TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kırtasiyeciler: Zincir marketlerle rekabet etmek zorunda kalıyoruz

Adana’da kırtasiyeci esnafı, zincir marketlerle rekabet etmek zorunda kaldıklarını anlatarak, zincir marketlerde satılan defterlerin gramajının düşük olduğunu ve kalitesiz olduğunu bu nedenle ucuza sattıklarını söylediler.

Haber Giriş Tarihi: 14.09.2024 09:34
Haber Güncellenme Tarihi: 14.09.2024 09:37
Kaynak: Haber Merkezi
Kırtasiyeciler: Zincir marketlerle rekabet etmek zorunda kalıyoruz

Adana’da kırtasiyeci esnafı, zincir marketlerle rekabet etmek zorunda kaldıklarını anlatarak, zincir marketlerde satılan defterlerin gramajının düşük olduğunu ve kalitesiz olduğunu bu nedenle ucuza sattıklarını söylediler.

İlkhaber Gazetesi'nden Bayram BULUT'un haberine göre; Okulların açılmasıyla velilerin okul alış verişi telaşı tavan yaptı. Kırtasiye ve diğer ürünlerden satın almak isteyen veliler, uygun fiyatlı ürünleri aramaya koyuldu. Kırtasiye ürünlerini kırtasiyelerin yanı sıra zincir marketlerden alanlarda oluyor. Yaşanan bu durum nedeniyle kırtasiyeci esnafı zincir marketlerle rekabet etmek zorunda kılıyor. Marketlerle rekabet içerisine giren kırtasiyecilerden Ahmet Buldu, yaşadıkları sorunları muhabirimize anlattı.

adana

SATIŞLARIMIZ İYİ DEĞİL

Satışların iyi olmadığından bahseden Buldu, “Satışlarımızın iyi değil. Sebebi Türkiye'deki haksız rekabet. Türkiye'deki 5-6 tane market var. Onlarla rekabet etmek zorunda kalıyoruz. Gramajı düşük defterleri bu marketler satıyor. Gramajı düşük olduğu içinde daha uygun fiyat söylüyorlar. Ticaret Bakanlığı gelip bizde fiyat denetlemesi yapıyor. Yapsınlar ama haksız rekabeti de önlesinler. Bunu yaparlarsa zaten Türkiye’deki pahalılık ortadan kalkar. Biz bunu sütte, yağda nasıl manipüle edildiğini, bir teneke yağın 75 liradan, 275 liraya 3 ay içerisinde çıkartıldığını gördük” dedi.

MARKET RAĞLARINDA İNDİRİMLİ ÜRÜN YOK

Marketlerin reklamlar yaparak birkaç tane indirimli ürünü gösterdiklerini, ancak market raflarında indirimin olmadığını savunan Buldu, “Marketler 3-5 tane ürünün indirimli diye reklamını yapıyorlar ama gittiğinizde ucuz bir şey bulamıyorsunuz. Zincir marketler kırtasiye sektörünü olumsuz etkiliyor. Küçük esnaf bu zincir marketlerle baş edemiyor” ifadelerini kullandı.

kırtasiyeci

İÇİMİZDE SIKINTILI ESNAFLARDA VAR

Kendi içlerinde de sıkıntılı esnafların olduğunu anımsatan Buldu, “2 marka fiyatlarına zam yaptı. Onların dışında kırtasiye fiyatları çok yüksek değil. Ben 100 yapraklı defteri geçen yıldan daha ucuza satıyorum. 35 lira fiyatı. Kendi içimizde sıkıntılı esnaf var mı derseniz var. 3-5 üzerine fazla fiyat katıp ürün satanlarda var mı var” diye konuştu.

ÖĞRETMENLERİN MARKA BELİRTMESİ YASAK

Okullarda öğretmenlerin marka belirtmesinin yasak olmasına rağmen, listelere markaların yazıldığını belirten Buldu, “Okullarda öğretmenlerin marka belirtmesi yasak olmasına rağmen şu markayı belirterek bunu alacaksın diyor. O markayı alırsa ciddi fiyat farkı var. İstenilen kuru boyanın fiyatı 400 lira, marka farkı nedeniyle aynı boya 200 liraya satılıyor” şeklinde konuştu.

İNDİRİM YAPIYORUZ

Ahmet Buldu, fiyatları kendilerinin indirim yaparak gelen vatandaşa sattıklarını belirtti. Kendisinin fuarları ve benzeri birçok alanları gezerek ürünler aldığını ve bu ürünleri halka daha uygun fiyatlı satmaya çalıştığını aktardı. Kendisinin indirim yaptığını ama içlerinden bazı esnafların fahiş fiyat uygulaya bildiğini söyleyen Buldu; “Tabi ki herkes için bir şey söyleyemem ama fiyatlar normal. Bazı esnaflar fahiş uygulayabilir. Buna bizim yapabileceğimiz bir şey yok. Zincir Avm’ler ile rekabet etmek zorunda kalıyoruz” dedi.

ZİNCİR MARKETLERLE REKABET ETMEK ZOR

Kırtasiyecilerden Abdi Özdemir’de AVM’ler ve zincir marketlerle rekabet etmek zorunda kaldıklarını dile getirdi. Velilerin reklamlara bakarak marketlere gittiğini dile getiren Özdemir, “Veliler fiyat olarak en ucuza kaçtığı için zincir AVM’lere kaçıyor. AVM’lerin 12-13 mağazası var, bizim sadece 1 tane var. Onlar 84 milyon kişiye ulaşabilecek kitleye sahipler,  biz sadece 2 milyon kişilik şehirde en fazla yüzde 2’lik bir kişiye ulaşabilecek işletme. Örnek vermek gerekirse bir matara geçen sene 240 TL’ydi şu an 496 TL. Fiyatları ben belirlemiyorum marka kendisi belirliyor. Bu fiyattaki matarayı veli çocuğuna nasıl alsın?” dedi.

FİYATLAR YÜKSEK

Özdemir sözlerini şöyle sürdürdü;

“Asgari ücretli, emekli ücretli bir vatandaş, 2 çocuğunun ihtiyaçlarını nasıl alacak? Şu an korkunç şekilde fahiş fiyat artışı var. Geçen sene A4 kağıdı 70 TL’idi şu an 140 TL. Bize önerilen fiyatların çok altında satıyoruz. Çünkü çok kalabalığız hem de müşteri çekmek zorundayız. İstihdam sağlıyoruz, vergi veriyoruz, kira ödüyoruz buna rağmen zor geçiniyoruz. Acilen devletin KDV oranlarının düşürmesi ve bizim gibi sektörlere Kobi desteği sağlaması gerekiyor.”

kırtasiye

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.