumuş kıymalı harcınızdan bir kaşık koyup ağzını kapatıp elinizin içinde elips gibi açın, daha sonra tam kızarmış bol sıvı yağ içinde kızartın. 

Kaynak: ALİ GÜRELİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.