TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

KESK üyeleri vergide adalet istedi

KESK Adana Şubeler Platformu vergide adalet konulu basın açıklaması yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 15.04.2024 16:28
Haber Güncellenme Tarihi: 15.04.2024 16:28
Kaynak: Haber Merkezi
KESK üyeleri vergide adalet istedi

Adana Büyükşehir Belediyesi yanındaki Heykelli Park içerisinde yapılan açıklamayı KESK Adana Şubeler Platformu adına konuşan dönem sözcüsü Fatih Toprak okudu. Toprak, yapılan zamlarla maaşlarının yetmediğini ve alım güçlerinin düştüğünü belirtti. Yapılan maaş zamların yetersizliğine vurgu yapan Toprak, “Bilindiği üzere son yapılan toplu sözleşme ve enflasyon oranları ile Ocak 2024 ‘te memur ve memur emeklilerinin maaşlarına yüzde 49,25’lik bir zam yapılmıştır. Bu yapılan zam dört aylık süre içerisinde erimiş ve maaşlarımızın alım gücü daha da geriye gitmiştir. Günler geçtikçe biz emekçilerde daha derin bir yoksullaşma içerisine giriyoruz” dedi.

İlkhaber Gazetesi'nden Abdurrahim Sağ'ın haberine göre; Memur maaşlarından kesilen vergi oranının artan değil en üst vergi sınırının yüzde 15’e sabitlenmiş olarak kalmasını istediklerini dile getiren Toprak, “2024’ün geçtiğimiz son dört ayında açlık sınırının 16 bin 793 TL, Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut kira, elektrik, su, yakıt, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı yoksulluk sınırı ise 54 bin 700 TL olarak ortaya çıktığı elde edilen verilerden görülmektedir.  Bizler kamu emekçileri olarak yoksulluk sınırı altında maaşlar alarak geçim derdine düşmek değil güvenli ve sağlıklı bir hayat için hakkımız olanları istiyoruz. Enflasyon oranlarının artması ile birlikte eriyen maaşlarımız, memur maaşlarından kesilen artan oranlı vergi sisteminden kaynaklı olarak daha da erimektedir. Bizler KESK olarak memur maaşlarından kesilen vergi oranının artan değil en üst vergi sınırının yüzde 15’e sabitlenmiş olarak kalmasını istiyoruz” diye konuştu.

Yüksek enflasyon ortamında, yıl içinde bir üst vergi dilimine girdiği için eline geçen ücreti düşen ücretlilerin geçim mücadelesi daha da zorlaştığının anlatan Toprak, “Gelir vergisine yönelik olarak 2024 yılı oranları 324 Seri No’lu Gelir Vergisi Genel Tebliği 30 Aralık 2023 tarihli 2. mükerrer Resmi Gazetede yayımlanması ile yürürlüğe girdi. Bu maddeye göre; geliri; 110 bin TL’ye kadar olan çalışanlar yüzde 15, 110 bin – 230 bin TL arası olan çalışanlar yüzde 20, 230 bin – 870 bin TL arası olan çalışanlar ise yüzde 27’lik vergi dilimine dahil olacak. Bu durumda, kamu çalışanlarının büyük çoğunluğu Nisan ve Mayıs ayından itibaren bir üst vergi dilimine girmiş olacaklar ve dolayısıyla enflasyonun yanı sıra vergi kesintilerinden ötürü ciddi kayıplar yaşayacaklardır. Vergi tarife dilimleri yıllardır bilinçli olarak yeniden değerleme oranı ve asgari ücret artışından az artırılmaktadır. Böylece ücretlilerin erkenden bir üst vergi dilimine girmesine ve daha yüksek oranda vergi vermelerine neden olmaktadır. Bu kadar yüksek enflasyon ortamında, yıl içinde bir üst vergi dilimine girdiği için eline geçen ücreti düşen ücretlilerin geçim mücadelesi daha da zorlaşmaktadır” şeklinde konuştu.

“2000 yılında 2 bin 500 TL olan ilk vergi tarife dilimi, yeniden değerleme oranına göre artırılsaydı 2024’te ilk vergi tarife dilimi 288 bin 571 TL olarak uygulanmalıydı” diyen toprak sözlerini şöyle sürdürdü;

“Oysa 2024 için ilk vergi dilimi 110.000 TL olarak saptandı. Yeniden değerleme oranına göre olması gereken ilk vergi tarife dilimi ile mevcut ilk vergi tarife dilimi arasında 178 bin 571 TL’lik bir fark oluştu.  En düşük vergi tarife dilimi artışının bilinçli biçimde düşük artırılması sonucunda tüm kamu emekçileri erkenden daha yüksek vergi tarife dilimine girmeye başladık.  Cumhurbaşkanı ilgili mevzuat gereğince ortaya çıkan bu tutarı yüzde 50’sine kadar artırmaya, yüzde 50’sine kadar da indirmeye yetkilidir. Ancak Cumhurbaşkanı bu yetkiyi 2024 yılında da kullanmamış, kamu emekçilerinin erkenden üst vergi dilime girmesini engellememiştir.

 Vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımı için: Gelir vergisi dilimleri üst sınırı, ücretlilerde yüzde 15’e düşürülmelidir. Vergi tarife dilimleri en az yeniden değerleme oranı veya asgari ücret artış oranı kadar artmalıdır. Asgari ücret vergi istisnası vergiden indirim yoluyla değil matrahtan indirim yöntemiyle uygulanmalıdır. Böylece bu istisnadan çalışanlar yararlanmalıdır. İşverenlere sağlanan 5 puan SGK prim desteği herkese sağlanmalıdır. Çağdışı damga vergisi tümüyle kaldırılmalıdır. Her zaman her yerde söylediğimiz bir cümleyi yeniden burada etmek istiyoruz. Vergide adalet olmadan gelirde adalet olmaz.”

adana

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.